Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕ ΚΟΝΤΡΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2009


Παρουσία των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου και με αναφορές στα γεγονότα που επακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία, και η οποία ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.


Ο υπουργός Οικονομίας

"Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση" τόνισε στην παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες, να μη σπαταλούν - εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης - δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, υπογράμμισε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι προβλήματα που δημιούργησαν και στη συνέχεια όξυναν οι κυβερνήσεις" του κόμματός του: "Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το τεράστιο χρέος που αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την οικονομία σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά τη μεταπολίτευση" είπε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος -σε αντιδιαστολή- τόνισε ότι επί ΝΔ η ανεργία μειώθηκε στο 7,4% από 11,3% το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύει τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Οικονομίας, τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου γίνονται περισσότερο ορατές. Κάναμε πρόοδο, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά πρέπει να δούμε την κρίση αυτή ως μια μεγάλη ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας απέναντι σε αυτές τις αδυναμίες που έχουν ριζώσει βαθιά στην οικονομία και την κοινωνία μας. Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι οι αδυναμίες αυτές δεν ανέκυψαν σήμερα, ότι έχουν βαθιές ρίζες στο χθες και "αναλογούν συγκεκριμένες ευθύνες σε αυτούς που τις δημιούργησαν και σε αυτούς, που ίσως να μη τις διόρθωσαν με την ταχύτητα που θα έπρεπε". Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης υπευθυνότητας από όλους μας, είναι το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Τέλος, επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι δύσκολος "γιατί και η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη". Η κυβέρνηση υπογράμμισε, "αγωνίζεται με σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και αυξημένο αίσθημα ευθύνης να προστατέψει την χώρα και την κοινωνία από τις επιπτώσεις της κρίσης".


Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ

Για προϋπολογισμό που φέρνει απελπισία και απόγνωση στους πολίτες,μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, προβλέποντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση μετρά μέρες» και ότι «σύντομα θα μιλήσει ο λαός».

Ο κ.Παπουτσής είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη διεθνή κρίση ως άλλοθι για τα τραγικά αδιέξοδα της χώρας και αμφισβήτησε τη δυνατότητα πειθούς της ΝΔ ότι θα εγγυηθεί τα εισοδήματα και τις επενδύσεις καθώς επί πέντε χρόνια «υποκλίνονται με ‘αγιορείτικη ευλάβεια’ στα νεοφιλελεύθερα δόγματα». Στο πλαίσιο, δε, της κριτικής του για τον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και την αύξηση των φόρων, μεσούσης της κρίσης, είπε ότι δεν αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια του κ.Αλογοσκούφη «αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καθηγητής Γ.Αλογοσκούφης θα έκοβε τις εξετάσεις τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ». Ο κ.Παπουτσής είπε ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού,ότι επανέρχεται ο κίνδυνος της επιτήρησης, και ότι μοναδική ασπίδα της οικονομίας είναι η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, που είναι «επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Για την ανεργία επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τα στοιχεία» ενώ για το δημόσιο χρέος είπε ότι, επί ΝΔ, υπάρχει «τεράστια επιδείνωση των όρων δανεισμού». Το 2004,η χώρα δανειζόταν με περιθώριο δεκαπέντε μονάδων βάσης έναντι των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας και σήμερα έφτασε στις 226 μονάδες, είπε ο κ. Παπουτσής.


Ο εισηγητής του ΚΚΕ

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για έναν «αντιλαϊκό, ταξικό, φορομπηχτικό προϋπολογισμό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» ενώ έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού, όπως είπε, έχουν την ίδια καπιταλιστική φιλοσοφία. Ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι καπιταλιστική κρίση που οξύνει τα προβλήματα στα λαϊκά στρώματα και αυτή είναι που οδηγεί τις κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους σε μαζικές διαδηλώσεις. «Είναι οι πολιτικές της ΕΕ και του Ευρωμονόδρομου που επιδρούν αρνητικά και βγάζουν τον κόσμο στο πεζοδρόμιο. Και βεβαίως την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιρο των ευθυνών του» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο αυτά κόμματα είναι υπεύθυνα τόσο για τα αίτια όσο και για τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής τους πολιτικής». Ακόμα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί αυταπάτες με τις λεγόμενες σοσιαλιστικές νησίδες επαναφέροντας αποστειρωμένα πρότυπα του ευρωκομουνισμού που έχει αποτύχει λες και μπορεί, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τους σιδερένιους νόμους του καπιταλισμού.


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που επιβάλει «τσουνάμι φορολογικό» ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ, ο οποίος αντί να αντιμετωπίσει τη κρίση, θα την πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο, όπως θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που κλείνει ερμητικά τα μάτια του απέναντι στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και κυρίως τα προβλήματα της νεολαίας. Είναι αδιανόητο, παράλογο, σχιζοφρενικό, ιδιαίτερα σε μια φάση οικονομικής κρίσης, να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που αντί να ανακουφίζει φορολογικά τα ασθενέστερα στρώματα, επιχειρεί φορολογική επιδρομή που θα κοστίσει 3.000 περίπου πρόσθετους φόρους σε κάθε τετραμελή οικογένεια μέσα στο 2009», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Ακόμα επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι παραλείπουν να πούνε ότι η κρίση έχει ορόσημο και είναι μια κρίση του καπιταλισμού και δεν θέλουν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. «Σήμερα όσο ποτέ, είναι αναγκαίοι νέοι μεγάλοι ενωτικοί ειρηνικοί αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας για να ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες. Για να μετατρέψουμε την κρίση, από εφιάλτη σε ευκαιρία νέας ελπίδας, και νέας αισιόδοξης προοπτικής». Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε «σε όσες ετερόκλητες δυνάμεις, με τη στήριξη της κυβέρνησης, προσπαθούν να αφήσουν υπαινιγμούς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ομάδες κουκουλοφόρων».


Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ

Για «προϋπολογισμό φάντασμα» που χαρακτηρίζεται από ακρότητες έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με το σκεπτικό ότι παριστάνει πως είναι υπαρκτός, ενώ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως βρίσκεται στον αέρα. Σαν «ακρότητα» εκτίμησε «το ότι ζητούνται 7,1 δισ. ευρώ νέοι φόροι σε συνθήκες θυελλώδους κρίσης, ενώ ταυτόχρονα δεν περικόπτονται οι κρατικές σπατάλες, μειώνονται οι Δημόσιες Επενδύσεις και προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες νέοι υπάλληλοι».

Ο κ. Αϊβαλιώτης καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι εμφανίζεται ξαφνικά τιμητής για μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, η οποία χρησιμοποίησε την πονηριά του δανεισμού που μετακυλήθηκε στην κυβέρνηση του Κ. Μητοσοτάκη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δήλωσε καταληκτικά ότι καταψηφίζει τον «γαλάζιο» προϋπολογισμό, που στην πραγματικότητα βλέπει τους φορολογούμενους με «πράσινα μάτια».