Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Τιμώμενος Νομός η Μεσσηνία στο 3ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου!




Συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι, μεταξύ του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου και του αρμόδιου αντινομάρχη και αναπληρωτή νομάρχη, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού.


Από το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω Οργανισμού παραβρέθηκαν οι κ. Γιώργος Αναστόπουλος, κα Νία Κομπορόζου, κ. Γιώργος Σιδέρης, κ. Ιωάννης Κάκος, κ. Αντώνης Κολλιόπουλος, που επισκέφθηκαν τη Νομαρχία, προκειμένου να ανακοινώσουν επίσημα ότι, η Μεσσηνία θα είναι ο τιμώμενος Νομός στο 3ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10, 11 και 12 Απριλίου 2009. Ο νομάρχης τούς καλωσόρισε και αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελαιολάδου λέγοντας - μεταξύ άλλων - τα εξής: «Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που σας υποδεχόμαστε και που επισκέπτεστε τη Μεσσηνία. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό που έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του φεστιβάλ για το ελαιόλαδο και την ελιά. Είναι πανθομολογούμενη η άποψη ότι, η καλλιέργεια αυτή είναι συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα με την Ελλάδα και από άποψη ιστορική περιβαλλοντολογική, οικονομική, που γεμίζει κυριολεκτικά όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης και της κοινωνικής ζωής. Είναι ειλικρινά ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως ξέρετε ζούμε και αναπτυσσόμαστε κάτω από αυτή την καλλιέργεια και κάτω από αυτό το ιερό δέντρο. Είναι γεγονός βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια, ασκείται μια αρνητική πίεση, η οποία φέτος έχει φτάσει στο απόγειό της, στο αποκορύφωμά της πάνω στην οικονομία της καλλιέργειας, τη βιωσιμότητά της. Το ίδιο το προϊόν φτάνει σχεδόν στα όρια αντοχής του αγρότη, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας μας.

Κυρίως οφείλουμε να στηρίξουμε τις κοινωνίες, οι οποίες καθορίζονται από αυτό το εισόδημα. Η προσπάθειά σας είναι θεάρεστη και αναγκαία. Χρειάζεται, παρά τις δυσκολίες, να πολεμήσουμε και μέσα από τους θεσμούς και να διεκδικήσουμε και πολιτικές λύσεις. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, διότι επιλέξατε τη Μεσσηνία ως τιμώμενη ελαιοπαραγωγική περιοχή και να πούμε ότι, είναι γνωστό πως έχουμε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, για να μην πω το καλύτερο. Βεβαίως, αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή να το επιβεβαιώνει κανείς όταν προβάλλει την παραγωγή του, το προϊόν του, όταν το διαφημίζει και πρέπει κάθε μέρα αυτό να το αποδεικνύει».



Παρεμβάσεις των διοργανωτών του Φεστιβάλ

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, ευχαρίστησαν για το θερμό καλωσόρισμα, σημείωσαν ότι, η καρδιά της Μεσσηνίας χτυπά πάντα στον ρυθμό της ελιάς και του λαδιού κι ότι η Μεσσηνία έχει καταξιωθεί ως προς το ελαιόλαδο στο Πανελλήνιο, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Δικαιωματικά θα είναι ο τιμώμενος Νομός στο φεστιβάλ, αφού στο προηγούμενο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου είχε πάρει 12 από τα 40 βραβεία. Ακόμη ενημέρωσαν ότι, θα εισηγηθούν πέραν της ημερίδας με θέμα Μάρκετινγκ και Τυποποίηση. Την πρόταση του νομάρχη Μεσσηνίας για μια νέα ημερίδα εντός του Φεστιβάλ και αυτή για την πολιτική του ελαιολάδου με εκπροσώπους από τη Διεύθυνση Λιπαρών και Ελαιολάδου, του ΚΟΥ, της ΕΝΑΕ, τη ΠΑΣΕΓΕΣ, τον υπουργό, αντίστοιχους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοπικούς παράγοντες στο ακροατήριο.



Δηλώσεις του αρμόδιου αντινομάρχη

Ο αντινομάρχης, κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, καλωσόρισε και εκ μέρους του τους παριστάμενους και δήλωσε: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή το γεγονός ότι, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού αποφάσισε ομόφωνα η Μεσσηνία να είναι ο τιμώμενος Νομός για το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Σήμερα εδώ τιμούμε τους ανθρώπους της Μεσσηνίας που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, το κυρίαρχο Μεσσηνιακό προϊόν. Εκτιμώ ότι, η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε τυχαία. Το γεγονός ότι, στο περσινό φεστιβάλ η Μεσσηνία απέσπασε τα 12από τα 40 βραβεία αφενός, αφετέρου η συνεργασία μας κινήθηκε μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, που έδωσε μια δυναμική σε όλη τη δραστηριότητα που είχαμε αναπτύξει, αλλά και το γεγονός ότι η παρουσία της Μεσσηνίας στο 2ο Φεστιβάλ ήταν αντάξια της προσδοκίας που είχαμε για την προβολή του ελαιολάδου μας μέσα από αυτό. Ήταν τα βασικά στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη και σήμερα εδώ ανακοινώνεται αυτό το σημαντικό για τη Μεσσηνία γεγονός. Θέλω επίσης να πω ότι, η συμβολή η δική μας σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο έχει συγκεκριμένους στόχους για την προώθηση, την προβολή και τη διασφάλιση της ποιότητας. Θεωρούμε επίσης σημαντική, προς αυτή την κατεύθυνση την παρουσία μας σε κάθε εκδήλωση, κάθε έκθεση και δραστηριότητα στην πατρίδα μας ή στο εξωτερικό για να μπορέσουμε έτσι να προωθήσουμε το λάδι μας».