Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Οι Σκοπιανοί, αναζητούν στη Χάγη διέξοδο στο εθνικιστικό τους αδιέξοδο...



Σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας- για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την άσκηση του ελληνικού βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ- προχώρησαν αιφνιδίως, χθες, τα Σκόπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε μαζί του για το θέμα αυτό.
O πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβενκόφσκι διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε μαζί του για την προσφυγή.
Για «παρελκυστική τακτική» των Σκοπίων έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που ανακοίνωσε ότι: «η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της».
«Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος.
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Α. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι «η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο». Άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση για «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής που οδήγησε στην «επιδείνωση του προβλήματος».
Τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ επανέλαβαν την «προσήλωσή» τους στην- υπό τον ΟΗΕ- διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, μολονότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ανακοίνωσή του, συσχετίζει τη χθεσινή εξέλιξη με το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει ακόμη ορίσει νέο διαπραγματευτή.
Στην ανακοίνωσή του, ο κ.Τσερβενκόφσκι καταλήγει λέγοντας ότι: «ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι και η κυβέρνησή του αναλαμβάνουν οριστικά όλη την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, καθώς και για την επιτυχία ή αποτυχία της διαδικασίας ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».
Η προσφυγή της ΠΓΔΜ- που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι έχει ως μοναδικό λόγο «την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας του»- στηρίζεται στο άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που οι δυο χώρες υπέγραψαν το 1999 και με το οποίο η Ελλάδα δεσμεύεται να μη φέρει αντιρρήσεις στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.