Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"Χαμοσούρτης" - Όρια αλίευσής του στον Αρκαδικό Ποταμό


Πινακίδες που θα θέτουν όρια στην ποσότητα αλίευσης του σπάνιου ψαριού «Χαμοσούρτης» (Barbus peloponnesius) στον Αρκαδικό Ποταμό θα τοποθετήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ικανοποιώντας έτσι και αίτημα του Ομίλου Φίλων του Αρκαδικού Ποταμού από την Κοινότητα Τριπύλης.
Την απόφαση έλαβε................

στη χθεσινή της (σ.σ.προχθεσινή) συνεδρίαση η Νομαρχιακή Επιτροπή Παραγωγής. Όπως έχει επισημάνει καιρό τώρα ο εν λόγω Όμιλος, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λαθραλίευσης στον ποταμό με κίνδυνο την εξαφάνιση του συγκεκριμένου ενδημικού ψαριού, το οποίο συναντάται στα ποτάμια της Πελοποννήσου.

Μέχρι 2 κιλά
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Παραγωγής Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, με επιστολή του ο Όμιλος ενημέρωσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι στον Αρκαδικό Ποταμό γίνεται για μεγάλο διάστημα παράνομη αλιεία. Ζητούσε, λοιπόν, την παρέμβαση της Νομαρχίας με την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων. Το αίτημα εξέτασε η αρμόδια Διεύθυνση Αλιείας, μετά από συνεργασία με την Κοινότητα Τριπύλης. Τελικά, μετά από απόφαση και της Επιτροπής Παραγωγής, θα τοποθετηθούν 7 απαγορευτικές πινακίδες, οι οποίες θα προτρέπουν τον κόσμο να προστατεύσει την ιχθυοπανίδα και θα αναφέρουν ότι η αλιεία επιτρέπεται μόνο με αγκιστρωτά εργαλεία μέχρι 2 κιλά. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται κυρώσεις.
Οι πινακίδες θα τοποθετηθούν ως εξής: επί της επαρχιακής οδού στις παρυφές του Λατζουνάτου, επί της επαρχιακής οδού Κεφαλόβρυσου – Ραπτόπουλου λίγο πριν το Λυκουδέσι, επί της επαρχιακής οδού Κυπαρισσίας – Ραπτόπουλου κοντά στο Θολωτό Τάφο, στη γέφυρα Καλογερεσίου, στη γέφυρα Τριπύλης, στη γέφυρα Σελλά και στη συμβολή του ποταμού με τους δρόμους Σελλά - Ραυτόπουλο. Το έργο τοποθέτησης θα εκτελεστεί από εργολαβία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
«Όπως μας έχει ενημερώσει ο Όμιλος, αυτή τη στιγμή η κατάσταση εκεί είναι ανεξέλεγκτη. Πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν οι πινακίδες, να ενημερώνονται όσοι πάνε για ψάρεμα εκεί, ενώ τα θεσμοθετημένα όργανα να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα, όπου διαπιστώνουν παραβάσεις», εξήγησε, τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη -Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"