Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ


Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας φιλοδοξεί ως γνωστόν να προβάλει την Παλιά Πόλη και την αξία της με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών. Είναι αυταπόδεικτο ότι η προβολή και η παρουσία στο προσκήνιο ενός διατηρητέου οικισμού αποτελεί και ένα μέτρο προστασίας και επιπλέον πυροδοτεί(εμπνέει) ατομικές προσπάθειες για την καλαισθησία και την σωτηρία του. Αυτός είναι και ο λόγος που..................

το Πρόγραμμα συμμετέχει στην διοργάνωση του Παζαριού με τις αντίκες στο Μεγάλο Καλντερίμι σε συνεργασία με τον Δήμο Κυπαρισσίας. Με την διοργάνωση και την Πανελλήνια προβολή που επιτυγχάνει το Πρόγραμμα με πολλά μέσα επικοινωνίας ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται στη Κυπαρισσία τις συγκεκριμένες ημέρες για πρώτη φορά. Η δυναμική ως εκ τούτου του παζαριού είναι τεράστια για την πόλη και τους επαγγελματίες. Το Πρόγραμμα θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητα του παζαριού και της Κυπαρισσίας οργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις στη Παλιά Πόλη. Για δεύτερη χρονιά φέτος, στα πλαίσια του παζαριού, ένα 3ήμερο οινογνωσίας των τοπικών οίνων και αποσταγμάτων θα δώσει περισσότερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες.
Ετσι,στις 6,7 και 8 Αυγούστου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό χώρο, ένα καταπράσινο κήπο, στη καρδιά του παλιού Σταυροπάζαρου οι βραδιές οινογνωσίας θα σας ταξιδέψουν στον Τριφυλιακό αμπελώνα.
Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι ο συσχετισμός(concept) Κρασί- Παλιά Πόλη –Παλιά Αγορά μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την δημιουργία φιλοσοφίας ανάπτυξης οινικής τοπικής ταυτότητας. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας αιώνες τώρα δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού εδώ, είναι πανάρχαια και το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα της περιοχής συμβάλουν επίσης στην ποιότητα της τοπικής παραγωγής.
Τα τοπικά κρασιά και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες της περιοχής δίνουν αξιόλογα και δυνατά κρασιά και σοβαροί οινοποιοί τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στο υπέροχο περιβάλλον της Τριφυλίας. Πολλές άλλωστε «ετικέτες» από τις παραγωγές αυτές έχουν επιτύχει σημαντικές εξαγωγές. 9 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί συμμετέχουν σε αυτή την σοβαρή και απόλυτα οργανωμένη προσπάθεια, της οποίας το σκεπτικό είναι να αναδειχθεί ο εξαίρετος αμπελώνας της Τριφυλιακής γης και να πάρει την θέση που του αρμόζει στο Ελληνικό οινικό κοινό, με αποτελέσματα θετικά όχι μόνο για τους οινοποιούς αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία.

Οι συμμετέχουσες εταιρίες είναι:

Διονύσια Κελάρια (Κυπαρισσία)
Κτήμα Αποστολόπουλου(Κυπαρισσία)
Κτήμα Δερέσκου ( Φλόκα Τριφυλίας)
Κτήμα Παναγιωτόπουλου ( Πύργος Τριφυλίας)
Κτήμα Τσώλη
Κτήμα Φράγκου
Οινεμπορική Πατσούρος ( Πύργος Τριφυλίας)
Συνεταιρισμός «ΝΕΣΤΩΡ»
Ψαρραίος (Φιλιατρά)
Κάβα ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ, Τάσος Ψυχογιός(Γαργαλιάνοι)
Νταραίος Τσίπουρο (Κυπαρισσία)

Στο χώρο της οινογνωσίας θα διαμορφωθούν κατάλληλα booths ώστε το κοινό να έρχεται εύκολα σε επαφή με την φιλοσοφία κάθε οινοποιού-παραγωγού. Η «περιήγηση» στον Τριφυλιακό αμπελώνα θα ξεκινάει κάθε βράδυ μετά τις 8.30 και οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να γευτούν τους τοπικούς οίνους και συγχρόνως να ενημερωθούν για την τοπική καλλιέργεια και δραστηριότητα .
Υπεύθυνοι για την διοργάνωση είναι ο Νάσος Σμέρδης και ο Νίκος Ιμιρζιάδης.