Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ" - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ



Το βιβλίο του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Σούρλα, «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κυπαρισσίας.



Για το έργο και τον συγγραφέα μίλησε ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.





Την εκδήλωση «χαιρέτησαν» ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας, ο τέως Υπουργός Αριστείδης Καλαντζάκος, ο τέως Υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Στην αρχή της εκδήλωση παρουσιάστηκε ολιγόλεπτη σύνθεση του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένη στους «ηρωικούς» νεκρούς του έπους του ’40 και ντοκιμαντέρ με πραγματικά περιστατικά και σκηνές από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών και αποσπάσματα από ημερολόγια απλών πολεμιστών και ανθρώπων του πνεύματος που κατέγραψαν τα γεγονότα.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας τόνισε ότι, «Έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμήσουμε τους μαχητές του ’40» και πρόσθεσε πως «επιτέλους μετά από 68 - 69 χρόνια πρέπει να ανεγερθούν Μνημεία και να μαζευτούν από τις πεδιάδες της Αλβανίας τα διασκορπισμένα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν εκεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν περισυλλεγεί, ούτε καν θαφτεί με τις τιμές που αρμόζουν σε Ήρωες…»

Το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου δόθηκε μετά από ένα οδοιπορικό στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Ήπειρο χωρίς οι γραμμές του να αμφισβητηθούν από κανέναν, και προήλθε ύστερα από τηλεφωνικές επισημάνσεις Βορειοηπειρώτη αλλά και συγγενών των πεσόντων, για να αποτελέσει ένα αδιάψευστο ντοκουμέντο ενισχυμένο με μαρτυρίες επιζώντων, ξεκινώντας η προσπάθεια απόδοσης φόρου τιμής στους ήρωες του Αλβανικού έπους που άλλαξαν την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώνουμε πως τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των Ηρώων του ’40 στο Καλπάκι Ιωαννίνων.