Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ανακατανομές στο "πακέτο" των 500 εκατ., ενώ τα μπλόκα πυκνώνουν...



Αδιέξοδη χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους τους από 6 μπλόκα.
Ο υπουργός επέμεινε στο αρχικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μόνο ανακατανομές..........

Σήμερα στις 6 μ.μ. κατά την διάρκεια συνάντησης του υπουργού με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο θα υπάρξει εξειδίκευση των ποσών ανά προϊόν. Εν τω μεταξύ πύκνωσαν τα μπλόκα, ενώ μπαίνει στο χορό και η Πελοπόννησος.
Πιο αναλυτικά χθες, Κυριακή 25 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Προμαχώνα, της Επανομής, του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και των Γιαννιτσών, συναντήθηκαν από τις 3.30 το απόγευμα και τρεις περίπου ώρες, αρχικά με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και την τελευταία μισή ώρα και με τον υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε προσπάθεια να εξειδικευτούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν ανά καλλιέργεια και ανά προϊόν.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει 20 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι, 40 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 7 ευρώ ανά στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και 10 ευρώ ανά στρέμμα για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Οι αγρότες εξερχόμενοι δήλωσαν πως ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ ζήτησαν οι ενισχύσεις να δοθούν μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα της άμεσης σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου για την αγροτική πολιτική.

Κρίσιμη κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 6 το απόγευμα το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών με τον υπουργό, κ. Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει το ύψος του πακέτου στήριξης των 500 εκατομμυρίων, αλλά υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους αλλαγές.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το πλαφόν των 500 εκατομμυρίων είναι αυτό και μόνο». Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές, όχι όμως και «γενικές ανακατανομές» στο ποσό. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει σήμερα κατά τη νέα συνάντηση.

Δήλωσε ακόμα ο υπουργός ότι έγινε δέκτης διαμαρτυριών από άλλες κοινωνικές ομάδες για τις παροχές προς τους αγρότες.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι μετά από αυτήν δεν θα υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστές οι οδοί. Έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για συζήτηση για θεσμικά θέματα που αφορούν τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής σε 1 με 1,5 μήνα.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτήθηκε από εκπροσώπους 20 μπλόκων, εκτός των προαναφερθέντων και της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργάνου Β.Κιλάφα, οι αγρότες είχαν δεχθεί να συναντηθούν την Κυριακή με τον κ. Χατζηγάκη, ωστόσο έκριναν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχετικό αίτημά τους για μετάθεση της συνάντησης τη Δευτέρα έγινε δεκτό από το υπουργείο, μέχρι τότε όμως τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους.

Ο κ. Κιλάφας είπε ότι μπλόκα υπάρχουν από την περιοχή Κάστρου Βοιωτίας μέχρι και τα σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτή την παλιά εθνική οδό, ως ένδειξη καλής θέλησης ενώ τα τρακτέρ παραμένουν δίπλα στο δρόμο.



Η εξέλιξη των μπλόκων

Συνοπτικά, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή στο 110ο χλμ, στο ύψος του Κάστρου από Βοιωτούς αγρότες, και στο 210ο χλμ κοντά στην Αλαμάνα, από αγρότες της Φθιώτιδας.

Κλειστή παραμένει από την περασμένη Τρίτη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Η κυκλοφορία σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και μόνο μέσα από παρακαμπτήριους δρόμους.

Κομμένη από το Σάββατο είναι και η Δυτική Ελλάδα, καθώς οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν τις γέφυρες σε Εύηνο και Αχελώο.

Απροσπέλαστη παραμένει για τα οχήματα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών από τα μπλόκα των Θεσσαλών αγροτών στα Τέμπη, τη Νίκαια και τις Μικροθήβες.

Στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης υπάρχει μπλόκο στην Τσαριτσάνη, ενώ νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στο Δαμάσι, κοντά στον Τίρναβο. Αντίθετα, ανοιχτός είναι κατά διαστήματα ο δρόμος στο Γερακάρι Αγιάς.

Την ίδια ώρα, κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου οι αγρότες των Σερρών επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, καθώς επίσης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Κλειστά είναι επίσης τα τελωνεία της Εξοχής (Δράμα) και των Κήπων Έβρου.

Στο μεταξύ, κλειστές είναι οι συνοριακές διαβάσεις των Ευζώνων και της Δοϊράνης, τις οποίες οι αγρότες του Κιλκίς ανοίγουν κατά διαστήματα.

Παράλληλα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας (Εγνατία Οδός), στο κόμβο Κερδυλίων. Το ίδιο ισχύει για την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας (Εγνατία Οδός), την οποία οι αγρότες της Ημαθίας απέκλεισαν στο ύψος της Κουλούρας.

Αγρότες του νομού Κοζάνης έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και στη γέφυρα των Σερβίων στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.

Αποκλεισμό πραγματοποίησαν οι αγρότες και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων.

Πορεία με τρακτέρ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (και επίδοση ψηφίσματος) πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Τρίγλιας Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη και του επέδωσε ψήφισμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής. Ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη τη διάθεση των αγροτών να τον συναντήσουν.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Χαλκιδικής διεξάγονται χωρίς να παρακωλύονται άλλες κοινωνικές ομάδες κατά την άσκηση των δικών τους δικαιωμάτων.

Στα Χανιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί του νομού, παραμένοντας στο μπλόκο στο Πλατάνι και καταλαμβάνοντας τις δύο εφορίες των Χανίων.

Στο Ηράκλειο οι αγρότες έδωσαν πίστωση χρόνου ως την Τρίτη, όταν και θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Πελοπόννησο αποφασίστηκε το κλείσιμο του Ισθμού της Κορίνθου και ο αποκλεισμός των εθνικών οδών Καλαμάτας- Τρίπολης- Κορίνθου και Πατρών- Αθηνών για σήμερα Δευτέρα.

Μετά την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης από την κυβέρνηση, οι αγρότες εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων από τον κ. Χατζηγάκη, ενώ κάνουν λόγο για «πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης.

Πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης αφήνει να εννοηθεί πως θεωρεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών υποκινούμενες.

«Μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα οι κινητοποιήσεις δεν ήταν υποκινούμενες. Η παραμονή στα μπλόκα μετά την ανακοίνωση των μέτρων δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το αν είναι υποκινούμενες πλέον» λέει.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία. Και επειδή με τα μέτρα που με μεγάλη προχειρότητα ανακοίνωσε δεν έπεισε τους αγρότες, καθώς αυτά δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματά τους, τώρα επιχειρεί να στρέψει τις άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους. Η επιλογή της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού δείχνει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα».




«Ο κ. Χατζηγάκης στις συναντήσεις με τους αγρότες όφειλε να έχει τεκμηριώσει και εξειδικεύσει τα μέτρα που εξήγγειλε. Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει εμπαίζοντας τους αγρότες. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι συναντήσεις με τους αγρότες, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, έχουν απλά κοινωνικό χαρακτήρα» δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής θεμάτων αγροτικής πολιτικής, μετά τη λήξη της συνάντησης των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, από το μπλόκο της Νίκαιας που επισκέφθηκε χθες δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζουμε τον αγώνα των ξεσηκωμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Για μας αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους είναι οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που είναι θύματα της ΚΑΠ, είναι θύματα μιας μακρόχρονης πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης που έχουν φτάσει πια στα όρια της επιβίωσης. Για μας δεν υπάρχουν γαλάζια, πράσινα και κόκκινα μπλοκ. Υπάρχουν μπλοκ σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως κάθε αγρότης έχει τις δικές του απόψεις, τις δικές του πεποιθήσεις, αλλά συσπειρώνονται οι αγρότες εδώ ή εκεί και με διάφορα αιτήματα - μπορεί όλα τα μπλοκ να μην έχουν ακριβώς τα ίδια αιτήματα- όμως, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η οξύτητα των προβλημάτων. Το γεγονός ότι όλοι οι αγρότες απαιτούν ουσιαστικές λύσεις, όχι ασπιρίνες, όχι φάρμακα ληγμένα, διότι αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να επιβιώσει ο αγρότης ή να κερδίσει χρόνο μέχρι να προετοιμάσει το έδαφος της αποφασιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Αυτά που έδωσε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα, δεν είναι κυριολεκτικά τίποτα. Είναι σαν να δώσεις στον πεινασμένο ένα ξερό ψωμί που δεν μπορείς να το κόψεις και να το μοιράσει ούτε με το διπλανό σου».

Σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη και για το αν είναι σωστό να μην είναι εκπρόσωποι αγροτών απ' όλα τα μπλόκα, στη συνάντηση αυτή, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Εγώ δεν πρόκειται να εισέλθω σε ζητήματα που αφορούν αποφάσεις των ίδιων των μπλοκ. Αυτό, όμως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: Υπάρχει μεγάλη εμπειρία σήμερα στην αγροτιά και νομίζουμε ότι δεν πρέπει να πέσουν σε παγίδες. Η κυβέρνηση και δόκανα θέλει και παγίδες θέλει και να διαιρέσει θέλει. Μπορεί οι αγρότες που είναι στα μπλόκα να έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, μπορεί το ένα μπλοκ να έχει το ένα πλαίσιο ή το άλλο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα προβλήματα αντικειμενικά υπάρχουν και δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης. Πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή λύση, για να μπορέσουν έστω κάτι να αποσπάσουν. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, δεν τελειώνει μ' αυτό τον αγώνα κι επομένως πρέπει να έχουν μία μεγαλύτερη ή μικρότερη νίκη και να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, που πρέπει να είναι ακόμα πιο επιθετικό από την πλευρά των διεκδικήσεων».


paseges.gr