Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Παρανάλωμα του πυρός κατάστημα αθλητικών ειδών στην Καλαμάτα...



Πανικός και αναστάτωση επικράτησαν χθες στην Καλαμάτα από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστημα αθλητικών ειδών Alma Sport, στο Εμπορικό Κέντρο της οδού Κρήτης.


Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στον 1ο όροφο του καταστήματος, αλλά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις κι επεκτάθηκε σε όλο το κατάστημα λόγω των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών, αφού το κατάστημα πωλούσε είδη ένδυσης και υπόδησης. Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, για να συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες απέκλεισαν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκεται το κατάστημα των αθλητικών ειδών και απομάκρυναν τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους πελάτες, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα εξαιτίας της αποπνικτικής από τους καπνούς ατμόσφαιρας. Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα από εγκλωβισμούς, καθώς εκείνη την ώρα το Εμπορικό Κέντρο ήταν γεμάτο από κόσμο, που έκανε τα ψώνια του. Να σημειωθεί ότι, στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στεγάζονται πέρα από το κατάστημα αθλητικών ειδών, μεγάλο σούπερ μάρκετ, γυμναστήριο, κατάστημα χαλιών, φωτογραφείο, στεγνοκαθαριστήριο κι άλλες επιχειρήσεις, που εκείνη την ώρα έσφυζαν από κόσμο. Με την έγκαιρη επέμβαση όμως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον άριστο συντονισμό των πυροσβεστών απεφεύχθη η επέκταση της φωτιάς στα παρακείμενα καταστήματα και περιορίστηκε στο συγκεκριμένο, προκαλώντας πολύ σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς ο πρώτος όροφος του καταστήματος έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς. Η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ήταν δύσκολη με αίσια ευτυχώς έκβαση, αφού δεν τραυματίστηκε κανείς και δεν επεκτάθηκε η πυρκαγιά στα γειτονικά καταστήματα. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και καταθέσεων, που θα φωτίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Δεν λειτούργησε ο πυροσβεστικός κρουνός
Να σημειωθεί ότι, ο πυροσβεστικός κρουνός που υπήρχε εντός του Εμπορικού Κέντρου για την πυρασφάλεια του οικοδομήματος δεν λειτούργησε, πράγμα που προκαλεί ερωτηματικά κατά πόσο τηρούνταν οι κανόνες πυρασφάλειας στο συγκεκριμένο πολυσύχναστο Εμπορικό Κέντρο. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε αποφευχθεί η επέκταση της φωτιάς σε όλο τον χώρο του καταστήματος και θα είχε περιοριστεί στη γένεσή της. Το θετικό στην υπόθεση πάντως είναι ότι, δεδομένου και αυτού του προβλήματος, δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς υπάλληλοι και πελάτες του Εμπορικού Κέντρου απομακρύνθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Συμβολή και του Δήμου Καλαμάτας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η μεγάλη συμβολή των πυροσβεστικών μέσων του Δήμου Καλαμάτας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που έδρασε συνεπικουρώντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Καλαμάτας διέθεσε μία υδροφόρα και δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Ανακοίνωση από το Γυμναστήριο Fitness Center
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η διοίκηση του Γυμναστηρίου Fitness Center, που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Εμπορικού Κέντρου, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Εκ μέρους του γυμναστηρίου Fitness Center ενημερώνουμε τον κόσμο μας ότι εκ πρώτης όψεως η φωτιά που ξέσπασε στο κατάστημα ALMA SPORT δεν μας έχει επηρεάσει. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσουμε σε 1 - 2 ημέρες και θα ενημερώσουμε εκ νέου».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"