Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Δίλημμα εκλογής αρχηγού από πολλούς ή από λίγους


Συνεδριάζει σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Σιούφα.


Η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΝΔ συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Σιούφα.
Το θέμα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Ρηγίλλης είναι............ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου της παράταξης. Αν δηλαδή θα εκλεγεί από το συνέδριο ή από ένα ευρύτερο σώμα.

«Εχω από το 2000 ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου από τη βάση, αλλά στη Ν.Δ. έχουμε καταστατικό και τα καταστατικά των κομμάτων δεν είναι κουρελόχαρτα για να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε χθες η κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παραιτήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει αφορμή για σχόλια, αφού θα είναι υποψήφια.Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, αφού σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, έτσι ώστε να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της βάσης εμένα θα με βρει σύμφωνη», υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας και ο στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε ταχύτατα τη μεγάλη παράταξη, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, ο οποίος είναι μια ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει με βάση το καταστατικό μια διαδικασία Συνεδρίου».


A. Σαμαράς: «Όχι» μία μέρα συνέδριο.
«Δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο, αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου και τόνισε ότι «η Ν.Δ. άρχισε να χάνει, όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της. Θέλω να πω: Προς Θεού, όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη Ν.Δ. και για τους οπαδούς της».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Α. Σαμαράς τη χαρακτήρισε «σωστή απόφαση».

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, χθες, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση, υποστηρίζοντας τη θέση του για εκλογή από τη βάση, υπογράμμισε ότι πρέπει «να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι ώστε όλα τα μέλη, οι φίλοι, να μπορέσουν να συμβάλουν και να συμμετάσχουν στην ανάδειξη της φυσικής ηγεσίας της παράταξής μας».

Το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλό. Σύμφωνα με το Καταστατικό της παράταξης, ο πρόεδρος εκλέγεται από το Συνέδριο. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πάρει μια διαφορετική απόφαση. Αν λοιπόν υπάρχει στα σοβαρά η σκέψη ο πρόεδρος να εκλέγεται από τη βάση, τότε θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση στο προσεχές Συνέδριο και αυτό να αποφασίσει για την αλλαγή ή όχι του Καταστατικού.

Αν αποφασιστεί αλλαγή, τότε, μετά την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της εκλογής από τη βάση, κάτι που θα απαιτήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αν απορριφθεί η πρόταση, τότε το συνέδριο μπορεί να προχωρήσει την ίδια μέρα στην εκλογή του νέου προέδρου, μετά τις υποψηφιότητες και τις τοποθετήσεις των υποψηφίων. Πάντως, κάθε λύση εκτός συνεδρίου είναι παράτυπη και επομένως δεν μπορεί να δρομολογηθεί. Αλλωστε, και ο κ. Κώστας Κώστας Καραμανλής εκτιμάται ότι δεν θα ήταν ποτέ διατεθειμένος να αποδεχθεί κάτι εκτός καταστατικού.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΖΟΑΝΝΟΣ

Νέα Δημοκρατία: Εκκληση Ψωμιάδη προς Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος

Εκκληση στον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου επισημοποίησε τη δική του υποψηφιότητα, τάχθηκε υπέρ ενός ανοικτού συνεδρίου, που θα εκλέξει αρχηγό από το σύνολο των μελών της παράταξης.

«Για το καλό και την ενότητα της ΝΔ, ο Καραμανλής δεν δικαιούται να παραιτηθεί. Ο λαός αγκάλιασε και αγκαλιάζει τον Καραμανλή, παρότι πολλά στελέχη, κυβερνητικά και άλλα, δεν αγκάλιασαν το λαό», είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης, και πρόσθεσε πως η διεξαγωγή ενός ανοικτού συνεδρίου, που θα δώσει δυνατότητα έκφρασης στη βάση της παράταξης, είναι μονόδρομος για την ομαλή πορεία της στο μέλλον.

«Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου τάραξα τα λιμνάζοντα ύδατα. Η απόφασή μου να διεκδικήσω την προεδρία υποδηλώνει ότι στέκομαι δίπλα στον προδομένο, αλλά υπερήφανο λαό της ΝΔ και πως όλοι μαζί, με ψυχραιμία και ενότητα, μπορούμε να κρατήσουμε όρθια την παράταξη. Θα είμαι ευχαριστημένος και δύο ψήφους να πάρω. Δεν είμαι προπομπός κανενός.

Με χαρακτήρισαν λαγό. Αλεπού μπορεί να είμαι, λαγός όχι», είπε με το γνώριμο ύφος του ο κ. Ψωμιάδης. Επανέλαβε δε πως πρέπει να υπάρξει μία και μόνο υποψηφιότητα, που θα μπορέσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να ξαναζωντανέψει την ελπίδα, στην οποία περίπτωση και θα αποχωρήσει από την «κούρσα» διαδοχής.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η ΝΔ να ξεκαθαρίσει την ιδεολογική ταυτότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια απομακρυνθήκαμε από τις αρχές του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν έχω καταλάβει αν ανήκω στο μεσαίο, στον κεντρώο, στον κεντροδεξιό χώρο, αν είμαι φιλελεύθερος ή νεοφιλελεύθερος».

Επιπλέον, εξέφρασε το φόβο για «ισχυρούς κραδασμούς» στο κόμμα της ΝΔ εν όψει της εκλογής νέου προέδρου, ενώ δήλωσε πως «η παράταξη δεν ανήκει ούτε στον Καραμανλή ούτε στον Μητσοτάκη, ανήκει στο λαό της».

Τέλος, υποστήριξε πως ο Καραμανλής «πλήρωσε», εκτός από λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές, και τα «όχι» που είπε σε ξένους παράγοντες και στους εδώ εκπροσώπους τους, υπενθυμίζοντας το βέτο του τέως πρωθυπουργού στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την επικύρωση της συνεργασίας της χώρας μας με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Γ.ΧΑΤΖ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1725965