Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά...


Όποιος λατρεύει τις μεγάλες πόλεις με τις μοντέρνες υποδομές, τις πυκνοκατοικημένες και ζωντανές συνοικίες, τους επιβλητικούς δρόμους, τα πολυσύχναστα μέρη, τα υψηλά ντεσιμπέλ, τις θορυβώδεις αλλά κατά τα άλλα "in" γειτονιές, ας το ξανασκεφτεί καλύτερα, γιατί τελευταία γίνεται πολύς θόρυβος ...για τον θόρυβο. Σύμφωνα με νέα έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τον Γκόραν Πεσάγκεν, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Epidemiology...........

(Επιδημιολογία), οι κάτοικοι των πόλεων με υψηλά επίπεδα θορύβου και ειδικότερα περιοχών με αυξημένο μποτιλιάρισμα και ηχορύπανση, αρρωσταίνουν και πλήττονται από το μικρόβιο της ηχορύπανσης.
Η ηχορύπανση είναι ένας ανεπιθύμητος θόρυβος που όσο κι αν τον έχουμε συνηθίσει, επιφέρει τεράστιες αλλαγές με σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία γεγονός που επαληθεύεται από τη συγκεκριμένη μελέτη που αποκαλύπτει ότι τα άτομα που ζουν επί σειρά ετών σε περιοχές με αυξημένη ηχορύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν περιπτώσεις 1.571 ατόμων που ζούσαν στη σουηδική πρωτεύουσα και έπαθαν έμφραγμα, σε σχέση με μια άλλη ομάδα ατόμων της ίδιας περιοχής που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα. Με άλλα λόγια ο θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα αλλά προκαλεί άγχος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στα στρεσαρισμένα άτομα.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο άνω των 50 ντεσιμπέλ, ένα σχετικά μέτριο επίπεδο θορύβου, καθώς η σοβαρή ηχορύπανση από το κυκλοφοριακό μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 80-90 ντεσιμπέλ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, χρειάζεται και άλλη έρευνα για να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας η συσχέτιση ανάμεσα στο θόρυβο του κυκλοφοριακού και στα εμφράγματα, μολονότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που δείχνουν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης για την καρδιά.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Πεσάγκεν, η σχέση θορύβου-καρδιάς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν σχεδιάζονται νέοι δρόμοι σε κατοικημένες περιοχές.


ΑΠΕ