Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

8.200.000 ευρώ για την οδική ασφάλεια


Υπογράφηκε η σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον ανάδοχο για την εργολαβία «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας» προϋπολογισμού 8,2 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση της σύμβασης αυτής θα επιφέρει βελτίωση σε οδικούς άξονες εντός αλλά και εκτός του Νομού παρέχοντας ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών κυρίως στα σημεία που έχουν υποδειχθεί ως επικίνδυνα και χρήζουν άμεσης βελτιωτικής επέμβασης..........


Όπως ενημέρωσε ο αντινομάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, ανάδοχος εταιρεία είναι η «Αφοι Δαλακλίδης Α.Ε.», ενώ η εγκατάσταση του εργολάβου στον χώρο του έργου θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από τις εργασίες οι οποίες είναι συμβατές με τις καιρικές συνθήκες.

Προτεραιότητα θα έχει η τοποθέτηση των φαναριών στον κόμβο του Ζαφείρη, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σημείου, όπως άλλωστε είχε ζητηθεί από τη Νομαρχία Μεσσηνίας και είχε συμπεριληφθεί και στα τεύχη δημοπράτησης.

Ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σημαντικής αυτής εργολαβίας, που θα περιλαμβάνει βελτίωση του ασφαλτοτάπητα, κατασκευή πεζοδρομίων, υδραυλικά έργα κι έργα ηλεκτροφωτισμού και η υλοποίησή τους θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι βελτιώσεις αφορούν στους εξής οδικούς άξονες: Μεγαλόπολη -Τσακώνα, Τσακώνα - Καλαμάτα, τμήμα Καλό Νερό - Φιλιατρά, τμήμα Φιλιατρά - Μεθώνη, τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Παραθέτουμε αναλυτικά τα οδικά σημεία, στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις βελτίωσης:



Μεγαλόπολη - Τσακώνα (σε μήκος 26 χλμ.)

Ανακατασκευή του κόμβου της Μεγαλόπολης, όπου γίνονται νέα μικρά τεχνικά και υδραυλικά έργα κι εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Για το τμήμα αυτό εκπονήθηκε οριστική μελέτη κόμβου, οριστική μελέτη ηλεκτροφωτισμού και οριστική μελέτη φωτεινής σηματοδότησης. Συγκεκριμένα προβλέπονται: Κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, κατασκευή πεζοδρομίων, επέκταση αγωγών και οχετών, τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης, στηθαίων ασφαλείας, στηθαίων ασφαλείας προστασίας ιστών ηλεκτροφωτισμού καθώς και εγκατάσταση ιστών Ηλεκτροφωτισμού. Τέλος, σε πέντε ακόμα θέσεις του οδικού άξονα Μεγαλόπολη - Τσακώνα προβλέπεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση και τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.



Τσακώνα - Καλαμάτα (σε μήκος 27 χλμ.)

Στο τμήμα αυτό προβλέπονται τα εξής έργα: Τοποθέτηση φωτεινής σηματοδότησης στον κόμβο του Ζαφείρη σύμφωνα με αντίστοιχη ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

Ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου του Πηδήματος, όπου προβλέπονται υδραυλικά έργα κι εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Για το τμήμα αυτό εκπονήθηκε οριστική μελέτη κόμβου και οριστική μελέτη ηλεκτροφωτισμού. Συγκεκριμένα προβλέπονται: Η κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, κατασκευή πεζοδρομίων, φρεάτια υδροσυλλογής, τοποθέτηση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης, στηθαίων ασφαλείας, στηθαίων ασφαλείας προστασίας ιστών ηλεκτροφωτισμού καθώς κι εγκατάσταση ιστών ηλεκτροφωτισμού.

Προβλέπεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας με κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης και κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, σε 3 ακόμα κόμβους: Ισόπεδο κόμβο προς Μελιγαλά στα Τσουκαλέικα, ισόπεδο κόμβο προς Σπερχογεία και ισόπεδο κόμβο του ΤΕΙ Καλαμάτας. Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 5 ακόμα σημεία κατά μήκος του οδικού άξονα Τσακώνα - Καλαμάτα.



Τμήμα Καλό Νερό - Φιλιατρά (σε μήκος 21 χλμ.)

Για το τμήμα αυτό προβλέπονται τα εξής έργα: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και βελτίωση της ορατότητας σε 5 ισόπεδους κόμβους: Ισόπεδο κόμβο Καλού Νερού, ισόπεδο κόμβο προς Καρτελιώτισσα, 1ο και 2ο ισόπεδο κόμβο προς Τερψιθέα και Σπηλιά, ισόπεδο κόμβο Φαρακλάδας.



Τμήμα Φιλιατρά - Μεθώνη (σε μήκος 55 χλμ.)

Στο τμήμα αυτό προβλέπονται τα εξής έργα: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 3 ισόπεδους κόμβους: Ισόπεδο κόμβο προς Γαργαλιάνους στην έξοδο από Φιλιατρά, ισόπεδο κόμβο στους Γαργαλιάνους προς Κέντρο Υγείας, ισόπεδο κόμβο προς Αγ. Κυριακή. Κατασκευή εκατέρωθεν πεζοδρομίων μέσα στη Γιάλοβα σε όλο το μήκος όπου απαιτείται για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών. Ασφαλτοστρώσεις στο τμήμα Πύλος - Μεθώνη σε μήκος 4 περίπου χλμ. καθώς και στο τμήμα Πύλος - Ρωμανού. Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 13 ακόμα τμήματα του οδικού άξονα Φιλιατρά - Μεθώνη.



Τμήμα Καλό Νερό -Τσακώνα (σε μήκος 31 χλμ.)

Για το τμήμα αυτό προβλέπονται τα εξής έργα: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 5 ισόπεδους κόμβους: Ισόπεδο κόμβο προς Μάλτα - Λουτρό - Φίλια - Ανδανία - Οιχαλία, ισόπεδο κόμβο προς Καλλιρρόη, ισόπεδο κόμβο προς Μάλθη, ισόπεδο κόμβο προς Δώριο - Αετό, ισόπεδο κόμβο προς Κέντρο Κοπανακίου. Τέλος, βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε 7 ακόμα θέσεις του οδικού άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα με αντιολισθηρή ασφαλτόστρωση και οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Πρόκειται, πράγματι, για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα βελτίωσης και ασφαλούς κυκλοφορίας με στόχο την ελαχιστοποίηση των τροχαίων δυστυχημάτων στο οδικό δίκτυο του Νομού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και οδικής ασφάλειας των πολιτών.