Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

2.200 δένδρα ακόμα φυτεύτηκαν στον Ταΰγετο!



Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου η δεύτερη αναδάσωση στην περιοχή του Ταϋγέτου η οποία οργανώθηκε από τον σύλλογο "Φίλοι του Ταϋγέτου". Είχε μεγάλη επιτυχία διότι πήραν μέρος πάνω από 100 άτομα, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, και φύτεψαν 2.200 περίπου δέντρα..............


Η φύτευση ήταν απλή διότι είχαν γίνει οι τρύπες από το συνεργείο των Αντώνη και Κώστα Μπαρτσίνικα, και οι εθελοντές τοποθετούσαν τα φυτά και περιποιήθηκαν τον λάκο. Τα είδη που φυτεύτηκαν ήταν κυπαρίσσια, δάφνες, μπορίτσες, πουρναριές και ακακίες. Τα σημεία ήταν επί του δρόμου Αρτεμισίας-Πηγών, σε πλαγιά προ των Πηγών, στο αθλητικό κέντρο Κερασούλα, και στην περιοχή Παναγίτσα του χωριού Αλαγονία. Στο τέλος, στο πλάτωμα της Παναγίτσας, προσφέρθηκε φασολάδα και τα συναφή της μαζί με κρασί και τσίπουρο.



Να σημειωθεί ότι η αναδάσωση στις καμένες περιοχές του Ταϋγέτου γίνεται με δαπάνες της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα» που έχει έδρα την Αμερική, καθώς και με τη βοήθεια και συμπαράσταση του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Τοπικών Διαμερισμάτων Αλαγονίας. Μάλιστα σύμφωνα την ανακοίνωση του συλλόγου, με δαπάνες της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδάσωσης ο Σύλλογος με τη συμμετοχή και άλλων φορέων (σχολεία, οργανώσεις, σύλλογοι κτλ) θα έχει φυτέψει συνολικά 15.000 δέντρα στις καμένες δασικές εκτάσεις του Ταϋγέτου. Να επισημανθεί ότι η δεντροφύτευση τελεί υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του Δασαρχείου Καλαμάτας, στα πλαίσια υλοποίησης της εγκεκριμένης μελέτης «Αναδασώσεις καμένου δάσους Ταϋγέτου». Η επόμενη αναδάσωση θα ανακοινωθεί έγκαιρα και ο Σύλλογος «οι Φίλοι του Ταυγέτου» απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς τους εθελοντές και ενεργούς πολίτες της Καλαμάτας να είναι σε επιφυλακή για να συνδράμουν την προσπάθεια για την αναγέννηση του βουνού. «Στον Ταΰγετο μόνο δέντρα-όχι σκουπίδια», είναι το μήνυμα που περνούν μέσα από τις προσπάθειες δενδροφύτευσης των καμένων εκτάσεων του Ταϋγέτου, ενώ ο απώτερος σκοπός είναι η αναγέννηση του φυτικού πλούτου του βουνού.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"