Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για το Εργόσημο

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο. Στη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του εργοσήμου, που...........................................
είναι ο νέος, υποχρεωτικός τρόπος αμοιβής των εργατών γης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

 Ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες επιθυμούν τη χρήση του εργόσημου, προκειμένου να είναι νόμιμοι και να μην έχουν προβλήματα με τις Αρχές. Συναντούν όμως σοβαρά προβλήματα κατά τη διαδικασία έκδοσής του, αφού πολλοί από τους εποχικά απασχολούμενους εργάτες γης δεν διαθέτουν άδεια εργασίας για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, που απαιτείται για την έκδοση εργόσημου. 

 Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι ασφαλισμένοι και νόμιμα εργαζόμενοι εργάτες γης είναι λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες της ελαιοκομικής περιόδου .Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, που θέλουν και πρέπει να εκδίδουν εργόσημο, για να μπορούν να δικαιολογούν τα έξοδα των καλλιεργειών τους, αφού από τη νέα χρονιά έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους. Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι έχει ήδη αποστείλει σχετικό υπόμνημα στους αρμοδίους Υπουργούς σχετικά με το θέμα του εργοσήμου και ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της ελαιοσυγκομιδής , αλλά και των εργασιών που απαιτούνται κατά την άσκηση της παραγωγικής διαδικασίας από τους μεσσήνιους αγρότες κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Επεσήμανε δε ότι είναι αναγκαία η απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και η ισχύς ενός μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του μέτρου έκδοσης εργοσήμου, ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή των παραγωγών στα νέα δεδομένα. 

 Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη