Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αποκαλυπτικό έγγραφο - Διαψεύδει η Κομισιόν ότι χρηματοδοτεί τα Stage στο Δημόσιο!



Χωρίς την έγκριση της Κομισιόν και άνευ κοινοτικών κονδυλίων λειτουργούν στον δημόσιο τομέα τα προγράμματα Stage, όπως αποκαλύπτει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εστάλη στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο ΟΑΕΔ.............



αφού είχε εγκρίνει τις προσλήψεις με χρήματα του Οργανισμού, έστειλε στον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων συμπληρωματικό αίτημα για τη «διερεύνηση της δυνατότητας συγχρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) στον δημόσιο τομέα» που αφορούσε συνολικά 20.000 θέσεις.

Ωστόσο, στην απάντηση του προϊσταμένου της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αουρέλιο Σεσίλιο, απορρίπτεται το σχέδιο για την υλοποίηση του προγράμματος και ως εκ τούτου και η κάλυψη μέρους αυτού από χρήματα της ΕΕ.

Στην απάντηση της Κομισιόν υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες αφορούν τη συνάφεια του προγράμματος με τους στόχους που περιγράφονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την προώθηση των νέων στην απασχόληση». Παράλληλα, καλείται ο ΟΑΕΔ να υποβάλει νέο σχέδιο προκήρυξης βάσει συγκεκριμένων επισημάνσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν έπειτα από αίτημα του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στο οποίο υπάγονται τα Stage και από την οποία ζήτησε τη σχετική αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Εξάλλου ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κομισιόν αφήνει αιχμές και ως προς την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης για υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων σε φορείς του δημόσιου και όχι του ιδιωτικού τομέα.

«Κρίνεται σκόπιμο το πρόγραμμα να προκηρυχτεί στη συνέχεια ή συγχρόνως με άλλα προγράμματα πρακτικής εξάσκησης στον ιδιωτικό τομέα» συστήνεται, ενώ υπάρχουν ενστάσεις και για τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και το ύψος της αποζημίωσης.

«Θεωρούμε σκόπιμο το διάστημα των 18 μηνών που προτείνεται από τον Οργανισμό για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μειωθεί αναλόγως» επισημαίνει ο κ. Σεσίλιο, υποστηρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει τεκμηρίωση για την επιμήκυνσή του.

Όσον αφορά στην αποζημίωση, τονίζεται: «Το ύψος της επιχορήγησης ανά ασκούμενο να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο στα προγράμματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα π.χ. να είναι ίσης ή χαμηλότερης αμοιβής από την αντίστοιχη των προγραμμάτων πρακτικής εξάσκησης στον ιδιωτικό τομέα».

Newsroom ΔΟΛ