Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Την ανεξαρτησία Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας αναγνώρισε η Ρωσία!



Στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, αψηφώντας τα μηνύματα και τις προειδοποιήσεις της Δύσης και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την απόφαση έλαβε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Παρών και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα, η Δούμα (Κάτω Βουλή) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Ανω Βουλή) είχαν συνέλθει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ μίλησε για ιστορική απόφαση, τονίζοντας ότι οι δύο επαρχίες έχουν όλα τα δικαιώματα για διεθνή αναγνώριση, πολύ περισσότερο μετά τη γεωργιανή επίθεση της 8ης Αυγούστου κατά της Ν.Οσετίας.
Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ την απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ν.Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων ανακοίνωσε ο Ρώσος ηγέτης με επίσημο τηλεοπτικό του διάγγελμα από την εξοχική του κατοικία στο Σότσι και αφού είχε συναντηθεί, για να συζητήσει το θέμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στη δήλωσή του ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι έλαβε υπ' όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του οσετίνικου και αμπχαζιανού λαού, καθώς και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Διακήρυξης του 1970 για τις Αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, την Τελική πράξη του Ελσίνκι του 1975 και άλλες διεθνείς συμφωνίες, προσθέτοντας ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου από σειρά κρατών.«Το βράδυ της 8ης Αυγούστου η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή. Ο Σαακασβίλι επέλεξε τη γενοκτονία για την επίλυση των πολιτικών του ζητημάτων», σημείωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, καλώντας τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.
Ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε τη χθεσινή ομόφωνη εισήγηση των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, οι οποίες υποστήριξαν με τις αποφάσεις τους τα αιτήματα των δύο Δημοκρατιών, «οι λαοί των οποίων επανειλημμένως είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας τους». «Κατανοούμε ότι μετά από όσα συνέβησαν, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την τύχη τους μόνοι», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι παλαιότερες προτάσεις της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης «αγνοήθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στον ΟΗΕ», ενώ κατά την άποψή του «η γεωργιανή ηγεσία ετοιμαζόταν μεθοδικά για πόλεμο και η υποστήριξη των ξένων προστατών μόνο εδραίωνε την αίσθηση της ατιμωρησίας».
Σε δηλώσεις του στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, είπε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, ούτε ένα 'Ψυχρό Πόλεμο'. Βεβαίως, δεν τον επιθυμούμε».
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση», πρόσθεσε, «όλα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, από την παγκόσμια κοινότητα και τους εταίρους μας στη Δύση. Αν οι Δυτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας» τόνισε.