Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΔΥΝΑΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Τ. & Ο. ΓΙΑ ΤΟ "ΠΑΡΚΙΝΓΚ"...


Δυνατή κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας και του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου για το πάρκινγκ στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανσίου Χριστιανουπόλεως στην Κυπαρισσία...


Διαβάστε τί έχει γράψει για το θέμα η έγκριτη εφημερίδα της Μεσσηνίας "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"

Παρασκευή, 31 Οκρωβρίου...

"Επιστολή στο Μητροπολίτη για το παρκινγκ στον Άγιο Αθανάσιο.


Την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Αθανασίου καθώς και για τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου σχετικά με την, εδώ και μήνες, πρωτοφανή απόφασή τους να κλείσουν τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού που επί σειρά ετών χρησιμοποιείτο για πάρκινγκ εξυπηρετώντας πολίτες και καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της πόλης!

Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα του επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάση Πετρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του θέματος, τις συνεδριάσεις που αυτό έχει συζητηθεί και την απόφαση του Σώματος για αποστολή σχετικής επιστολή στον Μητροπολίτη για να ανοίξει και πάλι ο χώρος, που ο Δήμος, με λεφτά των Δημοτών έχει φτιάξει και όχι η Εκκλησία, και να λειτουργεί ως πάρκινγκ σε ημέρες και ώρες που να μην ενοχλείται η τέλεση Θρησκευτικών τελετών. Ο κ. Πετρόπουλος άσκησε δριμεία κριτική για την στάση του κ. Σαμπαζιώτη στο συγκεκριμένο θέμα, αφού μέχρι και εκεί την ώρα, επιστολή δεν είχε σταλεί αλλά μόνον είχε συζητήσει ιδιωτικά ο κ. Σαμπαζιώτης με τον Μητροπολίτη!…
Ακόμη, τόνισε με έμφαση πως άμεσα πρέπει να ανοίξει και πάλι ο χώρος και αυτό ο δήμος να το διεκδικήσει σθεναρά όχι να το ζητιανέψει και να μάθει, επιτέλους, το Σώμα αλλά και ο κόσμος με ποιανού απόφαση έκλεισε.
Απαντώντας ο κ. Σαμπαζιώτης είπε ότι δεν είχε παρθεί απόφαση για να σταλθεί επιστολή αλλά να έχει επαφές με το μητροπολίτη για αυτό το θέμα όπως και έκανε, αλλά, διαψεύστηκε και από Δημοτικούς Συμβούλους και από πολίτη που είχε κάνει σχετικό αίτημα και είχε συζητηθεί!!!...
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την επιδεικτική απουσία των Μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου από τη συνεδρίαση αν και είχαν κληθεί, καθώς και για την πρωτοφανή απόφασή τους για το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο πως πίσω από αυτή βρίσκεται ο ίδιος ο μητροπολίτης, ο οποίος, όπως, τόνισαν θα πρέπει να αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, κάτι που με το κλείσιμο του πάρκινγκ δείχνει πως δεν κάνει…
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους τονίστηκε, ότι ο προαύλιος χώρος φτιάχτηκε και διαμορφώθηκε με δαπάνες του Δήμου, δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων δημοτών – πιστών μετά από συμφωνία μεταξύ του μητροπολίτη πρωην Τριφυλίας και Ολυμπίας κυρού Στεφάνου με τον πρώην δήμαρχο Ηλία Τσίγγανο, ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται ως παρκινγκ. Συμφωνία που τηρήθηκε.
Μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού έγινε σαφής και ξεκάθαρη η έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση των Δημοτικών Συμβούλων στην πρωτοφανή και αδιανόητη κίνηση - απόφαση Μητροπολίτη και εκκλησιαστικού συμβουλίου να κλείσουν το πάρκινγκ, ο επικεφαλής της Α.ΔΗ.Κ. Θανάσης Πετρόπουλος, που είχε κάνει και το σχετικό αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης, τόνισε πως με μια επιστολή με αυστηρό και ταυτόχρονα κόσμιο τρόπο πρέπει να μεταφερθεί η ομόθυμη βούληση και ομόφωνη απόφαση του Σώματος στον Μητροπολίτη για να ανοίξει ο χώρος και να λειτουργεί ως πάρκινγ, με τον κ. Σαμπαζιώτη να προσθέτει πως η επιστολή θα πρέπει να περιέχει και πρόταση για την περιφρούρηση των οχημάτων που μπαίνουν μέσα στο χώρο…".



Σάββατο, 1 Νοεμβρίου...

Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας

"Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «ΕΠΙ» από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στην Κυπαρισσία καθώς και για τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο σχετικά με την, εδώ και μήνες, πρωτοφανή απόφασή τους να κλείσουν τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού που επί σειρά ετών χρησιμοποιείτο για πάρκινγκ εξυπηρετώντας πολίτες και καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της πόλης, λάβαμε χθες επιστολή από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:
«1. Το Προαύλιο κάθε Ιερού Ναού αποτελεί οργανικό και αναπόσπαστο μέρος αυτού εντασσόμενο στην γενικότερη λειτουργία του. Στο χώρο αυτό τελούνται λατρευτικές τελετές που καθιστούν αυτόν αυτόχρημα Ιερόν (τελετή Αναστάσεως, λιτάνευση Ιερών εικόνων κ.α.τ.).
Ο συγκεκριμένος αύλειος χώρος, οριοθετημένος και περιφραγμένος, ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα και χρήση του Ιερού Ναού από της θεμελιώσεως του, αποκτηθείς δι΄ αγοράς από ιδιώτες επί μακαριστού Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κυρού Δαμασκηνού εν έτει 1953. Ουδέποτε υπήρξε δημόσιος ή δημοτικός χώρος.
2. Η ασφαλτόστρωση του εν λόγω προαυλίου έγινε το πρώτον επί δημαρχίας Ηλία Τσιγγάνου και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Γεωργίου Σαμπαζιώτου ως προσφορά στον αποπερατούμενο νέο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως. Δεν υπήρξε καμμία δέσμευση ή συμφωνία για χρήση αυτού ως χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων. Οι τότε χρηματίσαντες Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι κατηγορηματικώς διαβεβαιώνουν τα ανωτέρω. Τα περί του αντιθέτου αποτελούν αστήρικτους και αναληθείς ισχυρισμούς.
3. Η σιωπηλή ανοχή για κάποιο χρονικό διάστημα της χρήσεως του χώρου ως πάρκινγκ δεν παρέχει το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγείρει αξιώσεις και να καλεί δίκην προϊσταμένης Αρχής το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού να παραστεί ενώπιόν του και να “παράσχει εξηγήσεις”, όπως αναφέρεται στην πρόταση του θέματος.
4. Η κατάστασις, η οποία επικρατούσε στο προαύλιο του Καθεδρικού Ι. Ναού όσον αφορά την ιερότητα του χώρου και δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Ναού. Αυτοκίνητα μονίμως σταθμευμένα, συνωστισμός παρκαρισμένων οχημάτων, διαπληκτισμοί οδηγών με ύβρεις και βλασφημίες ακόμη και εν ώρα ιερών ακολουθιών, απορρίμματα παντός είδους, ύποπτες συναντήσεις προσώπων τις νυχτερινές ώρες διαμόρφωναν μία ζοφερή εικόνα που εξέθετε και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Ιερά Μητρόπολη και την ίδια την πόλη της Κυπαρισσίας. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις (κηδείες, γάμοι κ.λπ.) που η πρόσβαση στα σκαλοπάτια του Ναού ήταν αδύνατη λόγω των αυτοκινήτων, που είχαν στοιβαχθεί μέχρι αυτά τα κράσπεδα του Ναού.
5. Η απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη στις αρχές του ενεστώτος έτους ήταν ομόφωνη και έτυχε της αποδοχής και της ανακουφίσεως των περιοίκων. Το ότι εθίγησαν τα συμφέροντα ορισμένων επαγγελματιών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το μόνο κριτήριο της ορθότητας της αποφάσεως αυτής.
6. Ήδη το προαύλιο δενδροφυτεύθηκε και σύντομα θα διαμορφωθεί σ΄ έναν καλαίσθητο χώρο πρασίνου. Θα περίμενε κανείς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα επικροτούσε την μετατροπή της ασφάλτου σε πράσινο και μάλιστα στο κέντρο της πόλεως το οποίο από περιβαλλοντικής απόψεως ασφυκτιά.
7. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης δίνει γενικές οδηγίες σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Ιερών Ναών και των εκκλησιαστικών χώρων. Τις αποφάσεις για κάθε Ιερό Ναό, ο οποίος αποτελεί αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ. λαμβάνει το υπεύθυνο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το οποίο και έχει τον πρώτο λόγο.
Όσον αφορά τα λεχθέντα περί ποιμαντικής ευαισθησίας του Μητροπολίτου, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο ορισμένους, πιθανόν ισχυρούς παράγοντες της πόλεως, αλλά όλο το ποίμνιο του, για την πνευματική καθοδήγηση και τον καταρτισμό του οποίου, νυχθημερόν εκδαπανάται».

Το ιστορικό της υπόθεσης


Χωρίς καμία απολύτως διάθεση να ρίξω λάδι στη φωτιά στην ήδη κλονισθείσα σχέση του Μητροπολίτη με το Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή παρακολούθησα την συνεδρίαση θέλω να επισημάνω πως, ουδείς δημοτικός σύμβουλος είπε ότι το προαύλιο του Αγίου Αθανασίου που επί σειρά ετών χρησιμοποιείτο ως πάρκινγκ, είναι δημόσιος ή δημοτικός χώρος. Εκείνο που τονίστηκε από δημοτικούς συμβούλους Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης είναι η προφορική συμφωνία που είχαν κάνει και τήρησαν ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Τσίγγανος με τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Στέφανο, να φτιάξει ο Δήμος με δικές του δαπάνες τον χώρο και να λειτουργεί ως πάρκινγκ σε ημέρες και ώρες που να μην ενοχλείται η τέλεση Θρησκευτικών τελετών εξυπηρετώντας πολίτες και καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της πόλης! Αυτό, το έχει πολλάκις αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Τσίγγανος, μάλιστα και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θεωρώ πως και τώρα μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Για τον κ. Σαμπαζιώτη και την ασφαλτόστρωση στον χώρο δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια σχετική απόφαση του Δ.Σ. ούτε και κάποιο σχετικό αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου… Τι έγινε, πώς και με ποιες διαδικασίες έγινε και πώς και γιατί πληρώθηκε με χρήματα των δημοτών είναι άγνωστο και σίγουρα όχι εν γνώσει του Δημοτικού Συμβουλίου!
Συμπαθάτε με, αλλά και οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι δημότες του Δήμου είναι και δεν νομίζω ότι ήταν, δα, και μεγάλο θέμα ή τους προσέβαλε να παραστούν στη συνεδρίαση και να πουν τι έχει γίνει δίδοντας εξηγήσεις, εκτός κι αν όσοι είναι ορισμένοι - διορισμένοι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι έχουν άλλον Θεό από αυτόν των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, που αντιπροσωπεύουν και εκπροσωπούν μια ολόκληρη πόλη, έναν Δήμο!
Από την επιστολή γίνεται αντιληπτό και κατανοητό πώς και από ποιους πάρθηκε η απόφαση να κλείσει ο χώρος που λειτουργούσε ως πάρκινγκ, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και να μεγαλώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, κυρίως στο εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης και το ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρξει περίπτωση ο χώρος να ανοίξει!
Τέλος, σημειώνω πως, με πολύ προσοχή και σεβασμό μεταφέραμε στους αναγνώστες το ρεπορτάζ, χωρίς να γράψουμε τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, για να μη φτάσει το θέμα σε άκρα και ακρότητες και, αν μη τι άλλο, θεωρούμε πως η επιστολή δεν απευθύνεται στον γράφοντα και την εφημερίδα, αλλά στους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ασφαλώς και πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτής! "