Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ...


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, μέσω του τμήματος Υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας, αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εφαρμογής της απόφασης της με την οποία απαγορεύεται η διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων τριών φάσεων, σε υδάτινους αποδέκτες περιοχών οικολογικά ευαίσθητων και με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα μέχρι την 28 Φεβρουαρίου του 2009.

Βασικός λόγος της παράτασης αυτής, ήταν η αντικειμενική αδυναμία προετοιμασίας και προσαρμογής όλων των επιχειρήσεων στην απόφαση αυτή, ωστόσο μέχρι το πέρας της προθεσμίας θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να έχουν πλήρως προσαρμοστεί.

Οι λόγοι της παράτασης

Μερικά από τα βασικά σημεία, τα οποία έλαβε υπόψιν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, και συντέλεσαν στο να δοθεί αυτή η παράταση, ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ελαιοτριβείων. Ακόμη, ρόλο έπαιξε και το ότι δεν έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή μεταφορά του ελαιοπυρήνα δύο φάσεων παρά το σχετικό αίτημα της ΝΑΜ προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Μεταφορών. Τέλος, σημαντικό ρόλο αποτέλεσε η ανάγκη δοκιμαστικής περιόδου υιοθέτησης και εφαρμογής εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης υγρών αποβλήτων 3φασικών ελαιουργιών(φερταρδευση, εξατμισοδεξαμενές).

Καμιά άλλη παράταση πλέον

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ορίζει τη παράταση αυτή, ως δοκιμαστική περίοδο για την πλήρη και αμετάκλητη εφαρμογή της απόφασης, η οποία είναι περί απαγόρευσης διάθεσης υγρών αποβλήτων ελαιουργιών τριών φάσεων σε υδάτινους αποδέκτες, περιβαλλοντικά και οικολογικά ευαίσθητων περιοχών. Η προθεσμία είναι τελική και δε θα δοθεί ουδεμία άλλη παράταση.
Κατά της απόφασης αυτή, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσφύγει εντός 30 ημερών στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελλοπονήσου εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης αυτής, η οποία είναι η 17η Οκτωβρίου 2008.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"