Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Συνάντηση στην Ν.Α.Μ. για τους δρόμους...



Συνάντηση με τον Γ. Κωστόγιαννη, υπεύθυνο μελετών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκπροσώπους από τα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει μελέτες που αφορούν στη Μεσσηνία, είχε χθες ο νομάρχης Δημ. Δράκος, παρουσία του αντινομάρχη Στ. Αναστασόπουλου, του προέδρου της Αναπτυξιακής Χρ. Ριζά και του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Παν. Γιαννακέα. Ο νομάρχης ανέφερε σχετικά με το θέμα, μεταξύ άλλων, τα εξής:


Ριζόμυλος-Κορώνη


«Για το Ριζόμυλος-Κορώνη (μελετητικό γραφείο «Άξων»), το οποίο είναι 28 χλμ., έχουμε οριστική μελέτη για τα πρώτα 10,160, που είναι μέχρι το Καλαμάκι. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι εξομαλύνεται η κατάσταση και με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Πεταλιδίου έχουν τεθεί ορισμένα ζητήματα, τα οποία η υπηρεσία και οι μελετητές εξετάζουν και αποδέχονται και έτσι θεωρούμε ότι μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Το κόστος των πρώτων 10 χλμ. ανέρχεται περίπου, προ των απαλλοτριώσεων, σε 20 εκατ. ευρώ, 8 εκατ. προ του Πεταλιδίου, 8 εκατ. η παράκαμψη του Πεταλιδίου και 4 εκατ. νοτίως του Πεταλιδίου μέχρι και το Καλαμάκι. Εάν δεν προχωρήσει αυτό, η εταιρεία, με τη σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας, θα ετοιμάσει 8,5 περίπου και πλέον χλμ., από τον ποταμό Αίπη μέχρι και την είσοδο της Κορώνης, και την παράκαμψη του Χαροκοπιού μέσα, προκειμένου να έχουμε εναλλακτική πρόταση με πλήρη ωριμότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό θα είναι έτοιμο σε 2,5 περίπου μήνες. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Υπάρχει ένα ζήτημα διεκδίκησης 1,5 εκατ. επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο που μας κατέθεσε η μελετητική εταιρεία, το οποίο θα διεκδικήσουμε και θα πιέσουμε να κατατεθεί, έτσι ώστε να λήξει αυτή η εκκρεμότητα πληρωμής των αναδόχων για το πολύ μεγάλο αυτό έργο της μελέτης.


Αντιδράσεις από την Αίπεια


Πρέπει, επίσης, να πω και για την αντίδραση των κατοίκων της Αίπειας, ότι μελετάται και ότι θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, κατ’ αρχήν, μία συνάντηση του κ. Κωστόγιαννη και των μελετητών με το δήμαρχο Αίπειας και ακολούθως θα συμμετέχουμε και εμείς, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Ήδη οι μελετητές έχουν κάνει μια προσέγγιση που κατευθύνεται στις θέσεις που έχουν τεθεί από το Δήμο και τους τοπικούς παράγοντες. Το κόστος συνολικά μαζί με τις απαλλοτριώσεις ανέρχεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Δεσμεύουμε τον άξονα, Ριζόμυλος-Κορώνη. Εδόθη ήδη εντολή στην Πολεοδομία, να κινηθεί για τη δέσμευση του χώρου.


Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι


Για το δρόμο Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι (μελετητικό γραφείο «Άξων»), υπάρχει οριστική μελέτη και τελειώνει και η μελέτη της γέφυρας του Λαγκούβαρδου, για τα 7,5 χλμ., από την έξοδο των Φιλιατρών νοτίως της πόλης μέχρι εκεί που θα σταματήσει το Γαργαλιάνοι-Ρωμανού, για να συνδεθεί, κόστους περίπου 18 εκατ. ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Υπάρχει και το θέμα των 5,5 χλμ της παράκαμψης των Φιλιατρών, το οποίο βρίσκεται σε αρχικό μελετητικό στάδιο και πάμε για Μ.Π.Ε. Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει, εκτός απροόπτου, και την ωριμότητα σε αυτό το τμήμα της παράκαμψης των Φιλιατρών.


1η επαρχιακή


Τώρα συζητούμε με τον καθηγητή κ. Αμπακούμκιν για την 1η Ε.Ο. της Μάνης. Υπάρχει μια συζήτηση, η οποία έχει γίνει ήδη με το Δήμο Καλαμάτας, είμαστε σε πρώιμο στάδιο ακόμα και δεν έχουμε να πούμε πολλά για το ζήτημα αυτό. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν συγκεκριμένες απόψεις και για τη χωροθέτηση και για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), αλλά και για τεχνικές λύσεις επί ζητημάτων τα οποία θα προκύψουν».


Κ.Κ.