Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

«Στα σκαριά» νέα ακτοπλοϊκή γραμμή!


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να αποκτήσει η Καλαμάτα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιταλία καθώς ενδιαφέρον έχει δείξει γνωστή Ιταλική ακτοπλοϊκή εταιρεία για την ενεργοποίηση γραμμής Πρίντεζι - Καλαμάτα - Ηράκλειο.


Οι πρώτες συναντήσεις έχουν ήδη γίνει σε πολύ θετικό κλίμα, ενώ ενήμερος είναι ήδη και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για το εν λόγω ζήτημα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας και γενικότερα της ευρύτερης Μεσσηνίας, καθώς ύστερα και από τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που αφορούν σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αρχίζει σιγά σιγά και η σύνδεση της περιοχής με άλλους τρόπους, πέραν του οδικού δικτύου.
Τα πλεονεκτήματα όμως δεν αφορούν μόνο στα τουριστικά οφέλη που πρόκειται να προκύψουν από τη σύνδεση με τη συγκεκριμένη γραμμή, αλλά και στα εμπορικά οφέλη. Παραδείγματος χάριν, τα Κρητικά προϊόντα για να φτάσουν στην Ευρώπη πηγαίνουν πρώτα με πλοίο μέχρι τον Πειραιά, εκεί μεταφορτώνονται σε νταλίκες και οδικώς φτάνουν στο Λιμάνι της Πάτρας. Από κει φορτώνονται πάλι σε πλοία και φεύγουν για Ιταλία, με σκοπό να διανεμηθούν όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην ευρύτερη Ευρώπη. Μέσω της συγκεκριμένης γραμμής αυτή η διαδικασία θα αποφευχθεί, καθώς συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς.
Η ίδια διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί και για τα Μεσσηνιακά προϊόντα, καθώς μεταφέρονται οδικώς μέχρι την Πάτρα, για να μεταφορτωθούν στα πλοία και να περάσουν στην Ιταλία. Τώρα τα Μεσσηνιακά προϊόντα θα μπορούν να φεύγουν κατευθείαν για Ιταλία, χωρίς τη μεσολάβηση φορτωτικής, μειώνοντας σημαντικά το επιπλέον κόστος μεταφοράς, όπως αναφέραμε πιο πάνω με το παράδειγμα της Κρήτης.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα καθημερινό δρομολόγιο Πρίντεζι - Καλαμάτα - Ηράκλειο, ενώ για το καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιούνται δύο δρομολόγια, λόγω της τουριστικής αιχμής. Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εξελίξεις πάνω στο θέμα της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, η οποία θα δώσει νέα ώθηση όσον αφορά στις τουριστικές προοπτικές στην περιοχή της Μεσσηνίας.


Προχθές στην εφημερίδα «Το Πρώτο ΘΕΜΑ» υπήρχε αφιέρωμα σχετικά με τους πρωταγωνιστές της ναυτιλίας. Εκεί εγένετο αναφορά στον Εμανουέλε Γκριμάλντι. Αυτός ελέγχει τις «Μινωικές Γραμμές», στις οποίες εξελέγη πρόεδρος. Τον ενδιαφέρει η Αδριατική, όπου θέλει να κυριαρχήσει. Μέσω των «Μινωικών Γραμμών» θέλει να ενώσει δια θαλάσσης τη Δυτική Μεσόγειο με την Ανατολική και τη Μαύρη Θάλασσα.


Πηγή, Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"