Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

100 (και κάτι) ημέρες Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ...



Συμπληρώθηκαν 100 (και κάτι) ημέρες, από τότε που ο Ελληνικός λαός ανέθεσε, με ισχυρή εντολή, στο ΠΑΣΟΚ και στον Πρόεδρό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, να κυβερνήσει τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης...

Οι αντιδράσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης...

«Το 2010 είναι η χρονιά των μεγάλων ιστορικών αλλαγών, πάντα με επίκεντρο τον πολίτη, πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολλών και όχι των λίγων» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο, όπου παρουσίασε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης.

«Απαιτείται τόλμη, αποφασιστικότητα για τις μεγάλες ανατροπές» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου προσδιορίζοντας την οικονομία, το κράτος και τον τρόπο διοίκησης της χώρας ως πεδία των ανατροπών που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ κάλεσε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε ένα Δημοκρατικό Μέτωπο Ανατροπών και Αλλαγών για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε την κρίση ευκαιρία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα και ο ελληνισμός, θα αποδείξουμε σε όλους, πρώτα απ' όλα στους ίδιους τους εαυτούς μας, ότι μπορούμε να αλλάξουμε.

«Είναι η ώρα να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, ώστε να γίνουμε κυρίαρχοι της δικής μας , πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, τύχης και πορείας του έθνους. Να βασιστούμε όλο και περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δανεικές δυνάμεις» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, απαντώντας στις όποιες πιέσεις διεθνών παραγόντων, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο είτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, είτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας ότι ήδη «κάναμε μεγάλες αλλαγές δίνοντας παράλληλη μάχη στο μέτωπο της οικονομίας, για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη εθνική απειλή της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και να ανατάξουμε την οικονομία. Δώσαμε μάχη και εντός και εκτός Ελλάδας για να ανταπεξέλθουμε σε κινδύνους που απειλούσαν τη χώρα, να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι με ένα υπεύθυνο σχέδιο διεξόδου από τη σημερινή κρίση».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες στάθηκε συνεπής στις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις που αφορούσαν την ανάταξη της οικονομίας, την αναθέρμανση της αγοράς, της στήριξη των ασθενέστερων ομάδων και του κοινωνικού κράτους με πρώτο το νόμο για την χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Επεσήμανε ότι έχει αναληφθεί «μια πρωτοφανής προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αποτραπεί η απειλή της δημοσιονομικής εκτροπής» και πρόσθεσε ότι «αντί να ρίξουμε το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε αυτούς που δεν φταίνε, δηλαδή τους ασθενέστερους και να συνεχίσουμε τη χλιδή, τη σπατάλη, το μικρό ή μεγάλο φαγοπότι στο κράτος από διάφορα τρωκτικά, κάναμε τη ρήξη με αυτές τις αντιλήψεις, νοικοκυρεύουμε το κράτος, κάνουμε έναν βαθύτατο δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του κράτους προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του πολίτη».

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφερόμενος σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν αστείο να ισχυριστούμε ότι μέσα σε 100 μέρες έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Θα ήταν επίσης λάθος να πούμε ότι δεν κάναμε και λάθη. Μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη. Όμως κάνεις το μέγα σφάλμα να μένεις στάσιμος και τελικά να σε ξεπερνούν τα ίδια τα γεγονότα και αυτό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «με δεδομένο ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο, θα είμαστε όλο και καλύτεροι με τις προτροπές όχι μόνο τις δικές σας αλλά και του ίδιου του πολίτη».

Προσδιόρισε ως μέτωπα αλλαγών το 2010 το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, το νέο εκλογικό σύστημα που θα αντιμετωπίσει κατ' αρχήν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τη νέα αρχιτεκτονική στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Διοίκηση.

Κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε αντιστάσεις και πιέσεις συμφερόντων. «Πάντα υπάρχουν οι αντιστάσεις, αλλού υπάρχουν παρασιτικά κατεστημένα που κατάφεραν με την πίεση που ασκούσαν να σταματούν την πρόοδο, να καθηλώνουν τη χώρα στο τέλμα. Ο τόπος μας έχει πληρώσει αυτές τις καθυστερήσεις, τις υποχωρήσεις και την αδράνεια. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εκείνα για τα οποία πίστεψαν σε μας και μας εξέλεξαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Οι πολίτες μας εξέλεξαν για να κάνουμε μεγάλες ανατροπές, τις αναγκαίες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος και να σπάσουμε αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος».

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ένα προσκλητήριο συστράτευσης και συμμετοχής όλων των πολιτών στην μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της 4ετίας όχι μόνο θα έχουμε εκπληρώσει τις προσδοκίες όσων μας ψήφισαν στις εκλογές, αλλά θα έχει επιτευχθεί ο στόχος να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες για την πατρίδα. Καλώ λοιπόν σήμερα όλους σε ένα δημοκρατικό μέτωπο ανατροπών για μια δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα εξασφαλίζει τη δική μας κυριαρχία, τη δική μας δυνατότητα αντί να πληρώνουμε αμαρτίες και να κουβαλάμε βάρη του παρελθόντος να μπορούμε να επενδύουμε στο μέλλον της χώρας, στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στο κοινωνικό κράτος, σε ένα κράτος ευνομίας».


Δήλωση Σαμαρά

«Το πρόβλημα δεν είναι οι πρώτες 100 μέρες που χάθηκαν αλλά οι μέρες που έρχονται», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο ελληνικός λαός θυμάται τι ακριβώς υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και «δεν χρειάζεται να δείξουμε πόσο γρήγορα διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις τους». Συμπλήρωσε ότι «φροντίζει και αυτοδιαψεύδεται καθημερινά η ίδια η κυβέρνηση», η οποία, είπε, δεν είχε το παραμικρό σχέδιο.

«Το αποδεικνύουν καθημερινά οι υπουργοί του που αλληλοδιαψεύδονται και όταν νομίζουν ότι συμφωνούν μεταξύ τους, τότε ακυρώνονται από τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τόσο θεαματικά τον ίδιο τον εαυτό της και δείχνει τέτοια ανεξάντλητη εφευρετικότητα να αυτοαναιρείται κάθε μέρα αποσύροντας το πρωί τροπολογίες που υποβάλει το βράδυ, όπως έγινε σήμερα με το απίστευτο φιάσκο της τροπολογίας για τις γονικές παροχές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα ετοιμάζουν δραστικές περικοπές με τη φορολόγηση των επιδομάτων τους, ότι υποσχέθηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους και ήδη εξαγγέλλουν φοροεπιδρομή, ότι υποσχέθηκαν να νοικοκυρέψουν τη δημόσια διοίκηση και ακόμα δεν έχουν τελειώσει με τους διορισμούς γενικών γραμματέων και με αρμοδιότητες υφυπουργών και ότι κινδυνεύει η Ελλάδα να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ΕΣΠΑ που έχουν μείνει στη μέση και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα και «έχουν χάσει τον έλεγχο ενώ μέχρι τώρα φόρτωναν στη διακυβέρνηση της ΝΔ τη δική τους ανικανότητα».

Είπε ότι η κυβέρνηση δανείζεται με διπλάσια βραχυπρόθεσμα επιτόκια απ' ότι δανειζόταν πριν λίγους μήνες η ΝΔ και πως το πρόβλημα δεν είναι οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκαν. «Είναι η ακυβερνησία που εγκαθιδρύθηκε» συνέχισε, επισημαίνοντας πως όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ θυμίζει το χειρότερο παλιό εαυτό του.

Παράλληλα, ανέφερε πως η ΝΔ βρίσκεται σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης και «το πρόβλημά μας δεν είναι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές αλλά να δώσουμε από τώρα ελπίδα, κατεύθυνση και προοπτική σε μια χώρα που διαπιστώνει όλο και περισσότερο ότι γίνεται ακυβέρνητη Πολιτεία».

«Το πρόβλημά μας δεν είναι να αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτό το καταφέρνει από μόνη της. Το πρόβλημά μας είναι να στηρίξουμε την Ελλάδα, την οικονομία της, την κοινωνική συνοχή της, την ασφάλειά της, το ηθικό των καθημερινών ανθρώπων και στην πορεία αυτή θέλουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες», κατέληξε.


Αιχμηρά τα σχόλια από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ

Δριμύτατη επίθεση με σκωπτικά σχόλια για τον απολογισμό έργου των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα προέβλεψε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για τους εργαζομένους, κάνοντας αναφορά σε επερχόμενο «τυφώνα» που θα πλήξει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τους επόμενους μήνες. «Οι 100 μέρες δεν είναι τίποτα όπως θα είναι 365 μέρες, όπου κάθε μέρα θα παίρνεται από ένα μέτρο εκμετάλλευσης και καταλήστευσης των εργαζομένων», είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην εκδήλωση προς τιμήν του κ. Λ. Κύρκου προκειμένου να τονίσει ότι προετοιμάζεται κλίμα συναίνεσης που, όπως είπε, ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει «νέες μεγάλες απώλειες για τον λαό».

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αΐβαλιώτης: «Αν η “καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”, τότε οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ προμηνύουν “χαμηλό βαρομετρικό” και “καταιγίδες”. Ας πάψουν επιτέλους τα δύο μεγάλα κόμματα να ρίχνουν ευθύνες το ένα στο άλλο για την κατάντια και να κοιτάξουμε όλοι μαζί να βγάλουμε τον τόπο από το τέλμα, ώστε να πάψουν οι Ελληνες να είναι δακτυλοδεικτούμενοι σ’ όλη την Ευρώπη», δήλωσε. Για ανακολουθία λόγων και πράξεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΝ. «Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες της ήταν να διανύσει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που διακήρυττε προεκλογικά και αυτά που εφαρμόζει σήμερα». Ο ΣΥΝ κάνει λόγο και για «εικόνα αφωνίας» και παθητικής στάσης απέναντι στα κελεύσματα των ευρωπαϊκών κύκλων και χρηματαγορών. «Η κυβέρνηση σε ένα πράγμα διαφέρει από την προηγούμενη, στην επικοινωνιακή εφευρετικότητά της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.