Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Έτοιμη η μελέτη για το Αλιευτικό Καταφύγιο Μαραθούπολης - Δηλώσεις του Δημάρχου Γαργαλιάνων για τα έργα στην "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων, Σταύρος Καλοφωλιάς, δήλωσε στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ τα εξής:


«Όταν είχαμε κάνει τη σύσκεψη με όλους τους δημάρχους στην Αθήνα, παρουσία του νομάρχη και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε ότι, για τους Γαργαλιάνους έχουμε έτοιμη τη μελέτη του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθούπολης.
Με το που θα προκηρυχθεί το μέτρο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα μας εντάξουν εκεί και θα πάρουμε ένα πακέτο γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, το οποίο βέβαια με τις εκπτώσεις θα είναι λιγότερο. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα καλό χρηματικό πακέτο, με το οποίο ευελπιστούμε ότι θα λύσουμε το θέμα του Αλιευτικού Καταφυγίου. Στο συγκεκριμένο έργο έχουμε κάνει τις μελέτες μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εδώ και αρκετό καιρό, έχουμε πάρει περιβαλλοντικά μέτρα, γενικά τα πάντα και μάλιστα τελευταία πραγματοποιήσαμε και συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας για εξομοίωση λιμένα, που είναι απαραίτητος για να μπούμε στο πρόγραμμα και φυσικά να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Ευελπιστούμε να φύγουμε - αν και δεν παίρνουμε πολλούς πόρους από τα Leader - από το Υπουργείο Γεωργίας με ένα σεβαστό ποσό.


Σημειώνεται δε ότι, τον τελευταίο καιρό στην περιοχή τελείωσε ένα μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας ύψους 300.000 ευρώ και ήδη ολοκληρώνεται ένα νέο έργο δημοτικής οδοποιίας ύψους 300.000 ευρώ.

Επίσης, ολοκληρώνεται το έργο στον Μάραθο, που αφορά στην αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Δημοπρατήθηκε ένα έργο που ξεκινάει λίαν συντόμως και αφορά στην ανόρυξη τριών γεωτρήσεων, στους Γαργαλιάνους και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βάλτας και Μουζακίου.
Δημοπρατήθηκε επίσης ένα έργο και ξεκινάει κι αυτό σε λίγες ημέρες, που αφορά στη σύνδεση δικτύων ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Δηλαδή κατά τη θητεία μας και μέσα στην εξαετία βάλαμε σαν προγραμματισμό να κάνουμε σημαντικά έργα όσον αφορά στο νερό και να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του νερού για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Υπάρχει δυναμική ανάπτυξη, οπότε μετά από πέντε, έξι χρόνια θα χρειάζονται και νέες παρεμβάσεις.

Αλλάξαμε τα δίκτυα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα με πόρους από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από τον Θησέα, τώρα προχωράμε στη σύνδεση των Δημοτικών Διαμερισμάτων των νέων δικτύων με τα σπίτια, έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Το ποσό του έργου για τις γεωτρήσεις που αναφέρθηκαν ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Ακολουθεί ακόμα ένα έργο, το οποίο θα δημοπρατηθεί, αφού βρούμε σύντομα νερό στις γεωτρήσεις και εμπλουτιστούν οι δεξαμενές των τριών Δημοτικών Διαμερισμάτων των Γαργαλιάνων, Βάλτας και Μουζακίου. Οπότε κλείνει το πακέτο του νερού με αυτά τα σημαντικά έργα.
Προχθές δημοπρατήθηκε το έργο της διευθέτησης ρεύματος Μαραθούπολης και σύντομα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Τέλος υπάρχει εκεί ένα έργο προϋπολογισμού 370.000 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστεί περισσότερο το σημαντικό αυτό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου.

Το τελευταίο διάστημα προγραμματίζεται κι ένα τελευταίο έργο ύδρευσης για το χρονικό διάστημα που αφορά αυτή την περίοδο και μέχρι τις επόμενες εκλογές και είναι σχετικό με την ύδρευση της περιοχής Λαγκούβαρδου.

Θα πλησιάσει περίπου τις 500.000 ευρώ, 300. από τον Θησέα και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους.

Είμαστε επίσης στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της μελέτης γι’ αυτό το έργο, ώστε να είμαστε εντάξει, διότι και ο Λαγκούβαρδος είναι μια ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, όπως και ολόκληρη η παραλιακή ζώνη από τον Λαγκούβαρδο μέχρι και το Μάτι».