Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Γιάλοβα καλεί… Πεκίνο!




Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, με την αναχώρηση των οδοιπόρων των «Δρόμων της Ελιάς» για το Πεκίνο κι εν συνεχεία για τη Μόσχα, το 63ο Rally FIM, το οποίο φέτος φιλοξένησε η Μεσσηνία και συγκεκριμένα η Γιάλοβα Πυλίας.

Μια εκδήλωση στην οποία μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, παραβρέθηκαν σπουδαίες διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής, οι οποίοι κατάφεραν να… κρύψουν καλά την ταυτότητά τους! Επίσης, συμμετείχε και πληθώρα δημοσιογράφων από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης.
Κλείνει έτσι ένα σπουδαίο γεγονός με πολιτιστικές προεκτάσεις, που έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο στη Γιάλοβα, αλλά και σε όλη τη Μεσσηνία να δείξουν στους ξένους μοτοσικλετιστές τι μπορούν να προσφέρουν σαν τουριστικός προορισμός, μια επιτυχία που πιστώνεται κυρίως στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργο Καραμπάτο.

O δρόμος προς Πεκίνο και Μόσχα
Για τη σημερινή αναχώρηση προς το Πεκίνο κι εν συνεχεία προς τη Μόσχα ο κ. Καραμπάτος μας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) οι μοτοσικλέτες των “Δρόμων της Ελιάς” ξεκινούν κονβόι για το Πεκίνο, με πρώτη στάση την Άμφισσα κι επόμενη το Σουφλί, όπου θα επισκεφτούν το Μουσείο Μεταξιού, μιας και οι “Δρόμοι της Ελιάς” θα συναντηθούν και με τους “Δρόμους του Μεταξιού”».
Η «Φλόγα της Ειρήνης» δεν θα πρέπει να συγχυστεί με την Ολυμπιακή φλόγα, ούτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Ολυμπιακή Επιτροπή, όσον αφορά αυτή την πρωτοβουλία.
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008, οι «Δρόμοι της Ελιάς» θα ξεκινήσουν από τη Μεσόγειο για να συναντηθούν με τους «Δρόμους του Μεταξιού» και να μεταφέρουν στα βάθη της Ασίας και στη συνέχεια στη Μόσχα τη «Φλόγα της Ειρήνης», τα μηνύματα της ελιάς και την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, προϋπόθεση ανάπτυξης των κοινωνιών κι ευημερίας των λαών. Θα είναι η συνάντηση δύο μεγάλων δρόμων, δύο πολιτισμών που ενώνουν εδώ και αιώνες θρησκείες και ανθρώπους και συνδιαλέγονται προσφέροντας πλούτο και γνώση μέσα από εμπορικές ανταλλαγές και συνεργασίες.Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο «2008 Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δρόμοι της Ελιάς», πολιτιστικών διαδρομών και εκδηλώσεων με αφορμή την ελιά και σκοπό τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές μέσω της ανάδειξης του πολιτισμού του πολύτιμου δέντρου. Γιατί, «κάποτε το εμπόριο προήγαγε τον πολιτισμό, σήμερα ο πολιτισμός προάγει το εμπόριο»….

22.000 χλμ. θα διανύσει η «Φλόγα της Ειρήνης»
Στο οδοιπορικό θα συμμετάσχουν αποκλειστικά μοτοσικλετιστές, οι οποίοι συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» θα ξεκινήσουν συμβολικά από την Αρχαία Μεσσήνη σήμερα και θα διανύσουν 22.000 χλμ. για να μεταφέρουν τη «Φλόγα της Ειρήνης» σε 19 χώρες: Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, FYROM, Ελλάδα… Μικρές και μεγάλες Γιορτές της Ελιάς θα γίνουν σε πολλά σημεία της διαδρομής με κορυφαίο γεγονός τη μεγάλη Γιορτή της Μεσογείου της Ελιάς στη Μόσχα, όπου ανάμεσα σε 1.000 ελιές από κάθε σημείο της Μεσογείου, 1.000 βιολιά θα ακουστούν και 1.000 περιστέρια θα πετάξουν για να μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης παντού.

Οι μοτοσικλετιστές στο Λιμάνι Καλαμάτας
Προχθές το Σάββατο πραγματοποιήθηκε «Η παρέλαση των εθνών», στην οποία συμμετείχαν άτομα από 28 χώρες, από τη Γιάλοβα (οινοποιείο της «Τράνσεκομ») με προορισμό την Καλαμάτα.
Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν Πύλος, διασταύρωση Μηδέν, Χανδρινού, Σουληνάρι, Νερόμυλος, Ριζόμυλος, Βελίκα, Μεσσήνη, Καλαμάτα.
Τελικός προορισμός ήταν το πάρκινγκ στον χώρο του Λιμενικού, όπου περίπου 1.000 μοτοσικλέτες πλημμύρισαν τον χώρο και κατενθουσίασαν τους λάτρεις των δύο τροχών, που κατέφθασαν να δουν από κοντά αυτό το σπάνιο θέαμα.

Τελετή της αφής της «Ιθωμαίας Φλόγας»
Χθες στις 5.00 μ.μ. έγινε συγκέντρωση στη Γιάλοβα για τη μετάβαση στην Αρχαία Μεσσήνη. Στις 6.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της «Φλόγας της Ειρήνης», με συντελεστές τους Κώστα Νικολέα και Αναστασία Μπάρδα με συνοδεία πιάνου από τη Σοφία Τσόγκα.
Στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η αφή της «Ιθωμαίας Φλόγας» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιθωμαία Αρχαία Μεσσήνη 2008», ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση από τον Δήμο Ιθώμης προς τιμήν των μοτοσικλετιστών, που θα μεταφέρουν τη «Φλόγα της Ειρήνης» από την Ελλάδα στο Πεκίνο και τη Μόσχα.
Στις 9.00 μ.μ. έγινε απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις». Τέλος, στις 9:30 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Καλό Κατευόδιο» από διάφορα συγκροτήματα.

Σήμερα το πρωί αναχώρησαν οι οδοιπόροι των «Δρόμων της Ελιάς» από τη Μεσσηνία για Πεκίνο και Μόσχα.

Πηγή: Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - 14/07/2008