Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Οδ. Βουδούρης - Πρωτοβουλία για τον τουρισμό


Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Μεσσηνία: ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού» διεξάγεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Οκτωβρίου, σε Καρδαμύλη και Κυπαρισσία αντίστοιχα (7.00 το απόγευμα και 10.30 το πρωί).
Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Βουδούρη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του κόμματος.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι...................

η βουλευτής Μάγια Τσόκλη, γνωστή για την τεράστια εμπειρία που έχει σε θέματα τουρισμού, ο βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος Θανάσης Οικονόμου, ένα ζευγάρι επιχειρηματιών, εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος θα παρουσιάσει τα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις που μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης, ο οποίος θα μιλήσει για την κατάσταση στη Μεσσηνία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Μιλώντας στο «Θ» ο κ. Βουδούρης για το σκοπό αυτής της προσπάθειας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι ένας από τους σημαντικούς ρόλους του βουλευτή είναι να φέρνει προς συζήτηση και διαβούλευση ορισμένα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την περιοχή του.
Με αυτή την έννοια και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, κάναμε την πρώτη εκδήλωση για την υγεία. Στο ίδιο πνεύμα θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και το θέμα του ποιοτικού τουρισμού.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα είναι οι οικονομικοί στυλοβάτες του νομού. Το θέμα, όμως, του τουρισμού αλλάζει πλέον. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει κλείσει ο κύκλος της εποχής που ξεκίνησε από τις προηγούμενες δεκαετίες με τα γνωστά “rooms to let”.
Αυτό, όμως, τελείωσε. Και συνέβη έτσι, διότι υπάρχουν άλλες φτηνές χώρες, που είναι πιο ανταγωνιστικές από εμάς στον τουρισμό αυτού του είδους.
Μέλημά μας θα πρέπει να είναι να περάσουμε πια σε μιαν άλλη φάση, στον ποιοτικό τουρισμό. Ο τουρισμός πλέον δε θα πρέπει να είναι μόνο τζίρος. Κι αυτό συνδέεται με τον αγροτουρισμό, τον πολιτισμικό τουρισμό, το θρησκευτικό, τον επιστημονικό τουρισμό.
Η ιδέα προέκυψε τελείως τυχαία, όταν μια συνεργάτιδά μου πήγε στα Ζαγόρια με το σύζυγό της. Εκεί, μέσω μιας αγοράς ενός μισογκρεμισμένου σπιτιού, κατάφεραν μέσα σε τρία χρόνια, με κάποια χρήματα από προγράμματα, να φτιάξουν μια πανέμορφη μικρή μονάδα οκτώ δωματίων, η οποία δουλεύει πολύ καλά.
Βέβαια, στη Μεσσηνία υπάρχουν σημαντικές τουριστικές μονάδες, σαν κι αυτές του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, αλλά και του Ν. Αγγελόπουλου στην Αμπελιώνα.
Αυτό που θα ήθελα, όμως, είναι να υπάρξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από ανθρώπους απλούς, αρκεί βεβαίως να βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο και να το κοινοποιήσουμε στον κόσμο.
Τέλος, επιλέξαμε αυτά τα δύο σημεία, προκειμένου να εστιάσουμε στην ορεινή Τριφυλία και στον Ταΰγετο, γιατί θα πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή μας σε κάποιες περιοχές του νομού οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα που θα φέρει επισκέπτες».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"