Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

«Μαύρος» Οκτώβρης στα διεθνή χρηματιστήρια...



Το χειρότερο Οκτώβριο των τελευταίων δύο δεκαετιών έζησαν τα διεθνή χρηματιστήρια και όχι μόνο των μετοχών, καταγράφοντας μεγάλες μηνιαίες απώλειες εν μέσω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν τα εμπορεύματα, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στα κρατικά ομόλογα.
Στις αγορές συναλλάγματος, ο προηγούμενος μήνας σηματοδότησε τη «μεγάλη επιστροφή» δολαρίου και γιεν. Τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες όλων των εποχών εμφάνισαν τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst όσο και ο ιαπωνικός Nikkei
, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ημερών. Περίπου 28% υποχώρησε ο δείκτης MSCI Emerging των αναδυόμενων αγορών. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε 8% έναντι της δέσμης μεγάλων νομισμάτων.
Ο δείκτης CRB των διεθνών εμπορευμάτων κατέγραψε πτώση-ρεκόρ (-23%), ενώ τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες όλων των εποχών κατέγραψε η τιμή του αργού πετρελαίου. Υποχώρηση περισσότερο από 36% στην αγορά της Νέας Υόρκης. Τo spread μεταξύ του 10ετούς ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στις 162 μονάδες βάσης.
Στο μέτωπο της οικονομίας, νέα αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο διευκολύνοντας έτσι την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, ενώ σε ύφεση βρέθηκε και η γερμανική οικονομία.