Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Ζητάνε πίσω τα τρεις χιλιάδες ευρώ που πήραν μη πυροπαθείς

Θα γίνει έλεγχος και στη Μεσσηνία...





Ενδελεχώς θα ελέγξουν οι Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων τους πυρόπληκτους νομούς, μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία.Κι αυτό για να διαπιστώσουν αν οι πυροπαθείς που έλαβαν πέρυσι ενισχύσεις 3.000 και 10.000 ευρώ τις πήραν νόμιμα. Όσοι εισέπραξαν ποσά που δεν δικαιούνταν, θα κληθούν να τα επιστρέψουν. Όπως ανέφερε στο «Θ» η Μαρία Κοσμά, διευθύντρια της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Νομού Μεσσηνίας, παρελήφθησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι σχετικές εντολές και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου για τα βοηθήματα που έλαβαν οι πυροπαθείς πέρυσι. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνουν βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης (2/42589/0026 της 4-6-2008) την οποίαν υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας, δημοσιεύθηκε δε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Ιουνίου.
Κατόπιν διασταυρώσεων και ελέγχου από Διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με κριτήριο το βαθμό βεβαιότητας ως δικαιούχων πυροπαθών εκείνων που εισέπραξαν τις οικονομικές ενισχύσεις, δημιουργούνται πίνακες με τα πλήρη στοιχεία των λαβόντων ανά ΥΔΕ, που συνοδεύονται από τα πρωτότυπα δικαιολογητικά. Ο πίνακας Α΄είναι εκείνος που περιλαμβάνει τους δικαιούχους των οποίων τα ηλεκτρονικά στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι κατατεθείσες δηλώσεις είναι πλήρεις και η διασταύρωση των εκ διαφόρων πηγών ηλεκτρονικών στοιχείων πιστοποιεί τη μοναδικότητα του δικαιούχου και των ποσών που έλαβε. Επίσης στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται τα ονόματα των φοιτητών και των πληγεισών επιχειρήσεων που έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις. Τα δικαιολογητικά του πίνακα Α΄τίθενται στο αρχείο από την ΥΔΕ.

Αυτοί με τα προβλήματα

Στον πίνακα Β΄ περιλαμβάνονται τα ονόματα των δικαιούχων για τα οποία εμφανίζεται να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της ΔΟΥ στην οποία υποβάλλουν φορολογική δήλωση και του νομού του τραπεζικού υποκαταστήματος από το οποίο έλαβαν οικονομική ενίσχυση.
Στον πίνακα Γ΄ περιλαμβάνονται τα ονόματα των δικαιούχων που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει την ίδια παροχή δύο ή περισσότερες φορές ή μετά την 27/12/2007 (4 μήνες από την εκδήλωση της τελευταίας καταστρεπτικής πυρκαγιάς).
Στον πίνακα Δ΄καταχωρίζονται οι περιπτώσεις έλλειψης ΑΦΜ ή λανθασμένου ή δικαιούχων που έχουν εισπράξει τα βοηθήματα χωρίς πλήρη έντυπα δικαιολογητικά.
Υπάρχει και πίνακας Ε΄ με λοιπούς λαβόντες οικονομική ενίσχυση που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις.
Οι ΥΔΕ θα κάνουν ελέγχους για τους ανωτέρω, ενώ έλεγχος θα γίνει και για καταγγελίες, έστω και ανώνυμες, σχετικά με μη δικαιούχους που έλαβαν οικονομική ενίσχυση.


Πηγή: Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨ Ρεπορτάζ Κώστα Κοντοθανάση - 23/07/2008