Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Αρχίζει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2009


Επιπλέον έσοδα περίπου 7 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2009 η συζήτηση του οποίου αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός προέβλεψε δύσκολη χρονιά λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Όσον αφόρα στα βασικά μεγέθη του, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,7%, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στο 91,45% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός στο 3%.
Ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται στο 7,5% του εργατικού δυναμικού.
Στο μέτωπο των παροχών, προβλέπονται μέτρα για τις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 450 εκ ευρώ.
Τη σημασία της ψυχολογίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, επισημαίνοντας πως ο πανικός μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.
Η χώρα βρίσκεται προ των πυλών όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής και αξιακής χρεοκοπίας, υποστήριξε η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε πως η κρίση, σε συνδυασμό με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έχει επιφέρει στα καταστήματα απώλεια τζίρου που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.


Πηγή: ΝΕΤ 105.8