Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

"ΑΔΥΝΑΤΗ" Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ...



Κίνδυνος ακόμα και για απένταξη του έργου...

"Αδύνατη" είναι η μεταφορά σε νέα θέση του αντλιοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού, στο Λιμάνι Κυπαρισσίας, αφού στην προμελέτη υπάρχει συγκεκριμένη χωροθέτηση για την οποία υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!!!

Αυτό προέκυψε μετά από όσα ακούστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, στη συζήτηση του θέματος σχετικά με με την μεταφορά του αντλιοστασίου του Βιολογικού καθαρισμού σύμφωνα με την αριθ.184/2001 Α.Δ.Σ...

Και είναι "αδύνατη" γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται νέα μελέτη χωροθέτησης και νέες εγκρίσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων που για να γίνουν και να ολοκληρωθούν χρειάζονται από 6 με 8 μήνες τουλάχιστον...

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και να γίνουν όλα αυτά, μετά απομένει ελάχιστο χρονικό διάστημα για την κατασκευή του και ως γνωστόν, τέλος του 2009 (μετά την παράταση λόγω πυρκαγιών και των αθώων θυμάτων) "κλείνουν" οι στρόφιγγες χρηματοδότησης του Γ' Κ.Π.Σ...

Αν δεν γίνουν αυτά, αλλά μεταφερθεί "έτσι" (που δεν μπορεί να γίνει, αλλά λέμε...) το αντλιοστάσιο, σε άλλη από τη χωροθετημένη θέση, τότε υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος της απένταξης του έργου, αφού ελέγχεται από 4 διαφορετικά όργανα σε διαφορετικές βαθμίδες, ελληνικές και ευρωπαϊκές..

Θυμίζουμε πως, σοβαρό «μπλέξιμο» και «εμπλοκή» φαίνεται πως υπάρχει για τον Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από έγγραφο της αναδόχου του έργου Κ/Ξ ΕΓΝΩΝ Α.Τ.Ε. – ΙΩΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. προς την ΤΥΔΚ Μεσσηνίας με Κοινοποίηση στο Δήμο Κυπαρισσίας, σχετικά με τη θέση του αντλιοστασίου στο λιμάνι…

Θέμα του εγγράφου, που παρουσιάστηκε, προ ημερών στην Εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» και το οποίο αναρτήσαμε και εμείς, είναι η «Σύνταξη Μελέτης Εφαρμογής του Έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» του Δήμου Κυπαρισσίας.

Στο έγγραφο αυτό αναγράφεται επί λέξει, «Σχετικά με τη σύνταξη μελέτης εφαρμογής του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαστε στο σημείο όπου θα πρέπει να ορίσουμε επακριβώς την θέση του αντλιοστασίου στην περιοχή του Λιμανιού.

Μετά από παρατήρηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυπαρισσίας, που έγινε κατά την περίοδο υπογραφής της σύμβασης του έργου, σχετικά με πιθανή μεταφορά του αντλιοστασίου σε χώρο εκτός της ζώνης του λιμανιού, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή του λιμανιού, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει ακριβή αποτύπωση όλης της περιοχής και έχουμε ελέγξει όλες τις πιθανές θέσεις του αντλιοστασίου εκτός της κεντρικής ζώνης του λιμανιού. Αποκλείσαμε τις θέσεις που βρίσκονται ανατολικά του λιμανιού και τεχνικά η μόνη σωστή θέση, που μπορεί να είναι η νέα θέση – μεταφορά του αντλιοστασίου, είναι εκείνη δυτικά της θέσης που αναφέρεται στην προμελέτη και στην μελέτη προσφοράς, και συγκεκριμένα στο σημείο που υπάρχει ένας κλωβός με πτηνά.

Σχετικά με τη νέα θέση – μεταφορά του αντλιοστασίου επισημαίνουμε τα εξής:

1. Η θέση του αντλιοστασίου που αναφέρεται τόσο στην προμελέτη όσο και στην μελέτη προσφοράς μας έχει χωροθετηθεί και έχει συμπεριληφθεί στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Η νέα θέση δεν είναι χωροθετημένη και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά προβλήματα από πιθανές αντιδράσεις.
2. Το αντλιοστάσιο συνοδεύεται από διάφορες υπέργειες εγκαταστάσεις. Στην θέση που αναφέρεται στην προμελέτη και στην μελέτη προσφοράς μας υπάρχει γκρεμός, οπότε και έχουμε προβλέψει (στην μελέτη προσφοράς μας) την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων αυτών στον γκρεμό, όπου ουσιαστικά θα «φωλιάσουν» εκεί χωρίς να δημιουργούν οπτικές – αισθητικές οχλήσεις. Στην νέα θέση όμως οι εγκαταστάσεις αυτές θα είναι στον αέρα, ορατές, και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα και αντιδράσεις. Ακόμα και αν η Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2000 – 2006 δώσει έγκριση για την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων του αντλιοστασίου στην νέα θέση, είναι πιθανό στον τελικό έλεγχο του έργου από οποιαδήποτε υπηρεσία ελέγχου του Γ’ ΚΠΣ να υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με την συνολική ένταξη του έργου.
3. Το φρεάτιο φόρτισης δε μπορεί να μεταφερθεί στη νέα θέση του αντλιοστασίου, που σημαίνει ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων θα βρίσκεται σε δύο θέσεις.
4. Στην νέα θέση υπάρχει έξαρση του φυσικού εδάφους, που σημαίνει ότι τόσο ο βαρυτικός αγωγός όσο και το αντλιοστάσιο θα βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, συγκεκριμένα η ροή του αγωγού σε βάθος 6,41μ και το αντλιοστάσιο σε βάθος περί τα 9μ, που τελικά συνεπάγεται κατασκευαστική δυσχέρεια και οικονομική επιβάρυνση του έργου.
5. Η νέα θέση του αντλιοστασίου θα έχει ως αποτέλεσμα αλλαγή στην πορεία του αγωγού προσαγωγής, που μεταφέρει τα λύματα από το αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού σταθμού.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μας ορίσετε εάν στην μελέτη εφαρμογής, που εκπονούμε και ολοκληρώνουμε, θα λάβουμε ως θέση του αντλιοστασίου την θέση που έχει χωροθετηθεί στην προμελέτη και έχει ληφθεί στην μελέτη προσφορά μας ή την ως άνω αναφερόμενη.».


Μέχρι και σήμερα από την ΤΥΔΚ δεν υπάρχει καμία απάντηση, εξ όσων γνωρίζουμε, κάτι που δείχνει πως, ενδεχομένως, δε θα γίνει απολύτως τίποτα και πως η θέση του αντλιοστασίου θα μείνει εκεί που έχει χωροθετηθεί...