Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας...



Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας ορίστηκε να γίνει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 7:00 το απόγευμα.


Ο χώρος που επέλεξε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας είναι το Αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».


Η ανοιχτή συνεδρίαση πραγματοποιείται με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, όπως προβλέπει το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006).


Στη συνεδρίαση αυτή καλούνται να συμμετάσχουν οι Υπηρεσίες, οι Φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας. Το άρθρο 217 του ΚΔΚ προβλέπει τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ορίζεται πως γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι Φορείς του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν τον λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των Συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων. Κάθε Φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από τον Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.


Σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να γίνεται σε όλους τους Δήμους απολογισμός πεπραγμένων της κάθε Δημοτικής Αρχής, όπως άλλωστε προβλέπει και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.


Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επέλεξε έστω και… ετεροχρονισμένα να προβεί στην ειδική δημόσια συνεδρίαση, ανταποκρινόμενη θετικά στην κοινωνική απαίτηση ενημέρωσης και πληροφόρησης, επικροτώντας τη διαφάνεια που πρέπει να διέπει τους θεσμούς, διαφυλάσσοντας την πολιτική της αξιοπιστία.


Το παράδειγμά της πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι Δήμοι της Μεσσηνίας, αφού μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων τους.