Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Εκτενή ρεπορτάζ στα ξένα ΜΜΕ για τα επεισόδια















Το γύρο του κόσμου κάνουν ο θάνατος του 15χρονου μαθητή από σφαίρα ειδικού φρουρού και τα επεισόδια που ακολούθησαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας:

Guardian
Επέκταση των συμπλοκών σε όλη την Ελλάδα μετά το θανατηφόρο τραυματισμό εφήβου από την αστυνομία σε ταραχώδη συνοικία της πρωτεύουσας
• Κράτηση των αστυνομικών μετά το θάνατο γιου διευθυντή τραπέζης από αστυνομικά πυρά
• Η απολογία της κυβέρνησης δεν κατόρθωσε να διασκεδάσει τις διαμαρτυρίες
Financial Times
Θάνατος [εφήβου] από την αστυνομία πυροδοτεί επεισόδια στην Ελλάδα
Η χειρότερη εκδήλωση βίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Herald Tribune
Πυροβολισμός από αστυνομικούς γίνεται αφετηρία αναταραχών στην Ελλάδα
Εκατοντάδες εξαγριωμένοι νέοι σε αντίποινα για το θάνατο εφήβου από την αστυνομία πυρπόλησαν καταστήματα και αυτοκίνητα και εκτόξευσαν χειροβομβίδες και πέτρες προς ΜΑΤ που απαντούσαν με δακρυγόνα.
Guardian
Ελλάδα: Επεισόδια για τρίτη συνεχή ημέρα
• Καμία ένδειξη ύφεσης των βίαιων επεισοδίων σε ολόκληρη τη χώρα καθώς οι συμπλοκές συνεχίζονται
• Με φόνο κατηγορείται ο αστυνομικός για τον πυροβολισμό του εφήβου που πυροδότησε τα επεισόδια
Εκατοντάδες μαθητές συνεπλάκησαν σήμερα με την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη παρατείνοντας για τρίτη ημέρα τον χειρότερο εφιάλτη των τελευταίων χρόνων για τη χώρα.
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν το απόγευμα οι διαδηλωτές σε τουλάχιστον πέντε ελληνικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς τη μη δημοφιλή [ελληνική] κυβέρνηση.
Η Βρετανία και η Αυστραλία απευθύνουν σύσταση στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα να είναι πιο προσεκτικοί.
Reuters
Στο επίκεντρο αναταραχών η Ελλάδα σε δεύτερη συνεχή ημέρα επιθέσεων κατά της αστυνομίας
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το οργισμένο ξέσπασμα χιλιάδων νέων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιές σε δεκάδες καταστήματα και οχήματα μετά το θάνατο 15χρονου.
Τα τελευταία χρόνια, το μένος της νεολαίας στην Ελλάδα έχει ενταθεί λόγω της διεύθυνσης της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλούσιων. Η άσκηση βίας στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων και οι βομβιστικές επιθέσεις από ομάδες αναρχικών αποτελούν συνήθη φαινόμενα.
The New York Times
Επεισόδια από νέους στην Ελλάδα για δεύτερη ημέρα
Εκατοντάδες νέων ξεχύθηκαν στους δρόμους πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα και προκαλώντας συγκρούσεις με την αστυνομία στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις.
Συμπλοκές νέων με τα ΜΑΤ την Κυριακή στην Αθήνα. Οι χειρότερες αναταραχές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Le Monde
Αναταραχές στην Ελλάδα μετά το θανατηφόρο τραυματισμό εφήβου από την αστυνομία
Συνταραγμενη η Ελλάδα μετά από κύμα βίαιων διαταραχών σε αστικά κέντρα που έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό δέκα ανθρώπων, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί, την επομένη του θανάτου εφήβου από αστυνομικό στην Αθήνα. Οι αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις
Le Figaro
Επιστροφή «εύθραυστης» ηρεμίας στην Ελλάδα
Η εικόνα της πόλης θυμίζει εμφύλιο πόλεμο. Μπροστά στα κατάπληκτα μάτια ολόκληρου του κόσμου, η Ελλάδα συνταράχθηκε την Κυριακή από κύμα βίαιων συμπλοκών στα αστικά κέντρα της χώρας με αποτέλεσμα το τραυματισμό δέκα περίπου ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερις άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων.
Liberation
«Εύθραυστη» ηρεμία στην Αθήνα μετά τα επεισόδια της Κυριακής
Ο θάνατος ενός νεαρού άνδρα 15 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια αντιπαράθεσης με τις αστυνομικές δυνάμεις, πυροδότησε βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα.
Εξάρχεια, η συνοικία των «μποέμ» και αντιστεκόμενων
Αυτή τη συνοικία των Αθηνών πρωτοστάτησε το 1973 στις μαζικές διαμαρτυρίες των φοιτητών που οδήγησαν σε ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος των στρατιωτικών (1967-1974)