Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Χοιρινά με διοξίνες στην Ηλεία...


Είκοσι από τα 154 θηλυκά χοιρινά που εισήχθησαν από την Ιρλανδία και στο σώμα τους εντοπίστηκαν ίχνη διοξινών βρίσκονται σε χοιροτροφική μονάδα της Ηλείας, όπου τέθηκαν σε καραντίνα χθες, με απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Το θέμα αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER της Αθήνας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και η ίδια η υπηρεσία που είναι αρμόδια για το θέμα στο νομό, το αγνοούσε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Ηλείας κ. Αναστάσιος Μπαχούρος, δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το γεγονός, το οποίο και ο ίδιος πληροφορήθηκε από την τηλεόραση!
Τα ζώα αυτά εισήχθησαν στην Ηλεία τον περασμένο Οκτώβριο, σε ηλικία 5 μηνών. Όπως δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπαχούρος, προορισμός των ζώων αυτών δεν ήταν να μπουν στη διατροφική αλυσίδα αλλά να λειτουργήσουν ως αναπαραγωγικά ζώα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν στην ηλικία των 8 μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν είχαν καμία αναπαραγωγική λειτουργία, αφού δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει αυτή την ηλικία. «Τα ζώα τέθηκαν σε καραντίνα και με τις τελευταίες αναλύσεις που θα κάνουμε, προτιθέμεθα να τα θανατώσουμε και να τα αποτεφρώσουμε», τονίζει ο κ. Μπαχούρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διοξίνη δεν αποτελεί ουσία που μεταδίδεται από το ένα ζώο στο άλλο.


Εφημερίδα "Πρώτη"