Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας "Πρώτη φορά Νονός" απόψε στην Κυπαρισσία, από την Επιτροπή Στήριξης του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη




ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας "Πρώτη φορά Νονός", στο MOJO Cafe, στην πλατεία της Κυπαρισσίας θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8.00.

Η ταινία της Όλγας Μαλέα με τους Αντώνη Καφετζόπουλο και την Ελένη Καστάνη βασίζεται σε σενάριο του Νίκου Παπανδρέου και είναι κωμωδία που σατιρίζει την πολιτική ζωή της δεκαετίας του 60 και καυτηριάζει τις πελατειακές σχέσεις των βουλευτών με τους ψηφοφόρους!

Η προβολή οργανώθηκε από την Επιτροπή Στήριξης του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη............



Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μικρός Αλεξ έρχεται από την Αμερική στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 με την οικογένειά του.
Μόλις 11 χρονών κι ενώ ακόμη δεν ξέρει να μιλάει και να γράφει ελληνικά, ενώ φοβάται μήπως βάλει θηλυκή αντωνυμία σε αρσενικό ουσιαστικό, ο Αλεξ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα.
Είναι ο γιός του Αρχηγού.
Στους παιδικούς του ώμους πρέπει να σηκώσει βάρη δυσβάστακτα, που σχεδόν του επιβάλλονται.
Για να βοηθήσει τη Δημοκρατική παράταξη και το πολιτικό μέλλον του πατέρα του.
Για να τιμήσει το “όνομα” της μεγάλης πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει.
Για να τον εκτιμά και να τον αγαπά ο πατέρας του.
Οταν ο Αρχηγός και πατέρας του θα του αναθέσει την πρώτη του “αποστολή” για να υπηρετήσει τη Δημοκρατία και το Κόμμα, αυτός είναι πρόθυμος και έτοιμος για ολα.
Θα αναλάβει περήφανος την ευθύνη “για τη Δημοκρατία”, αλλά και για την αγάπη του Πατέρα του.
Ο μικρός Αλεξ θα πάει στην Κρήτη για να γίνει ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ.
“Αντ’ αυτού” θα πρέπει να βαφτίσει το μωρό ενός τοπικού κομματάρχη και υποψήφιου βουλευτή.
Για να πείσει τους Κρητικούς πως είναι άξιος γιός του πατέρα του και αντάξιος της …σοβαρής αποστολής θα πρέπει:
Nα φορέσει κουστούμι και γραβάτα, να βγάλει λόγο πολιτικό για τη Δημοκρατία με ελληνικά που δεν γνωρίζει, να δοκιμάσει όλα τα κρητικά εδέσματα- από χοχλιούς και σαρικόπιτες μέχρι..γλυκό από φλούδα πορτοκάλι και να λέει πάντα “γειά στα χέρια σας”, να τάζει δρόμους και …γεφύρια, να σφίγγει χέρια με δύναμη και θέρμη πολιτικού και να καταλάβει ποιοί και γιατί είναι κατσικοκλέφτες.
Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στις δύο μεγάλες και αντίπαλες πολιτικά οικογένειες:
τους Μανεδάκηδες και τους Φουντεδάκηδες.
Θα πρέπει ακόμη να κρύψει τα αμερικάνικα αθλητικά του παπούτσια και τη μπάλα του μπάσκετ που τόσο αγαπά.
Τα “πρώτα του βαφτίσια” στην Ελλάδα, την Κρήτη και την πολιτική θα αποδειχθούν τα πιό καθοριστικά της ζωής του.


Η ταινία βασίζεται σε αυτοβιογραφικό διήγηµα του Νίκου Παπανδρέου, από το πρώτο και πολύ επιτυχηµένο βιβλίο του “10 µύθοι και µία ιστορία” (2001), εκδόσεις Καστανιώτη.
Το σενάριο υπογράφουν ο Νίκος Παπανδρέου και η Όλγα Μαλέα.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Αντώνης Καφετζόπουλος (Παναγάκης, ο τοπικός κομματάρχης και υποψήφιος βουλευτής)
Ελένη Καστάνη (κυρία Παναγάκη)
Γιώργος Κιµούλης (ο Αρχηγός και πατέρας του μικρού νονού)
Tex Pardue (Ο µικρός Νονός)
Νίκος Ανδρεουλάκης (Πάνος, γιός του Παναγάκη)
Τάσος Κωστής (Μανεδάκης)
Χάρης Εμμανουήλ (Φουντεδάκης)
Μάνος Γαβράς (Νικήτας , ο νεότερος αδελφός του Παναγάκη)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Όλγα Μαλέα
Σενάριο: Νίκος Παπανδρέου, Όλγα Μαλέα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας
Καλλιτεχνική επιµέλεια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Μακιγιάζ: Φανή Αλεξάκη
Εκτελεστής παραγωγός: Κώστας Λαµπρόπουλος


Σηµείωµα του Νίκου Παπανδρέου
Το έργο είναι βασισµένο στο βιβλίο µου «Δέκα Μύθοι και Μια Ιστορία» που αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις “περιπέτειες” ενός παιδιού που γεννήθηκε στην Αµερική αλλά µεγάλωσε στην στριµωγµένη και ταραγµένη από πολιτικά γεγονότα αγκαλιά µιας γνωστής ελληνικής πολιτικής οικογένειας. Το ίδιο το βιβλίο είχε µεγάλη επιτυχία όταν πρωτοβγήκε. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στην Αγγλία, την Αµερική, την Γερµανία και αλλού, ενώ η εφηµερίδα Los Angeles Times επέλεξε το A Crowded Heart (ο τίτλος στην Αµερική) σαν ένα από τα καλύτερα µυθιστορήµατα του 1998.
Το «Πρώτη Φορά Νονός» είναι εµπνευσµένο απʼ το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου όπου ένα παιδί ηλικίας 12 ετών, που µόλις έχει έρθει απʼ την Αµερική, πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει ένα κορίτσι για χάρη του πατέρα του. Ο πατέρας του τον στέλνει εκεί επειδή θέλει να µαζέψει ψήφους για το κόµµα του στις κρίσιµες για τη χώρα εκλογές του 1963. Το παιδί αισθάνεται ότι το µέλλον της Ελλάδας διακυβεύεται αν δεν καταφέρει να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά του ως νονός. Για εκείνον η Ελλάδα είναι ακόµα µια χώρα ξένη. Πόσο µάλλον η Κρήτη, όπου και η γλώσσα του φαίνεται ακατανόητη. Αν και υπάρχουν πολλά στοιχεία αυτοβιογραφικά, δεν είναι όλα τα γεγονότα αληθινά. Το έργο κτίζει την σύνθετη σχέση που αναπτύσσεται ανάµεσα στο παιδί και τον πατέρα του, ένα παιδί που θέλει να κάνει το σωστό και να κάνει τον πατέρα του περήφανο. Την ίδια στιγµή ανακαλύπτει ότι πρέπει να βρει την δική του φωνή, αλλιώς θα χαθεί η όποια αυτονοµία του αποµένει. Κινδυνεύει να τον απορροφήσει µια για πάντα το βάρος της κληρονοµιάς. Ο ήχος της ζωής του είναι η βουή του πλήθους. Μέσα σʼ αυτό το πλήθος γεννήθηκε. Και εκεί πρέπει να δώσει τη µάχη, ολοµόναχος, µπροστά στην δυναµική παρουσία των ανδρών και γυναικών της Κρήτης που το τελευταίο πράγµα που περιµένουν απʼ τον γιο του «αρχηγού» είναι να να µην γνωρίζει καλά τα ελληνικά. Θα ορθώσει το ανάστηµά του και θα ξεχωρίσει ή θα παραµείνει ο καλός αλλά βουβός γιος του πατέρα του;

Σηµείωµα της Όλγας Μαλέα
Γιατί αυτή η ταινία;
Εδώ και κάποια χρόνια, και το Νίκο και εµένα µας τριβιλίζει η ιδέα να κάνουµε ταινία το πρώτο του βιβλίο «Δέκα Μύθοι και µια Ιστορία». Έτσι γράψαµε και ξαναγράψαµε διάφορα σκαριφήµατα σεναρίου, προσπαθώντας παράλληλα να καλύψουµε και όλη την ιστορία της Ελλάδας από το 1967 µέχρι το 1981. Κάθε φορά όµως κάπου κολλούσαµε. Μια µέρα µου λεει ο Νίκος «αντί για όλα αυτά τα µεγαλόπνοα, µήπως κάνουµε κάτι µικρό αλλά δυνατό; Μέρος αντί όλου, που λέµε. Το διήγηµα µε το ταξίδι του παιδιού στην Κρήτη για να γίνει νονός πώς σου φαίνεται;» Η ιδέα µου άρεσε εξαιρετικά. Αναρωτιόµουν πώς δεν το είχαµε σκεφτεί τόσο καιρό. Κι έτσι στρωθήκαµε στη δουλειά οι δυό µας καταρχήν και µετά σε συνεργασία µε την CL Productions και την ODEON, που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια.
H ταινία ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ είναι µια κωµωδία αλλά και ένα ταξίδι ενηλικίωσης.
Ο 11χρονος Άλεξ πάει στην Κρήτη για να φέρει εις πέρας µια σηµαντική αποστολή: να γίνει νονός στη θέση του πατέρα του. Αυτό οδηγεί σε διάφορες κωµικές καταστάσεις αλλά και στην πρώτη του … υπαρξιακή κρίση. Γιατί ο Άλεξ, εξ αιτίας των όσων του συµβαίνουν στην Κρήτη, αναρωτιέται για πρώτη φορά τι θέλει ο ίδιος και όχι τι περιµένει ο πατέρας του από αυτόν.
Το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΟΝΟΣ είναι µια ταινία για την ανάγκη -που οι περισσότεροι από µας έχουµε νιώσει κάποια στιγµή στη ζωή µας- να ξεφύγουµε από το µέλλον το οποίο γονείς και προσδοκίες ή και κεκτηµένη ταχύτητα προδιαγράφουν µπροστά µας και να προσπαθήσουµε να γίνουµε κάτι πιο αληθινό, κάτι πιο δικό µας. Είναι µια ταινία για την ανάγκη να είµαστε διαφορετικοί.