Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Κ. Καραμανλής: oμιλία για Ευρώπη και οικονομία



Ομιλία σε εκδήλωση του "Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα "Που πάει η Ευρώπη;" πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κάνοντας αναφορές στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Το παρόν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έδωσε και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, που ήταν επίσημος προσκεκλημένος. Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της G20, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα της κρίσης θα παραταθεί και ότι η πίεση της οικονομικής ύφεσης θα αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό της πρόσωπο.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: "Η κρίση δείχνει ξεκάθαρα τι χρειάζεται να κάνει η ΕΕ. Χρειάζεται να αναλάβει έναν πρωτοποριακό ρόλο στην εγκαθίδρυση ισχυρών διεθνών θεσμών, ικανών να συντονίζουν την αλληλοεξάρτηση των εθνικών οικονομιών, να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και να δυναμώνουν τις θετικές προοπτικές. Όλα αυτά επιβάλλουν συνένωση δυνάμεων και κοινές δράσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό".
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "χρειάζεται μια ανάπτυξη πρωτοποριακή, με συμμετοχή στο σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε αυτή να εμπεδώνει τη σταθερότητα και τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα αποτρέπει στρεβλώσεις και υπερβολές".
Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: "Η Ευρώπη πρέπει να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε πολλά ζητήματα παγκόσμιας διάστασης κυρίως σε ότι αφορά την διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, και την κλιματική αλλαγή.Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίζει συλλογικά, τόσο τις οικονομικές προκλήσεις, όσο και τους πολλούς άλλους παγκόσμιους κινδύνους. Οφείλουμε να διερωτηθούμε "πού πάει η Ευρώπη" και να απαντήσουμε στο ερώτημα "ποιά είναι η Ευρώπη που θέλουμε". Η Ευρώπη που οραματίζομαι, αρθρώνει ενιαία και δυνατή φωνή στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή, αναπτύσσει ισχυρή διεθνή παρουσία, και είναι περισσότερο πολιτική και αποτελεσματική".



ΕΡΤ