Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Οικονομική ανάσα για τους Μεσσήνιους επιχειρηματίες...


Ευνοϊκοί όροι στην εξασφάλιση και την αποπληρωμή της χρηματοδότησης, ελαστικά περιθώρια εξόφλησης, χαμηλά επιτόκια και μικρές μηνιαίες δόσεις συνθέτουν την εικόνα μιας από τις πιο επιτυχημένες, εμπορικά και οικονομικά, κινήσεις των τελευταίων ετών στον Νομό μας (και μάλιστα εν μέσω κρίσης!).
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κάνει την υπόσχεσή του πραγματικότητα και, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, θέτει σε εφαρμογή το πλάνο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων – μελών του..................

Ένα πλάνο που θα προσφέρει ανακούφιση στην δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε και θα δώσει ώθηση στην εμπορική ανάκαμψη και ανάπτυξη του τόπου.



«Θα συνεχίσουμε και με άλλες πρωτοβουλίες»

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν, πριν λίγες μέρες, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Δ. Κουπούζος και ο υποδιευθυντής της, κ. Γ. Οικονομόπουλος, προκειμένου να παρουσιάσουν από κοινού με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Γ. Καραμπάτο, το Χρηματοοικονομικό Πρόγραμμα Υποστήριξης των ΜμΕ. Ανέλυσαν διεξοδικά τα σημεία του και τις ιδιαιτερότητές του.

Ο κ. Καραμπάτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης που θα λύσει κάποια προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην περιοχή μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το επιτόκιό του είναι σίγουρα ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες τράπεζες, γεγονός που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε μια συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, που θα αποβεί αποτελεσματική».



Στο ψητό...

Η Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων Μελών του Επιμελητηρίου έχει τη μορφή λογαριασμού όψεως με δικαίωμα υπερανάληψης.

Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και η ενίσχυση της ρευστότητας.

Χρηματοδοτείται μέχρι το 70% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης στην περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου και μέχρι το 30% του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης και μέχρι ποσού €40.000, στην περίπτωση παροχής μόνον προσωπικών εγγυήσεων.



Τα επιτόκια

Βασικό κυμαινόμενο κεφαλαίου κίνησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (σήμερα 7,35%, και από 27/4 7,10%), με αρνητικό περιθώριο από -1,25% έως -0,75%, στην περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου.

Βασικό κυμαινόμενο κεφαλαίου κίνησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (σήμερα 7,35% και από 27/4 7,10%), πλέον περιθωρίου από 0,5% έως 1%, στην περίπτωση παροχής μόνον προσωπικών εγγυήσεων.

Το επιτόκιο προσαυξάνεται με εισφορά Ν. 128/75 (σήμερα 0,6%).



Τρόπος εξόφλησης

Η αποπληρωμή/εξόφληση του κεφαλαίου πραγματοποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες του πελάτη. Μοναδική υποχρέωση η καταβολή των μηνιαίων τόκων με ελάχιστο ποσό €50.


Εξασφαλίσεις

Για ποσά μέχρι € 40.000, με μόνη την υπογραφή του πιστούχου, σε περίπτωση που είναι κάτοχος αστικής ακίνητης περιουσίας ανάλογης διασφαλιστικής αξίας ή με λήψη εγγυητή, με τα ίδια χαρακτηριστικά, εάν ο πιστούχος στερείται.

Για ποσά δανείου άνω των € 40.000, προσημείωση υποθήκης επί ακινήτου (κατοικία, κατάστημα, γραφείο), ισόποσης της χρηματοδότησης διασφαλιστικής αξίας.

Στα έξοδα επεξεργασίας και αξιολόγησης αιτήματος, έκπτωση 50% επί των ετησίων εξόδων τα οποία, μετά την έκπτωση, διαμορφώνονται ως εξής: €125 ετησίως, για δάνεια μέχρι €50.000, €200 ετησίως, για δάνεια μέχρι €100.000, €300 ετησίως, για δάνεια άνω του ποσού των € 100.000.



Δικαιολογητικά που απαιτούνται

Φωτοαντίγραφα φορολογικών δηλώσεων: Έντυπα Ε1 και Ε3 τελευταίας τριετίας (ή διετίας σε περίπτωση διετούς λειτουργίας), περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. προηγούμενου και τρέχοντος έτους, Έντυπο Ε9 έτους 2005 και ενδεχόμενες μετέπειτα τροποποιήσεις του.

Σε περίπτωση τήρησης λογιστικών Γ' βιβλίων κατηγορίας: Ισολογισμοί τελευταίας τριετίας (ή διετίας σε περίπτωση διετούς λειτουργίας), ισοζύγιο δευτεροβάθμιων λογ/μών τελευταίου μήνα και αντίστοιχο προηγούμενου έτους, οριστικό ισοζύγιο δευτεροβάθμιων λογ/μών τελευταίας κλεισμένης χρήσης.

Φωτοαντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φυσικού προσώπου. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας δανειολήπτη ή των φορέων της επιχείρησης. Φωτοαντίγραφα φορολογικών δηλώσεων εγγυητή/ών: Έντυπα Ε1 τελευταίου έτους και Έντυπο Ε9 έτους 2005 και ενδεχόμενες μετέπειτα τροποποιήσεις του. Πιστοποιητικό εγγραφής (σε ισχύ) στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Επιπλέον για επιχειρήσεις εταιρικής μορφής: Επικυρωμένα αντίγραφα καταστατικού και τροποποιήσεων. Φωτοαντίγραφα φορολογικών δηλώσεων εταίρων: Έντυπα Ε1 τελευταίας τριετίας και Ε9 έτους 2005.