Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Κ.Υ. Φιλιατρών: «Σε τέτοιες συνθήκες κάνουμε σαλτιμπάγκικη Ιατρική»


Η πλήρης ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών και η λειτουργία κεντρικού Σταθμού ΕΚΑΒ στο χώρο, με περιοχή ευθύνης τη Δυτική Μεσσηνία (Τριφυλία, Πυλία), περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχει καταθέσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Πολύ θα χαρώ να γίνει ο Σταθμός, αλλά σε συνδυασμό με το Κέντρο Υγείας, όχι να φτιαχτεί το ΕΚΑΒ και να καταργηθεί το Κέντρο» παρατηρεί ο γιατρός Δημήτρης Σωτηρόπουλος από τη διεύθυνση του Κ.Υ. Φιλιατρών.

Χωρίς συντήρηση από το 1985
Φτάνοντας την Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας, καταλάβαμε γιατί ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος ζήτησε την πλήρη ανακαίνισή του. Η....................

κτηριακή του κατάσταση είναι δραματική. Ταβάνια που στάζουν όταν βρέχει, τοίχοι «σκασμένοι» από την υγρασία, διαλυμένα φωτιστικά σώματα, πλακάκια ξεκολλημένα, πόρτες σπασμένες…
«Το κτήριο ήταν παλιό νοσοκομείο. Ανακαινίστηκε το 1984-85 και άνοιξε το 1986 ως Κέντρο Υγείας. Από τότε δε συντηρήθηκε ποτέ. Το κρατάμε με νύχια και με δόντια, αλλιώς θα είχε γκρεμιστεί», μας είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ιατρική του 1920!
Από τις ελλείψεις σε στελέχωση, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε ως βασικότερες αυτές των παιδιάτρου και μικροβιολόγου. «Παιδίατρος δεν ήρθε ποτέ στο Κέντρο. Και η μικροβιολόγος που διορίστηκε δεν έχει έρθει, γιατί μας την κράτησαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Εδώ κάνουμε σαλτιμπάγκικη Ιατρική. Χωρίς μικροβιολογικό, τι Ιατρική να κάνεις; Η Ιατρική μας είναι του 1920! Αν η Πολιτεία είναι ευχαριστημένη, το 2010 να κάνουμε Ιατρική του 1920, τι να πω; Εγώ, πάντως, δεν είμαι. Και, βέβαια, θα σταματήσω να δουλεύω όπως δούλευα μέχρι τώρα, γιατί δεν μπορώ να βάλω το κεφάλι μου στον ντορβά. Δηλαδή, δε θα με πάνε εμένα φυλακή, επειδή δεν έχω μικροβιολογικό εργαστήριο και δεν μπορώ να δω το περιστατικό. Κάθε μέρα συμβαίνουν τέτοια. Τι είμαι, μάγος; Αν δεν έχω το εργαστήριο που θα με βοηθήσει, πώς θα δουλέψω;».
Και το μικροβιολογικό που υπάρχει στο κτήριο ποιος το λειτουργεί; «Υπάρχει μόνο παρασκευάστρια, στην οποία δεν επιτρέπεται να κάνει τίποτα. Κάνουμε μόνο μία γενική αίματος. Η γενική αίματος θα σώσει τον κόσμο;».

«20 χρόνια ακούω για προσλήψεις»
«Και το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι ανεπαρκέστατο. Έχουμε 5 νοσηλεύτριες, στις οποίες χρωστάμε από 10 έως 40 ρεπό στην καθεμιά, συν τις άδειές τους, και δεν μπορούν να τα πάρουν. Δε γίνεται να δουλεύουμε έτσι. Προσπαθούν να απαξιώσουν τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία; Ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού τους να είναι και το κλείσιμο, αλλά να ξέρουν ότι σε αυτό θα βρουν αντιμέτωπες τις τοπικές κοινωνίες».
Προσλήψεις: «Θα γίνουν προσλήψεις; Το ακούω 20 χρόνια. Είμαι από το 1989 διευθυντής εδώ. Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει. Θα γίνει τώρα με το ΔΝΤ; Μακάρι να το δω και να μην το πιστεύω! Το προσωπικό είναι ήδη μειωμένο, κάποιοι συνταξιοδοτούνται, να δω πώς θα λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές».
Ακτινολογικό: «Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας έγιναν κάτι ακτινολογικά με μηχανήματα “ανατολικά”, παλιάς τεχνολογίας, που εκπέμπουν ραδιενέργεια από ’δώ κι από ’κεί. Το δικό μας δε λειτούργησε ποτέ, εκτός από κάποιες φορές, ως βοηθητικό, όταν χαλούσε του Νοσοκομείου. Δεν έχουμε ακτινολόγο, ούτε παρασκευαστή βοηθό, αλλά δε θα επέμενα στο ακτινολογικό, από τη στιγμή που το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας είναι κοντά. Το μικροβιολογικό, όμως, είναι μεγάλη ανάγκη».
Ασθενοφόρο: «Έχουμε ένα, το οποίο πηγαίνει μέχρι την Κυπαρισσία και του ρίχνουμε νερό! Όταν φτάσει στην Κυπαρισσία έχει ανάψει, πρέπει να σταματήσει μισή ώρα, για να καταφέρει να ξανάρθει στα Φιλιατρά. Επίσης, έχει μόνο έναν οδηγό, με μόνο πρωινή βάρδια, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τις άλλες δύο δεν υπάρχει κανείς. Κουβαλάμε τον κόσμο με τα αγροτικά».

«Τοπικιστική διάθεση από Καλαμάτα»
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο κ. Σωτηρόπουλος θέλησε να σχολιάσει και τα όσα έχουν ακουστεί περί υποβάθμισης ή κατάργησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας: «Υπάρχει μια διάθεση τοπικιστική από την Καλαμάτα εναντίον της Τριφυλίας. Δεν πρέπει να λειτουργούμε έτσι. Η υποβάθμιση ενός άλλου τόπου δε σημαίνει και ανάπτυξη του δικού μας. Η υποβάθμιση του διπλανού θα είναι και δική μας υποβάθμιση σε δεύτερο χρόνο. Τώρα, και με τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τουρισμό της περιοχής, νομίζω ότι οι υπάρχουσες υποδομές Υγείας χρειάζονται αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση».

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"