Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Παρουσίαση κρασιών από τον «Νέστορα»!


Παρουσίαση των κρασιών του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» έγινε το βράδυ της Τρίτης στην κάβα του Τάσου Ψυχογιού στους Γαργαλιάνους. Εκεί, οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού καθώς και ο Τάσος Ψυχογιός ενημέρωσαν όσους συμμετείχαν για τα κρασιά του Συνεταιρισμού, τις νέες ετικέτες και κυρίως για την μοναδική ετικέτα Γκρενά Μπλανς, που κερδίζει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή ποιότητά της!

Όσοι, τυχεροί, παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, δοκίμασαν τα κρασιά και απόλαυσαν τις γεύσεις τους!............



Σημειώνουμε πως, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» υποστηρίζει το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής του και προβάλει τη Μεσσηνία στον κόσμο με... όχημα το κρασί.

Στόχος του είναι η ταύτιση του ονόματός του με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας. Βασική του επιδίωξη είναι η ισχυροποίηση της θέσης του, με την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων του στην παγκόσμια αγορά οίνου.

Η αξιοποίηση της δυναμικότητας της περιοχής και των αμπελώνων της αποδεικνύεται με την παραγωγή πλουσίων κρασιών που καλύπτουν τις σύγχρονες γευστικές προτιμήσεις, διατηρώντας παράλληλα μια άριστη σχέση ποιότητας - τιμής.

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» ιδρύθηκε το 1945 με σκοπό τη συλλογή, οινοποίηση, τυποποίηση και διάθεση στην αγορά της σταφυλικής παραγωγής της Μεσσηνίας. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 1.000 αμπελοκαλλιεργητές - μέλη και διαθέτει σύγχρονο οινοποιείο στον Πύργο Τριφυλίας, με δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης 10.000 τόνων οίνου σε ανοξείδωτες δεξαμενές, καθώς και υπόγειους, κλιματιζόμενους χώρους παλαίωσης.

Η Μεσσηνία αποτελεί σημαντικό αμπελότοπο από την αρχαιότητα. Σήμερα συνεχίζει την παράδοση βελτιώνοντας την καλλιέργεια του αμπελιού και εφαρμόζοντας σύγχρονες οινοποιητικές μεθόδους. Καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Ροδίτης, Φιλέρι, Ασύρτικο, Αγιωργήτικο, Μαντηλαριά, Φωκιανό κ.ά. και οι κοσμοπολίτικες Chardonnay, Grenache Blanc, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsot, Tempranillo κ.ά.

Τα κλήματα εκμεταλλεύονται άριστα το δροσερό καλοκαίρι και την ηλιοφάνεια της περιοχής. Ο πλούτος της σταφυλικής παραγωγής γίνεται βάση για την παραγωγή πολλών και άριστων ποιοτικά κρασιών.



«Στόχος να προβληθεί ο μεσσηνιακός αμπελώνας»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ», Σωτήρης Καλογερόπουλος, σημείωσε: «Η σημερινή (σ.σ. προχθεσινή) βραδιά είναι συνέχεια μια δύσκολης, φιλότιμης αλλά επιβεβλημένης προσπάθειας να παρουσιάσουμε και να προβάλλουμε τα κρασιά μας. Συμμετείχαμε, ήδη, στην Έκθεση "Oinotelia" στην Αθήνα, έγινε παρουσίαση των κρασιών μας στο κέντρο "Πατάτα" και συνεχίζουμε σήμερα (σ.σ. προχθές) στην κάβα του Τάσου Ψυχογιού και το τριήμερο 20, 21, 22 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε στα "Διονύσια" στην Αθήνα. Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνουμε να προβάλλουμε το προϊόν μας, να προβάλλουμε τον αμπελώνα της Μεσσηνίας, που σε αυτό πραγματικά, πιστεύω, ότι υπάρχει κάποιο έλλειμμα. Θέλω να πιστεύω ότι ο "Νέστωρας" μαζί με κάποιους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, έχουμε κοινό στόχο να προβληθεί ο αμπελώνας της Μεσσηνίας. Επειδή σε κάποια περιοδικά, όπως το "Αμπελοτόπι", αναφέρεται το Ασύρτικο της Σαντορίνης, αναφέρεται το Αγιωργήτικο της Νεμέας, το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, έτσι θέλουμε και μείς να αναφέρεται και κάποια ποικιλία, π.χ. το Καμπερνέ ή το Σαρντονέ της Τριφυλίας».



Παραγγελία 100.000 μπουκάλια στο Βέλγιο

«Εδώ παρουσιάζουμε επτά ετικέτες και ο στόχος μας είναι να περάσουμε τις δέκα.

Περισσότερο, οι ετικέτες μας είναι στο λευκό το απλό, στο ερυθρό, στο Σαρντονέ, στο Καμπερνέ, στον Ροδίτη, στο Γκρενά Μπλανς. Να σημειώσω πως το Γκρενά Μπλανς είναι η μοναδική ετικέτα στην Ελλάδα για να μη σας πω και στην Ευρώπη. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην έκθεση στην Αθήνα και πιστεύω θα έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι θετικά για τον Συνεταιρισμό, ήδη υπάρχει μια παραγγελία για 100.000 μπουκάλια στο Βέλγιο, για ελληνικές ποικιλίες μόνο, Ροδίτη και το απλό το λευκό και υπάρχει σε διαπραγμάτευση το Καμπερνέ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δοκίμασε, του άρεσε, πήρε δύο μπουκάλια, τον Ροδίτη και το λευκό και μετά από δύο μέρες είχαμε επικοινωνία για τις τιμές. Συμφωνήσαμε και προχωράνε οι διαδικασίες.

Το έλλειμμα του "Νέστωρα" τόσα χρόνια ήταν η προβολή και οι ετικέτες, ενώ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είχαν πάρει κρασί του "Νέστορα", δεν είχε κρασί δικό του, δεν είχε ετικέτα. Αυτό θέλουμε εμείς, να δώσουμε ταυτότητα στο κρασί της Τριφυλίας, της Μεσσηνίας και να το προβάλλουμε...».



Τ. Ψυχογιός: «Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος»

Ο ιδιοκτήτης της κάβας, Τάσος Ψυχογιός, που ασχολείται χρόνια με το κρασί, σημείωσε: «Τα κρασιά του "Νέστορα" έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά, δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Γι' αυτό γίνεται η παρουσίαση, για να πληροφορηθεί τi ποικιλίες υπάρχουν γιατί και εδώ, στον τόπο μας, είναι ανημέρωτοι. Γι αυτό ξεκινάμε μια εκστρατεία ενημέρωσης με βάση το δικό μας το μαγαζί που ασχολείται πάρα πολύ με το κρασί και ευελπιστούμε ότι αυτές οι κινήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις για να μάθει ο κόσμος τα κρασιά μας.

Ο "Νέστορας" έχει μια αποκλειστική κυκλοφορία στην ετικέτα Γκρενά Μπλανς, η οποία ποικιλία φυτεύεται εδώ πολλά χρόνια, αλλά δεν της είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία και με την οινοποίηση που έκανε ο "Νέστορας" αποδείχθηκε ότι η ποικιλία αυτή είχε μέσα έναν άσο στο μανίκι.

Στις 4.000 ετικέτες της Ελλάδας, η μοναδική με τη συγκεκριμένη ποικιλία ανήκει στον "Νέστορα". Και αυτό είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα γιατί "παίζουμε" στην εποχή της μοναδικότητας και της ποιότητας βεβαίως... ».

Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση των κρασιών παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δημαρχος Νέστορος και πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αναστάσιος Τσορώνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, Κώστας Γεωργιόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γαργαλιάνων, Γιάννης Αδραχτάς, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων των Γαργαλιάνων.


*Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"