Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Φόβος και ανασφάλεια σε Μεσσήνη, Τριφυλία


ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ, ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

«Κόκκινο» χτυπά η μικροεγκληματικότητα στην Τριφυλία προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι, πλέον, φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Οι παραβατικές συμπεριφορές καθημερινά αυξάνονται, ενώ οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί τελείως, αφού «μπουκάρουν» σε σπίτια και καταστήματα ακόμα και μέρα μεσημέρι. Δεν υπάρχει μέρα που να μη σημειωθεί κρούσμα ή απόπειρα ληστείας, κλοπής ή διάρρηξης.
Ιδιαίτερα στην περιοχή των Φιλιατρών, τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα.
Στο μεταξύ, η ...........................

καλύτερη αστυνόμευση ήταν το θέμα που έθεσε χθες κατά την επίσκεψή του στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Νικ. Μπάστα, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Παρατήρησε, δε, ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται κρούσματα κλοπών σε εξοχικές ή παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή του πρώην Δήμου Αίπειας.

* Μεσσήνη

Η καλύτερη αστυνόμευση ήταν το θέμα που έθεσε χθες κατά την επίσκεψή του στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Νικ. Μπάστα, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για τη Δημοτική Αστυνομία, δημοτικό σύμβουλο Φώτ. Πουρναρά.
Όπως πρόσθεσε, το αίτημα τέθηκε λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας που παρατηρείται στην περιοχή, της ύπαρξης των αθίγγανων και των λαθρομεταναστών. Παρατήρησε ότι καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες κρούσματα κλοπών σε εξοχικές ή παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή του πρώην Δήμου Αίπειας.
Καλύτερη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων υποσχέθηκε ο κ. Μπάστας, μιλώντας για πιο έντονη παρουσία της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, ενώ είπε πως θα εξετάσει θετικά το ζήτημα της παρουσίας της ομάδας «Δίας» στην περιοχή.

Συμβούλιο πρόληψης
της εγκληματικότητας
Από την πλευρά του, ο κ. Πουρναράς υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο Δήμο Μεσσήνης είναι έντονο και δημιουργεί ανησυχία στον πολίτη. Όπως είπε επίσης, είχε προηγηθεί συνάντηση με όλους τους διοικητές των τμημάτων του καλλικράτειου Δήμου και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις απόψεις τους, όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης.
Ο αστυνομικός διευθυντής, όχι μόνο δεσμεύθηκε για ενίσχυση της ΟΠΚΕ και την παρουσία δύο δικύκλων το πρωί και άλλων δύο το απόγευμα από την ομάδα «Δίας», αλλά θα στέλνει και την Ομάδα Πρόληψης των Τροχαίων Ατυχημάτων, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος και των οχημάτων.
Ο δημοτικός σύμβουλος επισήμανε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενεργοποιήσει το θεσμό του τοπικού συμβουλίου πρόληψης της εγκληματικότητας, που εφαρμόζεται αρκετά χρόνια τώρα σε χώρες της Ευρώπης με πολύ καλά αποτελέσματα.
Σχετικός νόμος υπάρχει στην Ελλάδα από το 1999 και σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το θέμα.
Στο συμβούλιο πρόληψης της εγκληματικότητας συμμετέχουν επιστήμονες και λειτουργοί, που έχουν σχέση με την εγκληματικότητα, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή, η δε συμμετοχή τους είναι σε εθελοντική βάση.
Αν υλοποιηθούν τα συμβούλια αυτά, θα πρόκειται για μια σημαντική πρωτοπορία, υπογράμμισε καταλήγοντας.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

* Τριφυλία

«Κόκκινο» χτυπά η μικροεγκληματικότητα στην Τριφυλία προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι, πλέον, φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Οι παραβατικές συμπεριφορές καθημερινά αυξάνονται, ενώ οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί τελείως, αφού «μπουκάρουν» σε σπίτια και καταστήματα ακόμα και μέρα μεσημέρι. Δεν υπάρχει μέρα που να μη σημειωθεί κρούσμα ή απόπειρα ληστείας, κλοπής ή διάρρηξης.
Ιδιαίτερα στην περιοχή των Φιλιατρών, τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα. Καταστήματα και σπίτια έχουν μπει στο στόχαστρο, με τη λεία σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μεγάλης αξίας, ενώ σε άλλες να περιορίζεται σε ρούχα ή τρόφιμα, γεγονός που δείχνει την «τραγικότητα» της κατάστασης.
Τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν και «νέα» κρούσματα. Τα ξημερώματα της Κυριακής άγνωστοι παραβίασαν οικία στην Αγία Κυριακή, «σηκώνοντας» κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας. Μάλιστα, για τη διαφυγή τους «πήραν» το αυτοκίνητο των ιδιοκτητών, οι οποίοι εκείνοι την ώρα δεν ήταν στο σπίτι. Το όχημα, μετά από έρευνες, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μεταξύ Φιλιατρών – Κυπαρισσίας, το βράδυ της Δευτέρας.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, γύρω στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστοι παραβίασαν οικία στα Φιλιατρά, σπάζοντας με μάρμαρο το τζάμι της πόρτας του ισογείου, από την πίσω πλευρά και όχι από την πλευρά του δρόμου. Οι ιδιοκτήτες εκείνη την ώρα ήταν στον πρώτο όροφο, όπου και διαμένουν. Ακούγοντας το θόρυβο, ξύπνησαν και αντιλήφθηκαν πως ήταν κάποιοι στο ισόγειο. Άναψαν το φως του δωματίου και, αφού κοίταξαν έξω, είδαν κάποιον να τρέπεται σε φυγή, χωρίς να δουν μες στο σκοτάδι αν ήταν και άλλοι. Ωστόσο, οι δράστες δε βρήκαν κάτι ιδιαίτερο να κλέψουν, αφού το ένα διαμέρισμα του ισογείου στο οποίο μπήκαν δεν κατοικείται. Είχαν, όμως, ανοίξει την πόρτα ενός παλιού αυτοκινήτου που ήταν στο γκαράζ.
Όπως έχουμε ήδη γράψει στο «Θ»: «Είναι γεγονός ότι η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν επαρκεί και δικαίως τόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι όσο και οι τοπικές αρχές ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής. Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη, και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Τριφυλία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"