Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Νέο σχέδιο για τον Τουρισμό...


Αύξηση των κλινών ανά στρέμμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και προσθήκη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, των ακτών του Παγασητικού και όλης της Κρήτης στις περιοχές όπου μπορούν να ανεγερθούν παραθεριστικά χωριά προς πώληση προβλέπει το νέο σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση.

Το νέο κείμενο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό δόθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας ενόψει της διαδικασίας γνωμοδότησης, που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη.

Το Χωροταξικό, η δημοσιοποίηση του οποίου προκάλεσε πέρυσι την οργισμένη αντίδραση σχεδόν του συνόλου του τεχνικού κι επιστημονικού κόσμου, των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των επαγγελματιών που εμπλέκονται με τον Τουρισμό, παραμένει σταθερό στον βασικό του στόχο, δηλαδή τη διευκόλυνση της σάρωσης των νησιών αλλά και συνολικά της παράκτιας ζώνης από την οικοδομή.

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση, με όρους δόμησης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Το νέο σχέδιο μειώνει το ποσοστό των εγκαταστάσεων προς πώληση από το 70% της επένδυσης σε 50%, αλλά ανοίγει «παραθυράκια» για την αύξηση της αρτιότητας, όπως το να μη θεωρείται ότι οι δρόμοι... κατατέμνουν ένα οικόπεδο!

Επιπλέον, προσθέτει στις προτεινόμενες περιοχές για μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική, τις δυτικές ακτές του Παγασητικού και σχεδόν όλη την Κρήτη.

Εξαιρεί, μετά τη γενική κατακραυγή, τις προς πώληση τουριστικές κατοικίες από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Ακόμα το σχέδιο ομογενοποιεί τις ρυθμίσεις για τα μεγάλα και τα μεσαία νησιά, προσθέτοντας σε αυτή την κατηγορία... την Αντίπαρο, τη Φολέγανδρο και τον Πόρο (στις περιοχές αυτές δίνεται δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχείων 100 κλινών!).

Αυξάνει τις κλίνες στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές (8 αντί 6 κλίνες ανά 15 στρέμματα) και στις μητροπολιτικές περιοχές (8 κλίνες ανά στρέμμα αντί 6).

Δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης Καταδυτικού Τουρισμού στα εθνικά θαλάσσια πάρκα.

Τέλος, το σχέδιο εξαιρεί τις υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις από αρκετούς από τους νέους περιορισμούς, όπως η ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από τον αιγιαλό.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ