Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Ερώτηση του Επικεφαλής της ''ΣΥΝεργασίας'' Θαν. Πετράκου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο: «Μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών»


Ερώτηση - πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» και Νομαρχιακός Σύμβουλος, κ. Θανάσης Πετράκος, στον Νομάρχη Μεσσηνίας.

Το θέμα που πραγματεύεται είναι «Τα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών».

Χαρακτηριστικά αναφέρει:............


«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Νομάρχη.

Οι εξευτελιστικές αποζημιώσεις που θα λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας από το “περίφημο” πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι το Υπουργείο “δούλεψε” χοντρά τους αγρότες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η ουσιαστική λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών είναι όπως είχαμε ζητήσει όταν συζητήσαμε το θέμα στο Ν.Σ. η άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων, ώστε να συγκεντρώσουν το λάδι στην τιμή των 3 ευρώ, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό έσοδο στους ελαιοπαραγωγούς. Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι μεγάλες Αγροτικές Οργανώσεις της Ευρώπης η “COPA” και η “COGECA” προχώρησαν σε διάβημα προς την επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. κα Μάριον Φίσερ Μπόελ, με το οποίο περιγράφουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί και ζητούν να αναμορφωθεί το σύστημα της αποθεματοποίησης. Δηλαδή να ανέβει το όριο ενεργοποίησης - αποθεματοποίησης στα 2,4 ευρώ το κιλό, το οποίο είναι το όριο βιωσιμότητας του μέσου όρου των ελαιοπαραγωγών της Ευρώπης. Ουδείς μπορεί βέβαια να υποπτευθεί ότι οι ευρωπαϊκές αυτές οργανώσεις “ελέγχονται” από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Απλά εκφράζουν την αγωνία όλων των ελαιοπαραγωγών της Ευρώπης. Ζητούμε λοιπόν για μια ακόμη φορά να υπάρξει απόφαση σήμερα του ΝΣ και παράλληλα να υπάρξει απόφαση και της ΕΝΑΕ, με την οποία να ζητάμε: 1) Η Ελληνική Κυβέρνηση να συντονιστεί με την Ιταλία και να ζητήσουν από την επίτροπο να υλοποιήσει το αίτημα που έθεσαν η “COPA” και η “COGECA”. 2) Να ζητήσουμε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χρηματοδοτήσουν τις Ενώσεις ώστε να συγκεντρώσουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 3 ευρώ. Συμφωνείτε με την πρότασή μας, να λάβουμε απόφαση στην προσεχή συνεδρίαση του Ν.Σ.;».

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - kalnews.gr