Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Ολονύχτιες εχθροπραξίες στη Νότια Οσετία...



Με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις αλληλοκατηγορίες, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας.

Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέση του γεωργιανού πυροβολικού κοντά στο Γκόρι, ενώ το λιμάνι Πότι, στη Μαύρη θάλασσα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας από τις έως τώρα μάχες έχουν βρει το θάνατο 1.400 άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 15 άνδρες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού ξηράς.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη. "Οι ειρηνευτικές δυνάμεις μας και οι ενισχύσεις που έχουν σταλεί πραγματοποιούν μία επιχείρηση για να αναγκαστεί η γεωργιανή πλευρά να συμφωνήσει σε ειρήνη", φέρεται να δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σακασβίλι υποστήριξε ότι η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της χώρας, όμως η εκπρόσωπος των αυτονομιστών είπε ότι η πόλη παραμένει στα χέρια τους μετά από σφοδρές μάχες.

Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν την απόπειρα του Σακασβίλι να ανακαταλάβει δια της βίας τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως μεγάλο πολιτικό ρίσκο και εκτιμούν ότι ίσως ο πρόεδρος της Γεωργίας να χάσει τα οφέλη που είχε αποκομίσει με τη φιλοδυτική στάση του και την αυτοσυγκράτηση που είχε δείξει έναντι των προκλήσεων της Ρωσίας.

Σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία διακόπηκε η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ανακοινώθηκε, η σύνοδος θα συγκληθεί εκ νέου σήμερα Σάββατο, καθώς "ορισμένα μέλη χρειάζονται περισσότερο χρόνο".