Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.


Ηχηρό μήνυμα ζωής η μάχη κατά των ναρκωτικών

Η εισβολή και διάδοση της χρήσης των ναρκωτικών είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας και αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, που αφορά, πρώτα από όλα, τους νέους ανθρώπους. Το πρόβλημα βρίσκεται καθημερινά γύρω μας και αρκεί μια ματιά μόνο για να το διαπιστώσουμε. Για την καταπολέμησή του, απαιτείται συστηματική και επίμονη προσπάθεια, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της καταστολής.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη της εξάρτησης. Περίπου το ένα τρίτο των εξαρτημένων ατόμων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση παίζουν η σωστή υποστήριξη από την οικογένεια, οι ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση, η επαρκής παρακολούθηση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ψυχολογικών προβλημάτων στο άτομο. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος υποτροπιάζει. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που το άτομο κατορθώνει να μείνει έξω από τα ναρκωτικά, τόσο πιο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες υποτροπής.

Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι κοινή για να σταλεί ηχηρό μήνυμα ζωής ενάντια στις εξαρτήσεις. Ο αγώνας είναι συνεχής.

Η έκθεση του ΟΗΕ για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών...........




Εκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ότι η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης σημειώνει πτώση μεταξύ των μαθητών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στασιμότητα παρουσιάζει εν γένει η χρήση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, όπως οι αμφεταμίνες ή η ουσία έκσταση.

"Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση των επιπέδων κατανάλωσης κάνναβης μεταξύ των νέων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", επισημαίνει το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) στη φετεινή ετήσια έκθεσή του.

Όσον αφορά την ουσία έκσταση, η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, στις πλούσιες χώρες παρατηρείται στασιμότητα ή και ελαφρά μείωση της χρήσης της.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γι'αυτό προσφέρουν μια εικόνα μόνον για όσους φοιτούν σε σχολεία. Δεν αφορούν επομένως τους υπόλοιπους νέους, μεταξύ των οποίων μπορεί οι αριθμοί αυτοί να είναι υψηλότεροι στις φτωχές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης μεταξύ των μαθητών των τεσσάρων τελευταίων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 21% μεταξύ του 1998 και του 2008. Ωστόσο μεταξύ του 2003 και του 2008 ο αριθμός αυτός παρέμεινε σταθερός και εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, επισημαίνεται στην έκθεση.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε 35 χώρες, ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση κάνναβης μειώθηκε από 25% το 2003 σε 22% το 2007, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της ηπείρου.

Μείωση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά των νέων που κάνουν χρήση κοκαΐνης, κυρίως κατά την τελευταία χρονιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και στο Οντάριο του Καναδά, όπου υπήρξε μείωση 30% και 35% αντίστοιχα μεταξύ του 2003 και του 2007.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, η οποία είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με το UNODC. Το ποσοστό των χρηστών μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έπεσε στο 4,1% το 2006 έναντι 7,2% δύο χρόνια νωρίτερα.

Τέλος η χρήση της ουσίας έκσταση κι άλλων παρόμοιων ουσιών έδειξε να σταθεροποιείται από το 2003 στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, ενώ στην ανατολική σημείωσε την ίδια περίοδο αύξηση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

"Τα ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα μιας πόλης, μιας χώρας ή μιας κοινωνίας. Δεν είναι θέμα των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι αγώνας όλων μας, όλης της ανθρωπότητας και του καθενός από μας χωριστά. Δεν υπάρχουν μοναδικές ή εύκολες λύσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δ.Σιούφας.

"Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι, πρωτίστως, κοινωνικό. Συνδέεται άρρηκτα και με την κρίση των αξιών και των θεσμών, την έλλειψη οράματος και προοπτικής και την αποξένωση των ανθρώπων. Θίγει τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου, διαβρώνει τον παραγωγικό ιστό και υποθάλπει φαινόμενα παραβατικότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την κοινωνική συνοχή", αναφέρει σε μήνυμά του ο υπουργός Εσωτερικών κ.Πρ.Παυλόπουλος.

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών δεν είναι εύκολος. Είναι πολυμέτωπος, είναι πολυσύνθετος, χρειάζεται σφιχτή διυπουργική συνεργασία και συστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας. Εμείς, από τη δική μας πλευρά ως Υπουργείο Υγείας, προχωράμε στην υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης, το οποίο υπάρχει, γιατί πιστεύουμε, ότι μονάχα συντονισμένα, με σχεδιασμό και στρατηγική μπορούμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, που όλοι προσβλέπουμε, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ.Δ.Αβραμόπουλος.

Εθνικό σχέδιο δράσης με συνεχή εκπαίδευση, αξιολόγηση και αδιαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολική κάλυψη της χώρας με κέντρα πρόληψης με θεσμική κατοχύρωση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και θέσπιση προγραμμάτων εναλλακτικών της φυλάκισης για χρήστες με μικροπαραβατικότητα, είναι μερικές από τις προτάσεις-δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της μάστιγας ναρκωτικών. Τις κατευθύνσεις του κόμματος παρουσίασε ο πολιτικός του εκπρόσωπος του για θέματα Υγείας, Γ. Φλωρίδης, σε συνέντευξη Τύπου.

Το ΚΚΕ απορρίπτει και αντιμάχεται την πολιτική νομιμοποίησης και διαχωρισμού των ναρκωτικών που μεθοδικά προωθούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και κόμματά της. Πρωτοστατεί και στηρίζει την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού κόμματος.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σοβαρή χρηματοδότηση στην μάχη κατά των ναρκωτικών, στηριγμένη σε μέτρα πρόληψης, θεραπευτικό πλουραλισμό και πολιτικές κοινωνικής επανένταξης, τονίζει ο ΣΥΝ.

Η μάστιγα των ναρκωτικών παραμένει μία διαρκής απειλή για τη κοινωνία μας, για τα παιδιά μας. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχοντας σταθερές και ακλόνητες θέσεις για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου, τόσο στους τομείς της πρόληψης όσο και της θεραπείας αλλά και της καταστολής συνεχίζει τη μάχη για την εξάλειψη της τοξικομανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

ο αρχιεπίσκοπος Αθηνων Ιερώνυμος τονίζει ότι η ημέρα «δεν προσφέρεται για δημηγορίες, αλλά είναι αφορμή για προβληματισμό και αυτοκριτική. Προβληματισμό για το γεγονός ότι κάθε μέρα ένας νέος άνθρωπος χάνεται από τα ναρκωτικά. Αυτοκριτική για την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια, που δείχνουμε ως πρόσωπα, ως θεσμοί και ως κοινωνία».


ΑΠΕ-ΜΠΕ