Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Πρόταση για ενιαίο Δήμο Δυτικής Μάνης...


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2


Επιστολή προς τον δήμαρχο Λεύκτρου, Ιωάννη Μαραμπέα, έστειλαν δημότες του Δήμου Λεύκτρου εκφράζοντας την άποψή τους για τον Καποδίστρια 2 στην περιοχή της Μάνης. Στην επιστολή τους αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Μετά το διαμελισμό της Μάνης και τη μεταφορά του δυτικού κομματιού της στο Νομό Μεσσηνίας από τη δικτατορία του Μεταξά (1937) ερήμην του λαού της περιοχής, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι μελετά σοβαρά την ένταξη των Δήμων Λεύκτρου και Αβίας (μαζί με ορισμένους άλλους μεσσηνιακούς δήμους) στο Δήμο Καλαμάτας στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια ΙΙ.
Οι κάτωθι υπογράφοντες δημότες του Δήμου Λεύκτρου (καθώς και δημότες άλλων δήμων που κατάγονται από την περιοχή και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς και ενδιαφέρον γι’ αυτήν) πιστεύουμε ότι ισχυροί γεωγραφικοί, ιστορικοί και πολιτισμικοί λόγοι αλλά και λόγοι αναγόμενοι στην πολιτική και οικονομική σφαίρα συνηγορούν έντονα εναντίον της ένταξης αυτής.
Το επιχείρημα ότι δήθεν οι μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες είναι πλέον αποτελεσματικές και κάνουν ορθολογικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων, που προβάλλεται υπέρ της δημιουργίας του μέγα - δήμου Καλαμάτας, είναι αυθαίρετο και δε στηρίζεται σε στατιστικά και εμπειρικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία των δύο διοικητικών μοντέλων (μεγάλου και μικρού) με ίδιους τους λοιπούς καθοριστικούς για την αποδοτικότητά τους, άρα και για τη συγκρισιμότητά τους, όρους (χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, διαθέσιμοι πόροι, ποιότητα έμψυχου δυναμικού, ορθή εποπτεία κ.λπ.). Παραγνωρίζει επίσης τον κίνδυνο της σύγχυσης και των επικαλύψεων μεταξύ του υπό δημιουργία νέου Δήμου Καλαμάτας και του Νομού Μεσσηνίας.
Εξίσου εύκολα, εξάλλου, θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει στο επιχείρημα για ανάγκη διοικητικής συγκέντρωσης, με τη δημιουργία μεγάλων δήμων, τις αρετές και τα πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης - από την έλλειψη της οποίας πάσχει, ως γνωστόν, τραγικά η χώρα μας από της σύστασης του νεότερου ελληνικού κράτους - καθώς και τη γενικώς παραδεδεγμένη στην Ενωμένη Ευρώπη αρχή της επικουρικότητας που επιτάσσει την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ρίζες τους.
Η πλειοψηφία της ομάδας των τεχνοκρατών του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που εισηγείται στην Κυβέρνηση την ένταξη των δύο Δήμων της Δυτικής Μάνης στο Δήμο Καλαμάτας εκτιμά, κατά τη γνώμη μας, λανθασμένα τα πράγματα και δεν έχει ιδέα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και του βάρους της Ιστορίας της περιοχής. Παραγνωρίζει έτσι τελείως το πανθομολογούμενο από τους ιστορικούς της Εθνεγερσίας του 1821 γεγονός - και αυτό δεν αποτελεί κούφιο τοπικισμό, αλλά εθνικό κεκτημένο - ότι η Μάνη, αν όχι μόνη της, πάντως όσο λίγες άλλες περιοχές της χώρας, είναι βασικά εκείνη στην οποία οφείλει την ύπαρξή του το σύγχρονο ελεύθερο και ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Μια εξαφάνιση έτσι του δυτικού κομματιού της από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας είναι μεταχείριση που δεν της αξίζει. Αν αυτό συμβεί, θα έχει ολοκληρωθεί μια ασυγχώρητη αλλοίωση της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού η Μάνη των Μούρτζινων, των Τρουπάκηδων, των Κιτρινιάρηδων, των Καπετανάκηδων, των Κουμουνδούρων, των Χρηστέων, των Κυβέλων και του Κουγέα (η απαρίθμηση είναι όλως ενδεικτική) θα έχει μετατραπεί, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια ιστορική ανάμνηση και μια μουσειακή υπόθεση. Αυτό δεν το δικαιολογεί καμιά μικροπολιτική σκοπιμότητα και υστεροβουλία και αυτοί που θα συναινέσουν σ’ αυτό θα είναι υπόλογοι έναντι της Ιστορίας αυτού του τόπου.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, κύριε Δήμαρχε, οι διοικητικές αλλαγές δεν είναι διόλου αθώες και τυχαίες και έχουν βαθιές και μακρόπνοες επιδράσεις πάνω στο πώς οι πολίτες προσλαμβάνουν την ταυτότητά τους. Ο ευπρόσδεκτος ερχομός και η εγκατάσταση στη Μάνη των ημερών μας πολλών ξένων, Ελλήνων και μη, και η έκρηξη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής πιστεύουμε ότι κάνει ακόμη περισσότερο επιτακτική την επιστροφή στις ρίζες μας και την ανάγκη τονισμού της παράδοσης και της ταυτότητάς μας.
Με βάση τα παραπάνω και μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούμε, άβουλοι και μοιραίοι, μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα νομίζουμε ότι:
1) Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ενημερωθεί ο κόσμος της περιοχής για το πώς έχετε τοποθετηθεί εσείς και οι διάφορες ομάδες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο καίριο για τον τόπο ζήτημα και τι ενέργειες έχετε κάνει ή προτίθεστε να κάνετε. Αν έχει υπάρξει σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήταν δυνατό να την πληροφορηθούμε;
2) Πρέπει να γίνουν αρμοδίως, όσο είναι ακόμη καιρός, διαβήματα και παραστάσεις προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών με τις οποίες να γίνεται κοινωνός των αισθημάτων των κατοίκων της περιοχής. Να ζητηθεί ακόμη η υποστήριξη όλων των Μεσσήνιων βουλευτών και πολιτευτών. Επίσης νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αφού βεβαίως ενημερωθούν για το διακύβευμα και για το πώς τοποθετούνται επ’ αυτού οι αιρετοί άρχοντές του. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος τους θέλει στην πρωτοπορία και σημαιοφόρους στην προσπάθεια αυτή, κάτι που, όταν το βλέπει, το αναγνωρίζει και το εκτιμά δεόντως. Η διακινούμενη, πάντως, από ορισμένους ηττοπαθής άποψη ότι “όλα σχεδιάζονται κεντρικά, δεν μας ακούει κανένας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” νομίζουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.
3) Η διατήρηση αλώβητης της αυτοδιοικητικής ακεραιότητας της Μεσσηνιακής Μάνης, ενδεχομένως με τη μορφή ενός ενιαίου Δήμου Δυτικής Μάνης, πρέπει να αποτελέσει την κόκκινη γραμμή και αδιαπραγμάτευτή μας θέση. Αυτή δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θυσιαστεί στο βωμό μικροπολιτικών, προσωπικών και άλλων συμφερόντων και φιλοδοξιών, όπως δυστυχώς συνέβη με τον Καποδίστρια Ι και τις Μαντίνειες. Δηλαδή να μην εφαρμοσθεί και πάλι η σαλαμοποίηση της Μάνης, που φαίνεται να είναι ακόμη σε πέραση, για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων ορισμένων - που δημόσια μεν, προφανώς για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, εμφανίζονται ουδέτεροι και αδιάφοροι - οι οποίοι ορέγονται όμως τμήμα του Δήμου Αβίας μέχρι τη γέφυρα της Κοσκάρακας και την προσκόλλησή του στο Δήμο Καλαμάτας, φυσικά για την “ανάπτυξή” του. Τούτο είναι απολύτως απαράδεκτο ιδιαίτερα αν, όπως φαίνεται, συνοδεύεται από την επικρεμάμενη απειλή ότι «αν δε το θέλετε έτσι, τότε ολόκληρη η Μεσσηνιακή Μάνη θα απορροφηθεί από το Δήμο Καλαμάτας και οι δύο Δήμοι της θα μεταβληθούν σε Δημοτικά Διαμερίσματά του”.
4) Σχετικά νομίζουμε ότι, ενόψει του καθοριστικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), που συνέρχεται στις 25 - 28 Νοεμβρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει αμέσως με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να προγραμματισθεί και να οργανωθεί, το ταχύτερο και πάντως πριν είναι πολύ αργά, τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπει για μείζονα θέματα το άρθρ. 216 του Ν. 3463/2006, που ισχύει από 1.1.2007, ώστε, επί τέλους, να μάθουμε όλοι πώς τοποθετούνται οι πολίτες του Δήμου Λεύκτρου στην προοπτική της ένταξης του Δήμου τους στο Δήμο Καλαμάτας. Το οφείλουμε και στη Δημοκρατία και στην Ιστορία του τόπου μας. Σε μια τέτοια προσπάθεια σας διαβεβαιώνουμε ότι μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εδώ συμπατριωτών μας και των πολλών φίλων της Μεσσηνιακής Μάνης .
Σχετικά χρήσιμο είναι να έχουμε υπ’ όψει μας, ως προηγούμενο, ότι σε τέτοιο δημοψήφισμα προχωρεί για τον Καποδίστρια ΙΙ η πόλη του Πυθαγορείου Σάμου. (βλ. εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 9.10.08).
Καταλήγοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η παρούσα δεν πρέπει ουδόλως να ιδωθεί ως αφελής απόπειρά μας επηρεασμού των ευρύτερων κεντρικών κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών για τον Καποδίστρια ΙΙ - κάτι που θα αποτελούσε όντως απαράδεκτη εκ μέρους μας κομματική ενέργεια - αλλ’ ως ειλικρινής και άδολη έκφραση αγωνίας για την τύχη της ιδιαίτερής μας πατρίδας, κάτι που νομίζουμε ότι αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση κάθε Μανιάτη της Μεσσηνίας, όπου κι αν βρίσκεται γεωγραφικά και πολιτικά.


Με τιμή,


Γεώργιος Βενιζελέας, Πρόεδρος Δ.Σ. Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός»
Ηλίας Κατσαρέας, Πρέσβης ε.τ. εξ Αγίου Νίκωνος
Γεώργιος Μουνδρέας, εκ Τραχήλας
Πέτρος Νικολαρέας, Πρόεδρος Δ.Σ. Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολιανιτών «Ο Άγιος Νίκων»
Γεώργιος Παναγέας, εξ Αγίου Νίκωνος
Σταύρος Σαραντάκος, Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας, εκ Μηλέας


Σημείωση : Η ανοικτή αυτή επιστολή κοινοποιείται σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους καθώς και τους Παρέδρους των Διαμερισμάτων του Δήμου. Κοινοποιείται επίσης στον κ. Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Παρέδρους του Δήμου Αβίας. Τέλος αποστέλλεται στις εφημερίδες της Μάνης, Μεσσηνιακής και Λακωνικής, καθώς και της Καλαμάτας, με την παράκληση να της δώσουν την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"