Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΒΟΥΒΟΣ ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 53ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ.


Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία

Με το άγγελμα του θανάτου του δικηγόρου, Σπύρου Ιωάννου, χθες οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας είχαν σοκαριστεί και συγκλονιστεί. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι συνέβη αυτό το πρωτοφανές άγριο έγκλημα στην Κυπαρισσία και μάλιστα με θύμα τον γνωστό δικηγόρο. Η πόλη έχει βυθιστεί σε βουβό πόνο και οι συνάδελφοί του ήταν συντετριμμένοι. Ούτε να μιλήσουν δεν μπορούσαν κάποιοι, με τους οποίους επικοινωνήσαμε.........



Σε επικοινωνία, που είχαμε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμιλιανό Σεκλό, δήλωσε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι για τη βάναυση, βάρβαρη και στυγερή δολοφονία του καλού μας συναδέλφου, Σπύρου Ιωάννου. Ζητάμε την τάχιστη διαλεύκανση της υπόθεσης και να επιληφθεί ειδικό Κλιμάκιο Εγκληματολογικών Ερευνών».




Αύριο το μεσημέρι η κηδεία του.

Στις 3 αύριο το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, στην Κυπαρισσία, θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον άτυχο δικηγόρο.




«Πλήγμα η επίθεση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης»

Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Προκόπη Παυλόπουλο και Νικόλαο Δένδια αντίστοιχα, αλλά και προς τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, Εφετών Καλαμάτας κ. Σκλήρη και Κυπαρισσίας κ. Μπούγο και τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Παξινό, απέστειλαν χθες το πρωί τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Τους ανωτέρω ενημέρωσαν για τη βάρβαρη εγκληματική επίθεση, που δέχθηκε ο 53χρονος δικηγόρος μέσα στο γραφείο του εν ώρα εργασίας και τη νοσηλεία του σε κωματώδη κατάσταση στην Εντατική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Τέλος, χαρακτήρισαν ως πλήγμα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης τη βάναυση και πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση κι έκαναν έκκληση για ταχεία διαλεύκανση της θανατηφόρας αυτής επίθεσης και απονομή της Δικαιοσύνης.



Ζητούν τη συνδρομή εξειδικευμένου Κλιμακίου Ανθρωποκτονιών από Αθήνα


Οι δικηγόροι της Κυπαρισσίας ζητούν τη συνδρομή Κλιμακίου Αξιωματικών εξειδικευμένων στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών, λόγω του ιδιαίτερου χειρισμού που απαιτεί ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα. Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Οι συνθήκες της επίθεσης και ο τρόπος που κτυπήθηκε οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σχεδιασμένη δολοφονία του συναδέλφου μας με προφανή σκοπό να δημιουργήσει το φόβο, την τρομοκρατία και την ανασφάλεια στο κύκλο της δραστηριότητάς μας σαν συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να επιφέρει πλήγμα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να προκαλέσει κλονισμό της εμπιστοσύνης του πολίτη στην έννομη τάξη. Έχει προκληθεί μείζον κοινωνικό ζήτημα στην περιοχή μας και είναι αναγκαίο να εξαντληθεί κάθε μέσον με σκοπό τη διαλεύκανση του εγκλήματος, έτσι ώστε πέραν του ότι πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη, να επανέλθει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου στους νόμους και τους θεσμούς.

Όμως επειδή η υπόθεση είναι υψίστης σημασίας και το στάδιο της αρχικής συλλογής των στοιχείων είναι πολύ σημαντικό, οι ασκούντες την προανάκριση στο στάδιο αυτό είναι αναγκαίο να έχουν αυξημένη εμπειρία. Επιπλέον δε επειδή η κοινωνία μας είναι μικρή και γενικά ο κύκλος στον οποίο διεξάγεται η έρευνα είναι στενός όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Κρίνουμε αναγκαίο το αρχικό αυτό στάδιο της προανάκρισης για την συλλογή των στοιχείων και την διερεύνηση των δεδομένων για τον εντοπισμό των υπόπτων, να ανατεθεί σε εξειδικευμένο αξιωματικό ή κλιμάκιο με αυξημένη εμπειρία σε ανθρωποκτονίες, ώστε να αξιοποιηθούν με προσοχή και "απόρρητα" τα στοιχεία που θα συλλέγονται, έτσι ώστε η υπόθεση βαίνοντας προς τον ανακριτή να βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Δεν αμφισβητείται η ακεραιότητα και ικανότητα των οργάνων του Α.Τ. Κυπαρισσίας η οποία είναι δεδομένη. Όμως η φύση της υπόθεσης αυτής απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και εξειδικευμένη εμπειρία... Απαιτείται η προσεκτική έρευνα και μελέτη των προσωπικών πραγμάτων - ημερολογίων του συναδέλφου μας, που θα συλλεγούν από το γραφείο, το οποίο πρέπει να παραμείνει σφραγισμένο, να γίνει άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των υπόπτων πριν και μετά το περιστατικό, να γίνει εξονυχιστική έρευνα στα ευρήματα του γραφείου του θύματος, συλλογή βιολογικού υλικού, των κινητών πραγμάτων των υπόπτων που θα προκύπτουν στην πορεία της υπόθεσης και κυρίως να γίνει έρευνα όλων των υποθέσεων που είχε χειρισθεί ο συνάδελφός μας το τελευταίο διάστημα κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος (κατασχέσεις - Διαταγές πληρωμής κ.τ.λ.) καθώς και μελέτη και εξέταση των προσωπικών δικαστικών του υποθέσεων».

Επιπλέον ζητούν να λάβει η υπόθεση τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, ώστε να επιτευχθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης.



Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι Καλαμάτας σε ένδειξη πένθους

Τη βαθιά του οδύνη για τον χαμό του αξιόμαχου δικηγόρου συναδέλφου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης. Μιλώντας χθες στην «Επι» ανέφερε ότι, «οι δικηγόροι Καλαμάτας είναι συγκλονισμένοι από τον άδικο και τραγικό χαμό του συναδέλφου, Σπύρου Ιωάννου, από την εγκληματική και απάνθρωπη επίθεση που επέφερε τον θάνατό του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συμπαρίσταται στην οικογένεια του εκλιπόντος και ως ένδειξη πένθους τα μέλη του αποφάσισαν να απέχουν αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) από τα καθήκοντά τους».



*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"