Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS


Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS έχει καθιερωθεί από το 1988 η 1η Δεκεμβρίου. Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ενημερωτικές εκστρατείες σε κάθε γωνιά του κόσμου έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να στηρίξουν τον αγώνα για την καταπολέμηση του ιού του IHV, o οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα στο σύγχρονο κόσμο.

Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι οροθετικά

Περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο πάσχουν από τον ιό του AIDS και από αυτά μόνο τα 200.000 έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα.
Εννέα στα δέκα δηλαδή παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα κατάλληλα τεστ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη απειλή για τα μωρά που γεννιούνται με τον ιό, καθώς –σύμφωνα με του Γιατρούς χωρίς Σύνορα- τα μισά από αυτά θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλια τους, αν δεν λάβουν θεραπεία.
Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και τους δωρητές να αναπτύξουν γρηγορότερα τα ήδη υπάρχοντα τεστ και να αυξήσουν σημαντικά τη χρήση φαρμάκων σταθερής δόσης για παιδιά – ένα χάπι που συνδυάζει όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε μια ταμπλέτα.
Σημειώνεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, η μόλυνση με HIV στα παιδιά έχει σχεδόν εκλείψει μέσω της επιτυχημένης πρόληψης μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, και γι’ αυτό το λόγο το HIV στα παιδιά αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά τις φτωχές χώρες.
Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μολύνονται με το HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννας ή του θηλασμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να προληφθεί η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία στα προγράμματα των ΓΧΣ σε όλο τον κόσμο, κι από αυτά τα 4.000 είναι κάτω των 5 ετών.

Ο ΗIV σαρώνει τις ανεπτυγμένες χώρες

Το πρόβλημα όμως δεν αφορά αποκλειστικά τις φτωχές χώρες, ο ιός του HIV είναι «παρών» και στις αναπτυγμένες χώρες, απλώς εκεί σαρώνει άλλη ηλικιακή ομάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τέλος του 2000, 36,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζούσαν με τον HIV ή το AIDS. Η είσοδος της νέας χιλιετίας μας βρήκε με 21,8 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, να έχουν ήδη πεθάνει από τη νόσο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν Κέντρα Ελέγχου του AIDS, όπου γίνονται απόλυτα εχέμυθες, αξιόπιστες και δωρεάν εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς έγκαιρα και χωρίς να παρατείνει την ανησυχία του, αν έχει προσληφθεί από τον ιό.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το AIDS, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να διστάζουν να μιλούν με τον γιατρό τους ή με κάποιον εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- τηλεφωνική γραμμή για το AIDS: 210 7222222, website:
www.keelpno.gr )
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τη μάστιγα του AIDS, σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, με τη στήριξη του Α.Π.Θ. διοργανώνει μια σεμνή τελετή μνήμης σε όσους έχασαν τη μάχη με την ασθένεια του ΑIDS.