Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Επιτυχημένη η πρώτη εκδήλωση της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Μεσσηνίας!Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο η πρώτη εκδήλωση της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Μεσσηνίας, επ’ ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Σωτήρος.........

Επίτιμος καλεσμένος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Ξιώνης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Θεοτόκος η μητέρα του αμήτορος Θεού».

Την εκδήλωση άνοιξε η γενική γραμματέας της Οργάνωσης, κα. Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία έκανε και την παρουσίαση. Επίσης διάβασε τις επιστολές του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά και της υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφίας Καλαντζάκου, που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, αλλά απέστειλαν τα συγχαρητήριά τους για την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών Μεσσηνίας και την υποστήριξη για όλο τον Νομό της Μεσσηνίας. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο αντινομάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος. Ακολούθησε η ομιλία της προέδρου της Οργάνωσης κ. Νέλλας Μιχαλολιάκου - Χρυσομάλλη, η οποία ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Παναθηναϊκή Οργάνωση είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1893 και υπάρχουν τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Η Οργάνωση αυτή ασχολείται με τη γυναίκα και οι κύριοι σκοποί της είναι να αντεπεξέλθουν οι γυναίκες στις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας και να γίνονται οι ιδέες πράξεις. Για την επίτευξη των στόχων μας οργανώνουμε συνέδρια, υποστηρίζουμε τις γυναίκες και συμβάλλουμε στον κοινωνικό διάλογο. Το Παράρτημα της Μεσσηνίας ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 και αγκαλιάστηκε αμέσως. Επιλέξαμε η πρώτη μας εκδήλωση να είναι για την εικόνα της Παναγίας μας, τη μοναδική Μητέρα όλον μας». Στη συνέχεια ακούστηκαν δυο ψαλμοί από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών.

Τον λόγο μετά έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε: «Οφείλουμε συγχαρητήρια στην Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών για τους σκοπούς τους φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς». Ο κ. Χρυσόστομος έκανε αναφορά στον κεντρικό ομιλητή, κ. Νικόλαο Ξιώνη: «Ο κ. Ξιώνης γεννήθηκε στον Βόλο, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Θεολογία κι εκεί έκανε και το μεταπτυχιακό του. Συνέχισε τις σπουδές στη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει ήδη διδάξει στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης διδάσκει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Ύστερα από την παρουσίαση από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας τον λόγο έλαβε ο κ. Νικόλαος Ξιώνης, ο οποίος ανέπτυξε αναλυτικά το θέμα «Θεοτόκος η μητέρα του αμήτορος Θεού».

Στην αρχή της ομιλίας του ο καθηγητής απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους. Εν συνεχεία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σεβασμιότατε, κύριε πρόεδρε, κύριε αντινομάρχη, κύριε αντιδήμαρχε, σε δύο μέρες πανηγυρίζει όλος ο κόσμος για την Υπαπαντή του Κυρίου μας. Η χαρά και το μήνυμα είναι αμφίσημα. Πρώτα γιατί ο άκτιστος κτίζεται και δεύτερον ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο άνθρωπος είναι δημιουργία του Θεού και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Όταν ο τέλειος Θεός γίνεται τέλειος άνθρωπος. Το μήνυμα του Χριστού, που ενδύεται το ανθρώπινο χιτώνιο μη επενδυόμενος το θεϊκό και στην ουσία την ίδια του τη φύση, που είναι φύση όλων μας. Ακόμα, με την προσφορά του στον δημιουργό ο Χριστός γίνεται η λύτρωση για όλους τους ανθρώπους. Επίσης η Αγία Παρθένος λέγεται Θεοτόκος χωρίς σύζυγο, απλώς τίκτοντας τον Θεάνθρωπο, τίκτοντας τον Μεσσία». Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στη Θεοτόκο και το διαχρονικό μήνυμα που πρεσβεύει λέγοντας: «Η Παναγία Θεοτόκος δεν γέννησε απλά τον Θεάνθρωπο, δεν γέννησε απλά τον Θεό, γέννησε τον ίδιο τον Λόγο του Θεού».Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"