Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ...




Με μοναδικό θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις προτάσεις για τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων συνεδρίασε χθες στις 8.30 το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας.
Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι δήλωσαν οι δήμαρχοι, ενώ όλοι σχεδόν έθεσαν ως όρο για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση την εξόφληση των οφειλομένων ποσών από την Κυβέρνηση στους Δήμους.


Να σημειώσουμε ότι πολλοί από τους δημάρχους και τα άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Μεσσηνία εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο για τον νέο χάρτη των Δήμων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΚΕΔΚΕ διευκρινίζει ότι το προτεινόμενο από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχέδιο αποτελεί απλά πρόταση διαλόγου προς τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, χωρίς ωστόσο να το υιοθετεί. Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τα οικονομικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εν μέσω φημών, σεναρίων αλλά και δηλώσεων γύρω από την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας έχουν χωριστεί σε διάφορα «στρατόπεδα», με απώτερο σκοπό τη διατήρηση των κεκτημένων του Καποδίστρια 1.

Τοποθετήσεις

Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ: «Πρόκειται για το μεγάλο θέμα της τετραετίας. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και σε επίπεδο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Οι Μεσσήνιοι δήμαρχοι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη διοικητική μεταρρύθμιση, αρκεί να υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου».
Γιώργος Σκαλαίος, δήμαρχος Θουρίας: «Όσον αφορά στην πρόταση που είχε προταθεί από την ΚΕΔΚΕ, δεν προχωράμε σε διάλογο με την Κυβέρνηση, εάν δεν επιλυθούν τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης όπως ακριβώς τα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Εφόσον μπούμε σε ουσιαστικό διάλογο, τότε θα λυθεί και το χωροταξικό θέμα».
Δημήτρης Δριμής, δήμαρχος Αετού: «Δεν μπορούμε να συζητάμε για τη συρρίκνωση των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ. Το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι η ετεροδιοίκηση και όχι ο αριθμός των ΟΤΑ. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει πολιτική πρόταση για το μοντέλο της Αυτοδιοίκησης και τη χωροταξία τους. Δεν μπορούμε να συζητάμε με ένα φάντασμα».
Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση, δήμαρχος Μελιγαλά: «Έγινε υψηλού επιπέδου αυτοδιοικητική κουβέντα. Να συζητάμε με αυτοδιοικητική σκέψη και όχι με κομματική. Τα θέματα τα οποία συζητάμε να έχουν τη λογική της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας ή να περιοριστεί η συζήτηση στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, να θωρακιστεί αυτή η προσπάθεια οικονομικά και θεσμικά, για να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες».
Ανδρέας Καραγιάννης, δήμαρχος Αρφαρών: «Είμαι υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Πρέπει να προχωρήσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, αφού όμως η Κυβέρνηση δώσει τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί. Η διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά όλη την Αυτοδιοίκηση της χώρας».
Διονύσης Αλευράς, επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας: «Η χώρα έχει ανάγκη μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα, στη Διοίκηση, στο κράτος και στις Περιφέρειες πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ο διάλογος είναι ελλειμματικός, διότι η Κυβέρνηση έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της. Επιπρόσθετα, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Κατά συνέπεια η Αυτοδιοίκηση δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου όσο η Κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Έρχονται αντιδράσεις για τον Καποδίστρια 2

Αντιμέτωπη με αντιδράσεις είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί η Κυβέρνηση κατά την προώθηση του Καποδίστρια Νο 2, καθώς ήδη τοπικοί άρχοντες από διάφορα σημεία της χώρας φέρουν αντιρρήσεις στη συνένωση των Δήμων στην περιοχή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να προχωρήσουν σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Η πλειοψηφία των δημάρχων φαίνεται ότι θα αφήσει την τελική απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ στον χορό των αντιδράσεων μπαίνουν και οι νομάρχες της χώρας.