Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Οι αποζημιώσεις της New York Life


Δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για την μελέτη του Ελληνισμού στον Πόντο και την Μικρά Ασία, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Brookline, MA, έδωσε η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία New York Life, προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


Την επιταγή έδωσε προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, την Παρασκευή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ted Matthas, σε επίσκεψή του στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τον συνόδευαν διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.Η χρηματική προσφορά έγινε στο πλαίσιο των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η New York Life, για τα ασφαλιστήρια κληρονόμων Ελλήνων που ζούσαν στην Τουρκία πριν το 1915.


Το πρόγραμμα προσέγγισης και αποζημίωσης της New York Life Insurance Company αφορά σε περίπου 1.000 ασφαλιστήρια συμβολαίων ζωής που εκδόθηκαν σε Έλληνες στην Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) πριν το 1915.


H διαδικασία υποβολής αιτήματος περιγράφεται στην ιστοσελίδα: www.greekinsuranceclaims.com.


Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή του συμπληρωμένου εντύπου και αποδεικτικά στοιχεία για την συγγένεια με τα ονόματα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 28 Φεβρουαρίου 2009.


Η συνολική αξία του εθελοντικού προγράμματος ανέρχεται σε 12-15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαχείρισης και των λοιπών εξόδων.


Νωρίτερα η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την καταβολή παροχών στους κληρονόμους των 2.300 Αρμενίων ασφαλισμένων.


Το εθελοντικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για το θέμα των αρμενικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού του ποσού της αρχικής ονομαστικής αξίας επί 10 φορές για εκείνους που μπορούν να καταδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι των προϊόντων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.


Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της New York Life εξέφρασε ικανοποίηση για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

«Η εταιρεία μας έχει μία μακρά ιστορία υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς. Εχουμε αποδείξει πως τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν κι εργαζόμαστε σκληρά για να το επιτύχουμε. Η σημερινή περίπτωση είναι για μας ένα ιδιαίτερο παράδειγμα των προσπαθειών μας να επιστρέψουμε στην ιστορία μας, και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε σ' αυτή την μεγάλη τραγωδία του Ελληνισμού. Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία που είχαμε με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ως μέρος της κληρονομιάς της εταιρείας μας για να προχωρήσουμε».


Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την New York Life, για την τεράστια πρωτοβουλία που ανέλαβε να τιμήσει τα συμβόλαια που έκανε στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, αρχικά με την Αρμενική κοινότητα και τώρα με την Ελληνική.

Ο κ. Δημήτριος είπε πως τα χρήματα της δωρεάς προς την ιερά Αρχιεπισκοπή θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση και ενδυνάμωση των σπουδών γύρω από τη μελέτη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και μία γενναιόδωρη προσφορά από μία επιχείρηση, για την οποία είμαστε ευγνώμονες», κατέληξε.