Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Διάσωση δύο τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στο Λιμάνι Κυπαρισσίας!...




Από τον Σύλλογο «Αρχέλων» και τον Λιμενικό Σταθμό…


Με μια συντονισμένη επιχείρηση διάσωσης, από τον Σύλλογο «Αρχέλων» και τον Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας, χθες το μεσημέρι στο Λιμάνι της Κυπαρισσίας ελευθερώθηκαν και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε δύο θαλάσσιες χελώνες που ήταν μπλεγμένες σε πετονιά από παραγάδι και πολύτραυματισμένες στα πτερύγια και το πλάστρον.


Μόλις ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, ενημέρωσε τους εθελοντές του Συλλόγου «Αρχέλων» και έσπευσαν στο Λιμάνι όπου με μια βάρκα μπήκαν μέσα και με πολύ προσοχή έβγαλαν τις δύο χελώνες στη «γλίστρα», πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά και ακουμπώντας τες προσεκτικά φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια τους. Αφού αφαίρεσαν τις πετονιές, τις σκέπασαν, ιδιαίτερα στα τραύματά τους, με υγρά υφάσματα.


Όπως διαπίστωσε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Προγράμματος Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου του Συλλόγου «Αρχέλων», Νίκη Διόγου, για την περίθαλψή τους απαιτείτο η άμεση μεταφορά τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, κάτι που δεν ήταν και εύκολο να γίνει.

Με τα οχήματα του Λιμενικού και του Συλλόγου μετέφεραν τις τραυματισμένες χελώνες στο ΚΤΕΛ όπου, αφού συζήτησαν με τον υπεύθυνο και τον οδηγό του Λεωφορείου για την Αθήνα, τελικά η μεταφορά των δύο χελωνών προς το ένα από τα πρώτα οργανωμένα «νοσοκομεία» για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, το Κ.Δ.Θ.Χ., έγινε με το Λεωφορείο.

Πρόκειται για μία αρσενική και μία θηλυκή ενήλικες χελώνες, με ηλικία γύρω στα 25 χρόνια. Το καβούκι και των δύο υπερβαίνει τα 65 εκατοστά.

Η θηλυκή είχε τραυματιστεί στο ένα πτερύγιο το οποίο είχε αρχίσει να σαπίζει και είχε και άλλα τραύματα…

Στην αρσενική είχε κοπεί το ένα πτερύγιο και είχε τραύματα και από αγκίστρι…


Να σημειώσουμε πως, στις χελώνες δόθηκαν και ονόματα από τους άνδρες του Λιμενικού, Τάκης και Φανή!...