Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Η Πολεοδομία θα ελέγξει τις εργασίες στην Ελαία

 Εντός των ορίων της ιδιοκτησίας της εταιρείας "Νέα Κότινος Ακίνητα Α.Ε." έχουν γίνει οι εργασίες οργώματος και ουδόλως έχει θιγεί το περιβάλλον υποστήριξε χθες από την Ελαία ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Παναγιώτης Βρεττάκος, με αφορμή τις διαμαρτυρίες από την περιοχή ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις πέρα από τις ιδιοκτησίες αλλά και εργασίες που αλλοιώνουν το περιβάλλον. Την ίδια ώρα με βάση τις προφορικές διαμαρτυρίες που έφτασαν και στο Δήμο Τριφυλίας δόθηκε εντολή στην Υπηρεσία Πολεοδομίας να κάνει αυτοψία στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία με............................. βάση τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων είναι έκτασης 306 στρεμμάτων και εκτείνεται από την περιοχή της Ελαίας μέχρι τον Αϊ-Γιαννάκη ακριβώς πάνω από τον αιγιαλό και κάτω από τον χωματόδρομο που διέρχεται από εκεί. Η υπόθεση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκινά το 1953 όταν η έκταση αυτή αγοράστηκε σε δημοπρασία του Ελληνικού Δημοσίου από τον κ. Κανελλάκη. Στην συνέχεια αυτή πέρασε στους κληρονόμους του και το 2007 πουλήθηκε στην εταιρεία "Κότινος" και την οικογένεια Παππά, από τους οποίους σχεδιάζεται η αξιοποίησή της. Οι αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν τελεσιδικήσει, ενώ έχουν παρθεί αποφάσεις του Δασαρχείου και καθορισμός του αιγιαλού. Ωστόσο το όργωμα της περιοχής τις τελευταίες μέρες ακόμη και κάτω από πεύκα ειδικά δίπλα από το γήπεδο της Ελαίας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων αρκετών κατοίκων της περιοχής. 

 Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Παναγιώτης Βρεττάκος, πληρεξούσιος δικηγόρος της "Νέας Κότινος Α.Ε." σημείωσε: «Για ακόμη μια φορά κάποιοι υπό τον μανδύα των ΜΚΟ επιχειρούν να καταργήσουν κάθε έννοια σεβασμού προς αρχές που είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα της χώρας, όπως είναι η αρχή της ιδιοκτησίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας και με την ψευδή επίκληση ανάγκης προστασίας τους περιβάλλοντος, το οποίο ουδόλως έχει θιγεί εκ μέρους μας, διαδίδουν αναλήθειες προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια πεπλανημένη εικόνα όσον αφορά την πραγματικότητα. Πολύ περιεκτικά θα πω ότι πρόκειται για απολύτως ξεκαθαρισμένες ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεις με αποφάσεις δικαστηρίων αμετάκλητες μεταξύ του δικαιοπαρόχου της εντολέας μου, Κανελλάκη και του Ελληνικού Δημοσίου. Θέμα λοιπόν ιδιοκτησιακό δεν μπορεί να τίθεται. Δεύτερον πρόκειται για εκτάσεις που κείνται πέραν και μακράν του αιγιαλού. Η γραμμή του αιγιαλού έχει καθοριστεί αρμοδίως και ουδείς μπορεί να την αμφισβητεί. Τρίτον πρόκειται για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες ως μη δασικές. Τέταρτον πρόκειται για εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως εκτάσεις ως μη υπαγόμενες στις δεσμεύσεις της γεωργικής γης, υψηλής παραγωγικότητας. Και εν όψει τούτων ο θόρυβος έγινε επειδή στο πλαίσιο άσκησης της κυριότητάς μας το παραχωρήσαμε σε ένα αγρότη προκειμένου να το καλλιεργήσει και να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί. Η έκταση δεν είναι ενιαία, υπάρχουν εννέα αυτοτελή γήπεδα στα οποία με νόμιμες πράξεις έχουν δημιουργηθεί με διαδοχικές μεταβιβάσεις μερικότερα. Ολα τους είναι άρτια και οικοδομήσιμα πάνω από 4 στρέμματα. Αθροιζόμενα όλα αυτά που ανήκουν στην "Νέα Κότινος" και σε μέλη της οικογένειας Παππά, φτάνουν περίπου τα 306 στρέμματα. Το ότι δεν έχουμε υπερβεί τις ιδιοκτησίες διακρίνεται καθαρά και από τις αεροφωτογραφίες που φαίνεται το ίχνος της αρόσεως, που είναι η γραμμή του αιγιαλού, άρα το όριο της ιδιοκτησίας μας». Συμπλήρωσε πως μέσα σε αυτή την έκταση δεν υπάρχει κανένα δασικό κτήμα. 

 Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Τριφυλίας σημειώνει: «Υστερα από προφορικές καταγγελίες από κατοίκους σχετικά με τις εργασίες άροσης στην περιοχή Ελαίας – Αϊ-Γιαννάκη που βρίσκεται η ιδιοκτησία της "Κότινος Α.Ε.", η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας με έγγραφό της ζήτησε από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του δήμου να διενεργήσει αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω εργασίες υπερέβησαν τα όρια της ανωτέρω ιδιοκτησίας. Με την ευκαιρία αυτή η δημοτική αρχή επαναλαμβάνει αυτό που έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας ότι η ανάπτυξη της περιοχής που περνάει και μέσα από ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως αυτές της "Κότινος Α.Ε.", έχει την υποστήριξη του δήμου στα πλαίσια βέβαια της νομιμότητας και της μη προσβολής των βασικών στοιχείων του περιβάλλοντος, η προστασία των οποίων ανήκει επίσης στην φροντίδα του δήμου». Ο κ. Κόλλιας σε δηλώσεις του στην «Ε» επισήμανε: «Η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την άποψη για την ανάπτυξη της παραλιακής μας ζώνης σε όλο της το μήκος και ιδιαίτερα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Εχουμε πει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε το αμόλευτο ακόμη περιβάλλον της περιοχής, να προστατεύσουμε την πανίδα και την χλωρίδα του και να δείξουμε την ιδιαίτερη επιμέλεια στην διαχείριση του μοναδικού θαλάσσιου παραδείσου της περιοχής που είναι η χελώνα καρέτα – καρέτα. Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε στενά με την ΜΚΟ "Αρχέλων", αλλά και με τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα από την αρχή έχουμε εκφράσει την άποψή μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της περιοχής που είναι αναγκαία για την εν γένει ανάπτυξη του Δήμου Τριφυλίας». 

 Επίσης τόνισε πως αυτές τις μέρες έχει τεθεί σε διαδικασία συζήτησης ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την διαχείριση της παραλιακής ζώνης από το Κατάκολο μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο θα το μελετήσουν και θα τοποθετηθούν επί αυτού με βάση και τις πάγιες θέσεις που έχουν εκφραστεί για την περιοχή, που είναι ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. 

 Κώστας Μπούρας - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ