Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Πυρά στο νότιο Ισραήλ από την Ιορδανία










Ισραηλινή περίπολος δέχθηκε το πρωί πυρά από το ιορδανικό έδαφος κοντά σε σημείο διέλευσης στο νότιο Ισραήλ χωρίς να υπάρχουν θύματα.

«Μια περίπολος συνοριακών φρουρών κοντά στο σημείο διέλευσης Γιτζάκ Ράμπιν δέχτηκε πυρά αγνώστων από την Ιορδανία και απάντησε ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνσή τους. Δεν είναι σαφές ποιοί ήταν οι ένοπλοι», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και πρόσθεσε ότι η Ιορδανία δεν γνωρίζει τίποτα για το περιστατικό.
«Δεν γνωρίζουμε ότι ισραηλινή περίπολος δέχθηκε σήμερα το πρωί πυρά από το ιορδανικό έδαφος», δήλωσε ιορδανική πηγή που δεν κατονομάζεται , προσθέτοντας ότι «μερικές φορές κυνηγοί πυροβολούν στην περιοχή αυτή, χωρίς αυτό να συνιστά στρατιωτικό συμβάν».
Σημειώνεται πως τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μεταξύ των δύο χωρών που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία το 1994.

Τεθωρακισμένα εισβάλλουν στη Γάζα
Εν τω μεταξύ κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας με την αποστολή εφέδρων. Χερσαίες δυνάμεις έχουν προσεγγίσει ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές και καταυλισμούς.
Θωρακισμένα του ισραηλινού στρατού με την συνδρομή της αεροπορίας εισέβαλαν τη νύχτα σε τρεις συνοικίες της Γάζας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Τα άρματα προχώρησαν βαθιά μέσα στις συνοικίες Ταλ αλ-Χάουα, σεϊχ Αζλιν και Ζεϊτούν, στην περιφέρεια της πόλης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης. Σφοδρές μάχες διεξήχθησαν επίσης στις κοινότητες Μπεϊτ Λάχια και Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της πόλης της Γάζας.
Παλαιστίνιοι μαχητές απάντησαν στους βομβαρδισμούς εκτοξεύοντας όλμους αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι έγιναν μάχες σε πολλές συνοικίες της πόλης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την περιοχή.

Σε αδιέξοδο οι διπλωματικές προσπάθειες εκεχειρίας

Να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα απαίτησε από το Ισραήλ και τη Χαμάς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά ανηλεώς τη Γάζα όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις με παλαιστινιακές ρουκέτες, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Η Χαμάς ετοιμάζεται να απορρίψει τις προτάσεις της Αιγύπτου για τον τερματισμό της επιχείρησης του Ισραήλ, αποκάλυψαν πολιτικές πηγές του Λιβάνου που πρόσκεινται στην ισλμαμιστική οργάνωση.
Έγκυρη πηγή δηλώνει πως η Χαμάς αντιτίθεται σε τρία βασικά σημεία της πρότασης, που έχουν επεξεργασθεί η Αίγυπτος και διεθνείς διπλωμάτες: «η Χαμάς απορρίπτει την μακρόχρονη εκεχειρία- οι Αιγύπτιοι μιλούν για 15 χρόνια- αντιτίθεται σε κάθε κατάπαυση του πυρός που δεν συνοδεύεται από άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις νέες θέσεις που κατέλαβαν στη Γάζα, καθώς και στην παρουσία διεθνών παρατηρητών στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα».
Η ίδια πηγή τόνισε πως η Χαμάς επιθυμεί η όποια εκεχειρία να είναι βραχυπρόθεσμη και για μία συγκεκριμένη περίοδο, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν την ίδια στιγμή που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός.
Η οργάνωση είναι διαθέσιμη να συζητήσει τον μηχανισμό για το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο στη Ράφα, αλλά δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί παρουσία διεθνών παρατηρητών στο σημείο.
Εν τω μεταξύ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει ξανά σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ Αχμέντ Γκεμπρίλ δήλωσε πως το ΣΑ θα συνεδριάσει στις 10.00 (17.00, ώρα Ελλάδος).

Πεντάγωνο: Αναβάλλεται η μεταφορά πολεμοφοδίων μέσω Αστακού

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά πολεμοφοδίων του αμερικανικού στρατού σε μια αποθήκη των ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσω ελληνικού λιμανιού αναβλήθηκε λόγω των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο
Πιο συγκεκριμένα, η Διοίκηση Θαλασσίων Μεταφορών (MSC) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού προκήρυξε διαγωνισμό στις 31 Δεκεμβρίου για τη μεταφορά 325 κοντέινερ με πολεμοφόδια, σε δύο φάσεις, από το λιμάνι του Αστακού με προορισμό το Ασντόντ του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά εξέταζε ως πιθανή τοποθεσία για τη μεταφορά των πυρομαχικών από ένα μεγαλύτερο πλοίο που θα ερχόταν από τις ΗΠΑ το ελληνικό λιμάνι του Αστακού. Το αίτημα όμως προς τους ναυλωτές αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή ο τελικός προορισμός του φορτίου, η πόλη Ασντόντ, βρίσκεται κοντά στη Γάζα.
«Η αποστολή (...) μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού δεν θα γίνει. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποστολή πολεμοφοδίων αναβλήθηκε και η EUCOM (η αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη) εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορώ να παράσχω πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα ή την πιθανή διαδρομή, για προφανείς λόγους ασφαλείας της επιχείρησης», πρόσθεσε.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο