Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Αναδάσωση σήμερα στη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας από το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Κυπαρισσίας!...


Ο Δήμος Κυπαρισσίας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και Φορείς της Κυπαρισσίας συμμετέχουν στο "Ειδικό Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Νέων στην Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος" της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με δράσεις σε πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές.


Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δασαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και του Δήμου Νέας Φιγαλείας Ηλείας αναδάσωση στην περιοχή Νέας Φιγαλείας Ηλείας σήμερα από τις 9 π.μ. έως τις 1 μ.μ..

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι της πόλης μαζί με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Φοιτητών Μεσσηνίας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΔΗΜΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κυπαρισσίας

Οι νέοι της Κυπαρισσίας από 15 έως 28 ετών, σήμερα, έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη αναδάσωση που έχει γίνει στην κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές περιοχή της Ολυμπίας.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου των Νέων της Κυπαρισσίας (Το.ΣΥ.Ν.) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Δήμο Κυπαρισσίας.
Για εμάς ήταν μια μεγάλη πρόκληση να πάρουμε μέρος στη δημιουργία αυτού του νέου συμβουλίου στο Δήμο μας μιας και είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται αυτός ο θεσμός στην Ελλάδα.
Υπήρξε όρεξη για δουλειά, φαντασία και άποψη για τα δρώμενα στην πόλη μας, έτσι θελήσαμε να ήμαστε μέρος αυτών. Υπολογίσαμε το μεγάλο πνευματικό και πολιτιστικό μόχθο των σημαντικών ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στην Κυπαρισσία μας. Αναλογιστήκαμε την ευθύνη και το χρέος μας να επέμβουμε δραστικά σε όλα αυτά που μας προβληματίζουν και λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας. Έτσι διαλέξαμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.
Η σημερινή μας δράση είναι μέρος των προτεραιοτήτων που θέσαμε. Μαζί με το Ενιαίο Λύκειο Κυπαρισσίας, με εθελοντές συμπολίτες μας και με μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας, πηγαίνουμε στο Δήμο Νέας Φιγαλείας όπου ύστερα από ειδική προεργασία στην περιοχή (κατασκευή φραγμάτων με κορμοδέματα και διάνοιξη ειδικών λάκκων κ.λπ.) θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιγαλείας και το Δασαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η δενδροφύτευση χιλιάδων δένδρων. Η επιλογή του γειτονικού μας Δήμου έγινε λόγω των ιστορικών παραδοσιακών δεσμών με τους κατοίκους της Ολυμπίας αλλά και σαν συνέχεια της δράσης «Δρόμος Αγάπης και Αλληλεγγύης» που υλοποιήθηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας και εθελοντές τις μέρες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 με την αποστολή ζωοτροφών στους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας. Πρόκειται για μια δράση περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μέσα από ένα γενικό σύνολο κινητοποίησης που έχουμε αναλάβει.
ü Παράλληλα για την προστασία του τοπικού φυσικού πλούτου, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών είμαστε ενεργά μέλη της εθελοντικής πυροπροστασίας στην περιοχή της Μουριατάδας, των Βρυσών, των Ραχών έως το Περδικονέρι, της Σπηλιά και της Φαρακλάδας. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε εξασφαλίσει και ειδικές στολές πυροπροστασίας από Ελβετική ομάδα εθελοντών και τον ειδικό ασύρματο εξοπλισμό επικοινωνίας μεταξύ των εθελοντών, από τον Δήμο.
ü Συνεργαζόμαστε με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και ερχόμαστε σε επαφή με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) οικολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, με σκοπό μελλοντικές κοινές μας δράσεις.
ü Προβληματιζόμαστε για λειτουργικά ζητήματα στην πόλη μας. Ζητάμε την κινητοποίηση του Δήμου για την ειδική σήμανση προσοχής στους δρόμους που περνούν από τα σχολικά συγκροτήματα για τους μαθητές, αλλά εκφράζουμε και τον προβληματισμό μας για το ιστορικό κάστρο της πόλης μας. Πρόσφατα αποφασίσαμε την επαφή μας με την αρχαιολογική υπηρεσία για να αναλάβουμε τη βελτίωση κάποιων σημείων στην περιοχή του κάστρου.

Επειδή πιστεύουμε πως τα ζητήματα της πόλης μας, μας αφορούν και είναι ευθύνη όλων, σας καλούμε να συμμετέχετε στις δράσεις μας αλλά και στα συμβούλιά μας που γίνονται τακτικά.


Εκ του
Διοικητικού Συμβουλίου του
Τοπικού Συμβουλίου Νέων
Δήμου Κυπαρισσίας





*****Και μετά από αυτά, επειδή ορισμένοι, (μερικά νούμερα δηλαδή που ούτε που μας νοιάζει καθόλου η όποια γνώμη έχουν, αν έχουν δηλαδή, χωρίς να μπορούν καν να αντιληθφούν, καταλάβουν και κατανοήσουν τί έχει γίνει και τί γράψαμε) στην πόλη της Κυπαρισσίας βγάζουν χολή για εμάς εδώ στο TRIFYLIANEWS για τις αναρτήσεις που έχουμε κάνει σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν γύρω από το θέμα αυτό, τον όχι και τόσο καλό τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΤΟ.ΣΥ.Ν και κάποιες αναφορές που έγιναν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου του για "κούφιες αποδείξεις",

Θέλουμε να σημειώσουμε πως,

σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι με την αναδάσωση/δενδροφύτευση και την όποια περιβαλλοντική δράση του ΤΟ.ΣΥ.Ν,

εκείνο που μας προκάλεσε εντύπωση είναι η περίεργη εμμονή, ακόμη και με καραμπινάτες παρατυπίες, για την Φιγαλεία στο Νομό Ηλείας από τη στιγμή που και γειτονικοί μας Δήμοι, ο Δήμος Αυλώνος, ο Δήμος Δωρίου, ο Δήμος Φιλιατρών, ο Δήμος Νέστορος κ.α στην Μεσσηνία, όπως ο Ταϋγετος, είναι πυρόπληκτες περιοχές, γιατί να μην γίνει σε μία από αυτές...

Όπως επίσης το γεγονός ότι ενώ δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα σχετική απόφαση του Συμβουλίου ΤΟ.ΣΥ.Ν. ο κ. Σαμπαζιώτης και λοιποί επέμεναν και καλά πως υπάρχει, κάτι που και φυσικά ξεκαθαρίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τελευταία συνεδρίαση του ΤΟ.ΣΥ.Ν. ότι δηλαδή, δεν είχε και δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, αλλά, όπως εκ των υστέρων παραδέχτηκαν, για να προλάβουν τις ημερομηνίες εστάλη η αίτηση χωρίς να υπάρχει απόφαση...

Και τελευταίο, θεωρούμε αδιανόητο από νέους να ακούγονται φράσεις και εκφράσεις για "κούφιες αποδείξεις" κτλ για την διαχείριση δημόσιου χρήματος...


Αυτά... Για την ώρα...